William Howard Russell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
William Howard Russel

William Howard Russell (født 28. mars 1820, død 11. februar 1907) var en irsk reporter for avisa The Times og ble ansett for å ha vært en av de første moderne krigskorrespondentene etter at han brukte 22 måneder på å dekke Krimkrigen og spesielt Charge of the Light Brigade.

Opprinnelig ble han sendt av The Times-redaktøren John Delane til Malta for å dekke den engelske støtten til Russland i 1854. Russell foraktet uttrykket «krigskorrespondent», selv om hans dekning av krimkrigen brakte ham internasjonal berømmelse. Det ble under krigen satt ut rykter om at han ikke fortjente suksessen han fikk som reporter fordi han ikke gjorde så mye mer enn å drikke brennevin og røyke sigaretter og lot andre gjøre jobben for ham. Dette ryktet var ikke sant med det førte imidlertid til at Russell ble svartelistet fra enkelte kretser og den britiske kommandanten Lord Raglan rådet sine offiserer til å nekte å snakke med reporteren.

Reportasjene hans var av stor betydning fordi publikum for første gang fikk muligheten til å lese om virkelighetens krigføring.

I 1856 ble Russell sendt til Moskva for å beskrive kroningen av tsar Alexander II og og senere ble han sendt til India der han var vitne til beleiringen av Lucknow (1858). I 1861 dro Russell til Washington. Han dagbøker fra hans tid i India og om den amerikanske borgerkrigen ble senere publisert. Russell returnerte til England i 1863.