William Joseph Levada

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
William Joseph Levada
Procession - His Eminence William Cardinal Levada.jpg
Født15. juni 1936 (81 år)
Long Beach
Utdannet ved Gregoriana
Beskjeftigelse Teolog, katolsk prest
NasjonalitetUSA
LivssynDen romersk-katolske kirke
Medlem avPontifical Academy of St. Thomas Aquinas

Coat of arms of William Joseph Levada.svg

William Joseph Levada (født 15. juni 1936 i Long Beach i California i USA) er kardinal i den katolske kirke og prefekt for Kongregasjonen for troslæren. Tidligere var han blant annet erkebiskop av San Francisco i California.

Liv 0g virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

William J. Levada er av irsk og portugisisk opprinnelse. Faren var Joseph Levada, jr. og moren Lorraine Nunez Levada. Hans forbedre emigrete fra sine respektibe hjemland til San Francisco-området i 1860-årene.

Levada studerte ved St. John's presteseminar i Camarillo i California. Mellom 1958 og 1961 studerte han ved Pontifical North American College i Roma. Dette college har sitt sete på nordlige Janiculum og ved Santa Maria dell'Umiltà i nærheten av Fontana di Trevi. Ved Gregoriana viet han seg til fordypede studier i teologi.

Prest[rediger | rediger kilde]

Levada ble presteviet i Peterskirken den 20. desember 1961 av Martin John O'Connor, titulærrrkebiskop av Laodikeia.

Under de følgende fem år virket Levada som menighetsprest i erkebispedømmet Los Angeles, blant annet i Santa Monica. Han arbeidet også som lærer. Deretter vendte han tilbake til Roma for å fortsette studier ved Pontifical North American College. Han avla oktorseksamen i teologi i 1971, og underviste i noen år ved St. John's Seminary School of Theology i Camarillo.

I 1976 innledet Levada sitt arbeide ved Troskongregasjonen i den romerske kurie og tjente under tre paver, Paul VI, Johannes Paul I og Johannes Paul II. Han underviste også halvtid ved Gregoriana.

Ved Troskongregasjonen ble han kjent med Joseph Ratzinger, som i 1981 ble kongregasjonens prefekt.

I 1982 reiste han tilbake til USA, hvor han arbeidet for Californias bispekonferanse.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Den 12. mai 1983 ble han utnevnt til titulærbiskop av Capreae og hjelpebiskop i Los Angeles. I 1984 reiste han tilbake til Los Angeles, og virket blant annet som hjelpebiskop. 1. juli 1986 ble han utnevnt til erkebiskop av Portland i Oregon, og ble der i ni år. 17. august 1995 ble han så utnevnt til koadjutorerkebiskop av San Francisco. Da erkebiskopen i oktober samme år gikk av ble han dermed ny overhyrde for San Francisco. Han tiltrådte 27. desember samme år. Fra 1999 til 2000 var han samtidig apostolisk administrator for bispedømmet Santa Rosa i California. Fra november 2000 var Levada medlem av Kongregasjonen for troslæren.

Som Ratzingers venn og protegé gjennom mer enn tyve år ble han 13. mai 2005 utnevnt til prefekt for Kongregasjonen for troslæren.

Kardinal[rediger | rediger kilde]

Den 22. februar 2006 ble det annonsert at han skulle kreeres til kardinal ved konsistoriet som så fant sted 24. mars 2006. Som kardinaldiakon fikk han tittelkirken Santa Maria in Dominica. Han ble med dette den ranghøyeste amerikaner i Den katolske kirke inntil da.

Levada var samtidig ordførende for Den pavelige bibelkommisjon og Den internasjonale teologiske kommisjon, samt medlem av blant annet Bispekongregasjonen og Kongregasjonen for helligkåringer.[1]

I egenskap av prefekt for Troskongregadjonen var kardinal Levada den fremste forsvareren av den katolske kirkes lære innen morallære og teologi.

Den 2. juli 2012 aksepterte pave Benedikt hans aldersbetingede aavskjedssøknad og utnevnte Gerhard Ludwig Müller til hans etterfølger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kardinal William Joseph Levada, College of Cardinals Biographical Notes.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Joseph Ratzinger 
Prefekt for Troskongregasjonen
Etterfølger:
 Gerhard Ludwig Müller