Wilanów-palasset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wilanów-palasset
Beliggenhet
LandPolen
StedWarszawa
Historiske fakta
FormålPalass
Eier(e)Jan III Sobieski av Polen
ArkitektAugustin Locci
StilretningBarokkarkitektur
Etablert1677
Påbegynt1677
Ferdigstilt1696
Kart
Wilanów-palasset
52°09′55″N 21°05′25″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (pl)

St. Anna-kirken og Stanisław Kostka Potockis grav, en del av Wilanów-komplekset

Wilanów-palasset (polsk Pałac w Wilanowie) er et barokkpalass i bydelen Wilanów i Warszawa. Det ble oppført i årene 16771696 til Polens konge Jan III Sobieski etter tegninger av Augustin Locci, og utbygget av Wilanóws senere eiere.

Palasset er sammen med sin park og andre omkringliggende bygninger et av den polske nasjonalkulturens mest verdifulle monumenter. Det har overlevd kriger, delinger og okkupasjon uten å miste sin autentiske historiske kvalitet.

Palassets arkitektur er veldig originalt – det er en blanding av europeisk kunst med gammelpolsk byggetradisjon, der bruken av antikke symboler i palassinteriøret og elevasjonen glorifiserer Sobieski-familien, særlig kongens militære triumfer.

Etter Jan III Sobieskis død i 1696 gikk palasset over til hans sønner, og senere, fra 1720, var palasset sete til de kjente polske magnatfamiliene Sieniawski, Czartoryski, Lubomirski, Potocki og Branicki. I årene 17301733 var palasset residens til kongen August II den sterke.

I 1805 ble et av Polens første offentlige museer åpnet i palasset, etter initiativ av dets datidige eier Stanisław Kostka Potocki. Ved siden av en rik samling europeisk og orientalsk kunst hadde museet utstillinger til minne om Jan III Sobieski og den nasjonale storhetstiden.

Etter andre verdenskrig gikk palasset over til staten, og etter grundig renovering og repatriering av kunstverk plyndret av Tyskland under krigen ble det åpnet for offentligheten igjen i 1962.

Autoritetsdata