William Joseph Levada

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
William Joseph Levada
Født15. juni 1936[1][2]Rediger på Wikidata
Long Beach[3]
Død26. sep. 2019[1][2]Rediger på Wikidata (83 år)
Roma
BeskjeftigelseKatolsk prest (1961–), erkebiskop, katolsk biskop (1983–) Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedGregoriana
St. Anthony High School
Our Lady Queen of Angels Seminary
St. John's Seminary
NasjonalitetUSA
Medlem avPontificia Academia Sancti Thomae Aquinatis[4]
Våpenskjold
William Joseph Levadas våpenskjold

William Joseph Levada (født 15. juni 1936 i Long Beach i California i USA, død 26. september 2019 i Roma) var kardinal i den katolske kirke og prefekt for Kongregasjonen for troslæren. Tidligere var han blant annet erkebiskop av San Francisco i California.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

William J. Levada var av irsk og portugisisk opprinnelse. Faren var Joseph Levada, jr. og moren Lorraine Nunez Levada. Hans forfedre emigrerte fra sine respektive hjemland til San Francisco-området i 1860-årene.

Levada studerte ved St. John's presteseminar i Camarillo i California. Mellom 1958 og 1961 studerte han ved Pontifical North American College i Roma. Dette college har sitt hovedsete på nordlige Janiculum og et annet kollegium ved Santa Maria dell'Umiltà i nærheten av Fontana di Trevi. Ved Det pavelige universitet Gregoriana viet han seg til fordypede studier i teologi.

Prest[rediger | rediger kilde]

Levada ble presteviet i Peterskirken den 20. desember 1961 av Martin John O'Connor, titulærerkebiskop av Laodikeia.

Under de følgende fem år virket Levada som menighetsprest i erkebispedømmet Los Angeles, blant annet i Santa Monica. Han arbeidet også som lærer. Deretter vendte han tilbake til Roma for å fortsette studier ved Pontifical North American College. Han avla doktorseksamen i teologi i 1971, og underviste i noen år ved St. John's Seminary School of Theology i Camarillo.

I 1976 innledet Levada sitt arbeide ved Troskongregasjonen i den romerske kurie, og tjente under tre paver, Paul VI, Johannes Paul I og Johannes Paul II. Han underviste også halvtid ved Gregoriana.

Ved Troskongregasjonen ble han kjent med Joseph Ratzinger, som i 1981 ble kongregasjonens prefekt.

I 1982 reiste han tilbake til USA, hvor han arbeidet for Californias bispekonferanse.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Den 12. mai 1983 ble han utnevnt til titulærbiskop av Capreae og hjelpebiskop i Los Angeles. I 1984 reiste han tilbake til Los Angeles, og virket blant annet som hjelpebiskop. 1. juli 1986 ble han utnevnt til erkebiskop av Portland i Oregon, og ble der i ni år. 17. august 1995 ble han så utnevnt til koadjutorerkebiskop av San Francisco. Da erkebiskopen i oktober samme år gikk av ble han dermed den nye overhyrde for San Francisco. Han tiltrådte 27. desember samme år.

Fra 1999 til 2000 var han samtidig apostolisk administrator for bispedømmet Santa Rosa i California.

Fra november 2000 var Levada medlem av Kongregasjonen for troslæren.

Som Ratzingers venn og protegé gjennom mer enn tyve år ble han 13. mai 2005 utnevnt til prefekt for Kongregasjonen for troslæren.

Kardinal[rediger | rediger kilde]

Den 22. februar 2006 ble det annonsert at han skulle kreeres til kardinal ved konsistoriet som så fant sted 24. mars 2006. Som kardinaldiakon fikk han tittelkirken Santa Maria in Domnica. Han ble med dette den ranghøyeste amerikaner i Den katolske kirke inntil da.

Levada var samtidig ordførende for Den pavelige bibelkommisjon og Den internasjonale teologiske kommisjon, samt medlem av blant annet Bispekongregasjonen og Kongregasjonen for helligkåringer.[5]

I egenskap av prefekt for Troskongregasjonen var kardinal Levada den fremste forsvareren av den katolske kirkes lære innen morallære og teologi.

Den 2. juli 2012 aksepterte pave Benedikt hans aldersbetingede aavskjedssøknad og utnevnte den tyske biskop Gerhard Ludwig Müller til hans etterfølger.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000025336, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id levada-william-joseph, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 15. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.past.va[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Kardinal William Joseph Levada, College of Cardinals Biographical Notes.
  6. ^ levada, lest 5. desember 2021

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Joseph Ratzinger 
Prefekt for Troskongregasjonen
Etterfølger:
 Gerhard Ludwig Müller