Bill France

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «William France Senior»)
Bill France
Født26. sep. 1909[1][2]Rediger på Wikidata
Washington D.C.
Død7. juni 1992[1][2]Rediger på Wikidata (82 år)
Ormond Beach
BeskjeftigelseRacerfører, racerbilfører Rediger på Wikidata
Embete
BarnBill France, Jr.
Jim France
NasjonalitetUSA
GravlagtFlorida
UtmerkelserMotorsports Hall of Fame of America

William «Bill» Henry Getty France sr., kallenavn «Big Bill», (født 26. september 1909, død 7. juni 1992) var stifteren av den amerikanske racingorganisasjonen NASCAR.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

France var kjent med historien til Daytona Beachs fartsrekorder da han flyttet til Daytona i 1935 med familien for å unngå den store depresjonen. Da han forlot Washington D.C. hadde han mindre enn 100 amerikanske dollar i lommen, og åpnet et bilverksted i Daytona.

Racingkarriere fører til arrangørkarriere[rediger | rediger kilde]

Den 8. mars 1936 ble det første billøpet arrangert på Daytona Beach Road Course, arrangert av den lokale føreren Sig Haugdahl. France kom på femteplass.

Løpet ble en fiasko, men Haugdahl og France fikk overbevist Daytona Beach Elks Club om å arrangere nok et løp i 1937. Dette løpet ble mer vellykket, men tapte fortsatt penger, og Haugdahl arrangerte ikke flere løp.

I 1938 tok France over jobben med drift av banen. Dette året ble det arrangert to løp, i juli, hvor Danny Murphy kom på førsteplass foran France, og på høysten, da France vant foran Lloyd Moody og Pig Ridings.

I 1939 ble det arrangert tre løp, og samme antall ble arrangert i 1940. I mars kom France på fjerdeplass, mens han vant i juli og kom på sjetteplass i september.

France var opptatt med planlegging av løp i 1942 da japanerne bombet Pearl Harbor, og alle løp ble stoppet frem til 1946.

Stiftelsen av NASCAR[rediger | rediger kilde]

France hadde sett at arrangørene hadde et behov for mer organisering. Førerne led ofte av skruppelløse arrangører som stakk av med pengene før løpene var over og førerne fikk betalt. Den 14. desember 1947 gikk France inn i diskusjoner med en rekke førere og arrangører på Ebony Bar i Streamline Hotel på Daytona Beach, og dette endte med stifelsen av NASCAR den 21. februar 1948.

I 1953 skjønte France at det var på tide med en permanent bane å arrangere løp på, da publikumstallet steg kraftig. Den 4. april 1953 foreslo France en ny bane, kalt Daytona International Speedway. Den nye banen ble påbegynt i 1956, og i 1959 ble løpet Daytona 500 arrangert. Siden den gang har dette vært det første løpet i NASCAR-mesterskapet.

Senere bygget France også Talladega Superspeedway, som åpnet i 1969.

France satt som styreleder i NASCAR. R.J. Reynolds ble hovedsponsor i 1970, og serien endret navn fra Grand National til Winston Cup. Reynolds overbeviste France om å droppe alle jordbaner i 1972, en endring som symboliserer den «moderne era» i sporten. Deretter trakk Big Bill seg fra stillingen som styreleder, og ga den til sønnen, Bill France jr. Big Bill hadde kontor i NASCARs hovedkvarter frem til sent på 1980-tallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b GeneaStar, oppført som Bill, Sr. France, GeneaStar person-ID francew0[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Find a Grave, oppført som William Henry Getty France, Find a Grave-ID 54008575, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]