William Howard Russell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
William Howard Russell
Williamhowardrussell.jpg
Født28. mars 1820
Dublin
Død11. februar 1907 (86 år)
London
Gravlagt Brompton gravlund
Beskjeftigelse Journalist, fotograf
Parti Det konservative parti
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og Irland
Utmerkelse Kommandør av Royal Victorian Order

Karikatur i Punch i 1881

William Howard Russell (født 28. mars 1820 i Tallaght i County Dublin i Irland, død 11. februar 1907 i London) var en irsk reporter for avisa The Times og ble ansett for å ha vært en av de første moderne krigskorrespondentene etter at han brukte 22 måneder på å dekke Krimkrigen og spesielt Charge of the Light Brigade.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

William Howard Russell studerte ved Trinity College i Dublin og så for kortere tid ved University of Cambridge.

Journalist[rediger | rediger kilde]

Han journalist arbeidet Russell i Irland fra 1841 for avisen The Times. Den mangeårige (1841 til 1877) utgiver av avisen, John Thadeus Delane, hentet ham i 1843 til London.

Krigskorrespondent[rediger | rediger kilde]

Som ung journalist dekket han en del av første slesvigske krig mellom de danske og prøyssiske styrker i 150.

Han ble så han sendt av The Times-redaktøren John Delane til Malta for å dekke den engelske støtten til Russland i 1854. Derfra havnet han så på Krim og dekket en lang periode av Krimkrigen. Russell foraktet uttrykket «krigskorrespondent», selv om hans dekning av krimkrigen brakte ham internasjonal berømmelse. Ikke bare dkrev ham om krigens militære sammenstøt, men Florence Nightingale skulle senere fremholde at det har hans reportasjer som gjorde henne og hennes virksomhet alment kjent. Krimkrigens sykepleie, og omsorgen for soldater på begge sider som den ble utført av Mary Seacole[1] ble også publisert av Russell og an andre journalister i samtiden, og det reddet henne fra økonomisk ruin.

Det ble under krigen satt ut rykter om at han ikke fortjente suksessen han fikk som reporter fordi han ikke gjorde så mye mer enn å drikke brennevin og røyke sigaretter og lot andre gjøre jobben for ham. Dette ryktet var ikke sant med det førte imidlertid til at Russell ble svartelistet fra enkelte kretser og den britiske kommandanten Lord Raglan rådet sine offiserer til å nekte å snakke med reporteren.

Reportasjene hans var av stor betydning fordi publikum for første gang fikk muligheten til å lese om virkelighetens krigføring.

Senere virke[rediger | rediger kilde]

I 1856 ble Russell sendt til Moskva for å beskrive kroningen av tsar Alexander II og og senere ble han sendt til India der han var vitne til beleiringen av Lucknow (1858). I 1861 dro Russell til Washington. Han dagbøker fra hans tid i India og om den amerikanske borgerkrigen ble senere publisert. Russell returnerte til England i 1863.

I 1866 dekket han den østerriksk-prøyssiske krig. Senere skildret han med stor formidlingskraft Pariserkommunen (1871). I Sør-Afrika rapporterte han i 1879 fra Zulukrigen.

Han ble adlet i 1895.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Palmer, A (May 2006) [Sept 2004], «Seacole, Mary Jane (1805–1881)», Dictionary of National Biography (online utgave), Oxford University Press, http://www.oxforddnb.com/view/article/41194, besøkt 18 Aug 2010 .

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Trevor Royle: War report. The war correspondent's view of battle from the Crimea to the Falklands, Edinburgh 1987.