Wilhelm Sulpiz Kurz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wilhelm Sulpiz Kurz
Sulpiz Kurz.jpg
Født5. mai 1834Rediger på Wikidata
AugsburgRediger på Wikidata
Død15. januar 1878Rediger på Wikidata (43 år)
Penang[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse BotanikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Det tyske keiserrikeRediger på Wikidata

Wilhelm Sulpiz Kurz, kalt Sulpiz Kurz, pseudonym: Johann Amann (født 5. mai 1834 i Augsburg i Bayern, død 15. januar 1878Pinang), var en tysk botaniker som var botanisk direktør i Buitenzorg på Vest-Java og Calcutta i Britisk India.[2] Han arbeidet i det som i dag er India, Indonesia, Malaysia, Burma og Singapore.[3]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hans far, Aloys Kurz (død 13. januar 1842), geprüfter Lehramts-Kandidat og litograf, var i 1836 tegnelærer ved Kreis-Landwirtschafts- und Gewerbs-Schule i Augsburg, og fra 1839 også ved den polytekniske skole der.[4][5]

Etter hans død flyttet famlen til München, og det var der at Sulpiz' interesse for plantenes verden våknet.[trenger referanse] Etter latin- og handelsskole begynte han på gymnasium, der Otto Sendtner ledet hans samlelyst inn i «bestemte baner».[trenger referanse] For å finne tilfredsstillelse for sin reiselyst forsøkte han seg en kortere tid å utdanne seg til kjøpmann, men bestemte seg snart for heller å bli botanisk reisende. Som hospitant ved universitetet i München besøkte han forelesninger om botanikk, mineralogi, kjemi og fysikk. Han var student under Carl Friedrich Philipp von Martius.

Reisende[rediger | rediger kilde]

I 1854 tvang ulykkestilfeller i familien og derpå følgende pangemangel ham til å lete etter eget livsunderhold.[trenger referanse] Han dro avsted til Hollandog arbeidet i et apotek i in Delft.

Den botaniske have i Bohor

Han lærte seg det nederlandske språk, og seilte til Java med falske papirer (på «Johann Amann») og trådte inn i nederlandsk tjeneste der, for Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger.[trenger referanse] Han tjenestegjorde i Batavia, Bangka og i krigen mot buggineserneCelebes. Guverneurgeneral av Nederlandsk India fikk i september 1859 forflyttet som botanisk medarbeider ved den bortaniske have (Kebun Raya Bogor) i Buitenzorg sør for Batavia.[trenger referanse] I perioden 1856–1863 assisterte han Johannes Elias Teijsmann.

I 1864 ble han beveget av den britiske botanikeren Thomas Anderson, som da reiste i de nederlandske kolonier, om å bli med ham tilbake til Calcutta og der bli kurator for herbariet i den botaniske hage i Seebpore der.[trenger referanse] Denne stilling innehadde han til sin død, noe som viste seg å være til stor gagn for indisk botanikk.[trenger referanse]

Kurz ble ofte sendt på botaniske forskings- og innsamlingsoppdrag. Han utforsket i Burma og Pegu, og tilbragte tre måneder på Andamanøyene, hvorom han utarbeidet en omfattende beretning i 1870.

Et av hans spesialfelter var bananslekten (musa).

Planten Hydnocarpus kurzii, som vokser i India og i Burma, ble oppkalt til hans ære.[trenger referanse]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wikikilden
  2. ^ «Abkürzungen naturwissenschaftlicher Autorennamen in Meyers Konversationslexikon, 4. Auflage.». Die Retro-Bibliothek (tyska). Besøkt 9. januar 2015. 
  3. ^ «Index of Botanists». Harvard University Herbaria & Libraries (engelska). Harvard University. Besøkt 9. januar 2015. 
  4. ^ Königlich Bayersches Intelligenz-Blatt für den Ober-Donau-Kreis: 1836; S. 230
  5. ^ https://books.google.de/books?id=E4ZBAAAAcAAJ&pg=PR16&dq=Kurz
  6. ^ https://ia800203.us.archive.org/13/items/floraoderallgem04regegoog/floraoderallgem04regegoog.pdf (PDF S. 118)