Wilhelmsruh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wilhelmsruh
Wilhelmsruh
S-Bahn i Wilhelmsruh
LandTyskland Tyskland
DelstatBerlin Berlin
StatusOrtsteil i bydelen Pankow
TidssoneUTC+01:00, UTC+2:00
Areal1,37 km²
Befolkning7 051 (2011)
Bef.tetthet5 146,72 innb./km²
Høyde over havet44 meter

Wilhelmsruh
52°35′14″N 13°22′5″E

Wilhelmsruh er en ortsteil nordvest i Berlins bydel Pankow.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Wilhelmsruh grenser i nord til Pankows orsteiler Rosenthal og i sørøst til Niederschönhausen. Den vestlige grense går mot bydelen Reinickendorf og fra sørvest mot nord ortsteilene Reinickendorf, Wittenau og Märkisches Viertel.

Ortsteilens vestlige grense er identisk med traséen til Berlinmuren som under den kalde krigen gikk mellom det daværende DDR og Vest-Berlin.

Historie[rediger | rediger kilde]

Wilhelmsruh tilhørte mot slutten av 1800-tallet til Rosenthal. Den var en av Berlins villaforsteder, i likhet med Dahlem, Westend, Grunewald og Lichterfelde West. Fra 1893 ble det bygget en landstedskoloni i området kalt Wilhelmsruh, men navnets opphav er ukjent.

Omkring det forrige århundreskiftet ble Bergmann-Elektrizitäts-Werke AG etablert vest i Wilhelmsruh. Det var en utvidelse av industrimannen Sigmund Bergmanns virksomhet i Wedding og firmaet produserte opprinnelig komponenter for elektrisitetsverk. Senere ble produksjonen utvidet til bl.a. kabelverk, lokomotiv- og bilproduksjon. Wilhelmsruh lå gunstig til i et krysningspunkt mellom Nordbahn (Berlin – Stralsund) og jernbanestrekningen på folkemunne kalt Heidekrautbahn (Lyngbanen) i østlig retning. Industrivirksomheten ble utvidet også i mellomkrigstiden. Etter den andre verdenskrigen fortsatte virksomheten under navnet Bergmann-Borsig.

I 1950-årene ble det i utkanten av den etablerte bebyggelsen, oppført karakteristiske fem etasjes arbeiderboliger.

Byggingen av muren i 1961 medførte at 2000 meter av industrianlegget ble liggende langs grensen og arbeiderne som bodde i Vest-Berlin mistet sitt arbeide. Vinduene mot vest ble sikret med gitter og arbeiderne måtte grensebevis som de viste ved fabrikkporten.

Etter murens fall ble det på 1990-tallet bygget eneboliger og flerfamilieboliger i området.

Wilhelmsruh ble innlemmet i Stor-Berlin i 1920 og er fra 2001 en egen ortsteil.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]