William Houlder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
William Houlder
Født13. okt. 1917Rediger på Wikidata
SauheradRediger på Wikidata
Død4. mars 1984Rediger på Wikidata (66 år)
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Gravlagt Vestre gravlundRediger på Wikidata
Medlem av Kompani LingeRediger på Wikidata
Utmerkelser Krigsmedaljen, Deltagermedaljen, H.M. Kongens erindringsmedalje, Distinguished Conduct Medal, KrigskorsetRediger på Wikidata
Tjenestetid19401945
EnhetKompani Linge
KommandoerOslogjengen

William S. Houlder (født 13. oktober 1917 i Sauherad i Telemark, død 4. mars 1984) var en norsk motstandsmann under annen verdenskrig. Han var blant annet løytnant i Kompani Linge.

Oppvekst og tiden før krigen[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av James Houlder. William Houlder ble født i Sauherad i Telemark, men vokste opp i Hausmannsgate i Oslo. Etter middelskole og handelskurs ble Houlder jernvareekspeditør hos Ingwald Nielsen, Oslos ledende forretning i bransjen.

Krigsinnsats[rediger | rediger kilde]

William Houlder var med i kampene i Norge i 1940 og ble tidlig med i motstandbevegelsen. Houlder ble en viktig kurer mellom Sverige og Norge, til han til slutt ble arrestert i Sverige i slutten av 1941 og utvist til Storbritannia tre måneder senere. Her ble han innrullert i Kompani Linge 23. mars 1942.

17. april 1943 kom Houlder sammen med Svein Blindheim til Norge under kodenavnet Puffin. De skulle drive instruksjonsvirksomhet i Oslo- og Drammensområdet for Milorg. Fra august 1944 var Houlder nestkommanderende aksjonsoffiser i D13, og fra begynnelsen av januar 1945 tok han over kommandoen som aksjonsoffiser i D13. Houlder var en av de mest aktive sabotører i Milorg og Oslogjengen. Houlder ble tildelt Krigsmedaljen for sin innsats i første del av Operasjon Puffin.

William Houlder var med på sabotasjeaksjonen mot Luftwaffes hovedverksted for Messerschmitt jagerfly i Moldegata 1, Bjølsenhallen på Bjølsen i Oslo. Aksjonen måtte gjennomføres på en søndag for å ikke ramme nordmenn på jobb i bygget, og aksjonen måtte gjentas hele tre ganger. Første forsøk den 29. juli 1944 måtte avbrytes fordi vaktmannen i bygget ikke reagerte da sabotørene banket på døren. Andre gangen, den 7. august 1944, møtte ikke Houlder opp. Houlder, som hadde ansvaret for hovedlunten til sprengladningene, hadde ikke hørt vekkerklokken og hadde forsovet seg. Ved tredje forsøk den 14. august 1944 lyktes det Max Manus (som ledet aksjonen), Gunnar Sønsteby, Roy Nielsen, Andreas Aubert, Henrik Hop og William Houlder å ødelegge 25 Messerschmitt Bf 109-jagerfly, 150 byttemotorer og tyskernes største lager av reservedeler for jagerfly i Norge. Bjølsenhallen brant langt ut i det tredje døgnet etter angrepet.

William Houlder deltok i 74 vellykkede og 28 resultatløse aksjoner. Samtlige aksjoner ble gjennomført uten tap av en eneste jeger fra Milorg.

Tiden etter krigen[rediger | rediger kilde]

William Houlder giftet seg etter krigens slutt med Tordis Lindskog. Sammen overtok de en jernvareforretning i Oslo sentrum.

Houlder døde i 1984 – 66 år gammel. Han ble bisatt 9. mars samme år på Vestre gravlund.[1]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

I statsråd 7. mars 1947 ble løytnant William Houlder tildelt Krigskorset med sverd for sin innsats i krigsårene. Houlder ble tildelt Distinguished Conduct Medal høsten 1945 for sin innsats i Operasjonen Puffin. Houlder var tidligere (3. mars 1944) blitt dekorert med Krigsmedaljen.

For innsatsen som livvakt for kongefamilien i frigjøringsdagene 1945 ble Houlder, sammen med atten andre livvakter, i 1946 tildelt H.M. Kongens erindringsmedalje med spenne «1940–1945».[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ William Houlder – oslogjengen.no Arkivert 7. februar 2011 hos Wayback Machine.
  2. ^ «Kongens og kronprinsfamiliens livvakt dekorert». Aftenposten. 20. august 1946. s. 1. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]