Wikipedia:Wikitreff/Bergen 29. mai 2006

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Realfagbygget ved UiB
Vågen i Bergen
Degus hadde ansvar for transport av Jimmy Wales og foto under møtet i Bergen

Jimmy Wales, grunnleggeren av Wikipedia og styreleder i Wikimedia-stiftelsen, var i Norge 29.–31. mai 2006. I den forbindelse ble det arrangert et møte med wikipedianere mandag 29. mai i Bergen. Jimbo holdt et foredrag 18.00–20.00 i Auditorium 1, Realfagbygget ved UiB, med en etterfølgende sosial sammenkomst – et wikitreff – for alle interesserte wikipedianere.

Bakgrunnen for reisen var InnoTown[1] i Ålesund hvor han holdt et foredrag onsdag 31. mai.

Relaterte sider[rediger kilde]

Deltakere[rediger kilde]

Referat av foredrag[rediger kilde]

Det var mellom 100-150 tilstede på Jimmys foredrag, og av viktige punkter som ble nevt var bl.a.:

  • Wikimedias visjon om en virkelig verdensomfattende kunnskapsbase (leksikon (Wikipedia), kilder (Wikisource), media (Commons) og bøker (Wikibooks)). Jimmy brukte endel tid og understreket at dette spesielt var viktig i forhold til den 3. verden, hvor man ofte har svært dårlig tilgang på bøker på eget språk.
  • Wiki som sosialt fenomen; teknikken er ikke det viktige, det er menneskene som samler seg og samarbeider. Wikiteknikken har eksistert siden 1995, men Wikipedia startet først i 2001. Den tillit og den sosiale kapital bidragsyterne opparbeider seg er viktig for veksten av det hele.
  • Wikimedia foundations økonomi; Det kommer jevnt inn bidrag via den enkle doneringslinken, det dekker løpende lønn og båndbredde. Ny innsamling i løpet av høsten, men foreløbig har vi en halv million dollar på bok.
  • Annonser; ikke aktuelt ennå, vi klarer oss på innsamlede midler og andre bidrag og Jimmy er skeptisk til det. Uansett vil spørsmålet om annonser diskuteres og avgjøres av oss alle, om det skulle bli nødvendig. Men som han har sagt før, så er spørsmålet om reklame mer et spørsmål om hva vi kan gjøre for eventuelle reklamemidler - om det er riktig å si nei. Det har også kommet tilbud om ubegrenset tilgang til maskinressurser, men stiftelsen har valgt å fortsette slik vi gjør nå, dvs drifte selv. Jimmy anser at det ideelle er innsamlede midler + bidrag av typen Yahoo og Kennisnet (firma donerer enkelte maskiner/serverfarmer som en mindre del av vår totale serverfarm). Slik beholder vi vår uavhengighet og gjør oss ikke avhengig av et stort firma på dette.
  • Sentral stab i Florida skal holdes liten, men det er nødvendig å ansette en jurist, da mange juridiske problemer oppstår pga artiklene.
  • Spørsmål om størrelse, kan Wikipedia bli for stort? Jimmy så utfordringer ved at den sosiale kontrollen fikk problemer når språkversjonene ble så store som f.eks engelskpråklig Wikipedia har blitt. Side over artikler som skal slettes er blant annet lang og økende, en utfordring.

Se også[rediger kilde]

  • Fløyenmøte – lunsjmøte mellom noen wikipedanter og Jimbo på Fløyen i Bergen 30. mai 2006

Galleri[rediger kilde]