Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 31, 2015

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mossefossen och Moss Järnverk sommaren 1800, akvatint av J.W. Edy.
Mossefossen och Moss Järnverk sommaren 1800, akvatint av J.W. Edy.

Moss Järnverk var ett järnverk i Moss i Norge, grundat 1704. Verket var i många år stadens största industri, och med kraft från Mossefossen blev malm, huvudsakligen från Arendalsfältet, nersmält och bearbetad till en mängd olika produkter. Från mitten av 1700-talet var verket Norges ledande försvarsverksamhet och göt hundratals av tunga kanoner i järn. Norges första valsverk för järn anlades också där.

Moss Järnverk hade flera framträdande ägare, bland andra Bernt Anker och Herman Wedel-Jarlsberg, och särskilt under den förstnämndes ägande var verket något av en attraktion för besökande. Moss Järnverks administrationsbyggnad, den så kallade Konventionsgården, är känd för att den användes under förhandlingarna av Konventionen i Moss år 1814.

Vid mitten av 1800-talet fick verket ökad konkurrens från svenska och engelska järnverk; stigande priser på träkol var också ödeläggande för lönsamheten – järnverksdelen lades ner år 1873. Moss Järnverk såldes för 115 000 spesiedaler (en gammal norsk myntenhet) år 1875, och området verket låg på togs över av vad som sedan blev emballagefabriken Peterson, som fortfarande finns kvar. ► Läs mer …