William Francis O’Shea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
William Francis O’Shea
Født1884Rediger på Wikidata
New York
Død1945Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseKatolsk prest (1917–), katolsk biskop (1939–) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetUSA

William Francis O'Shea M.M. (født 9. desember 1884 i Greenwich VillageManhattan i New York i USA, død 22. februar 1945 i New York City) var en amerikansk katolsk ordensgeistlig og misjonær i Kina som ble biskop i Korea.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

William O'Shea vokste opp i Hoboken i New Jersey og arbeidet etter college som regnskapsfører, stenograf tjenestegjorde i Navy Department og i marinen og skulle bli offiser. I 1912, etter råd fra en jødisk venn («du ville bli ern enda bedre prest enn marineoffiser»), begynte han på Hawthorne Seminary.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble ordinert til prest av Maryknoll Missionary Order den 5. desember 1917. I 1919 ble han sendt til misjonene i Kina. Han ankom i Kochow i desember 1919 og begynte straks å lære seg språket. Han assisterte også med ledelsen av det lokale hjemmet for foreldreløse barn. I november 1920 ble det åpnet en ny misjonsstasjon i Wuchow og fader O’Shea ble sendt dit.[1]

I 1924 ble han sitt misjonsinstitutts første prokurator i Hongkong. Senere samme år ble han også medlem av instituttets General Council og returnerte da til USA.

Han ble rektor presteseminaret de drev i Scranton (Venard).

Ved det første generalkapittelet i 1929 ble han valgt til Maryknolls generalsekretær.

Biskop i Korea[rediger | rediger kilde]

Den 11. juli 1939 utnevnte pave Pius XII ham til apostolisk vikar av Heijo i Korea og til titulærbiskop av Naissus. Samme dag opphøyde paven det apostoliske prefektur Peng-yang til det apostoliske vikariat Heijo. Paven bispeviet ham personlig og elleve andre misjonærbiskoper den 29. oktober 1939. Medkonsekratorer var Celso Costantini, sekretær for Kongregasjonen for troens utbredelse, Henri Streicher M.Afr., apostolisk vikar i Uganda.

Under andre verdenskrig ble han internert av japanerne, og repatriert med fangeutvekslings- og repatrieringsskipet MS «Gripsholm» i 1942. Den 17. april 1944 aksepterte paven hans avgang som apostolisk vikar, til fordel for en koreansk prest: Francis Hong Yong-ho.

Biskop William Francis O'Shea døde et knapt år etter i New York City, den 22. februar 1945.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Maryknollmissionaryarchives.org: Bishop William O'Shea, lest 2022-12-05
  2. ^ osheaw lest 5. desember 2022