Wikipedia:Underprosjekter/GLAM/Rapporter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
GLAM
GLAM

Wikipedia for arkiv, museum og kunst er et samarbeidsprosjekt mellom Wikimedia Norge, Kulturrådet og en del GLAM/ABM-institusjoner for å få flere gode artikler om kunst - og kulturfeltet på plass i Wikipedia.


Om prosjektet   Arkiv   Museum   Kunst   Wikipediakurs   Rapporter fra kurs   Deltakere i prosjektet   Nasjonale fellesløsninger   Artikler pilotområder KNreise    


Rapporter fra kursene[rediger kilde]

Her vil du finne en kort rapport fra hvert kurs og liste over artikler som ble startet eller arbeidet videre med.


Aust-Agder - Aust-Agder bibliotek- og kulturformidling[rediger kilde]

Finnmark - Finnmark fylkesbibliotek[rediger kilde]

Hedmark - Hedmark fylkeskommune[rediger kilde]

Hordaland - Hordaland fylkeskommune[rediger kilde]

Kurset hadde 18 deltakere fra forskjellige institusjoner i Hordaland, og ble holdt på Bergen byarkiv. Kursmateriell og rapport finnes her.

Hordaland - Norsk Trikotasjemuseum[rediger kilde]

Møre og Romsdal - Romsdalsmuseet[rediger kilde]

Møre og Romsdal - Kulturnett Møre og Romsdal[rediger kilde]

Nordland - Nordland fylkeskommune[rediger kilde]

Nord-Trøndelag - Nord-Trøndelag fylkeskommune[rediger kilde]

12 deltagere; dels fra kulturavdelinga på fylkeshuset; dels fra Stiklestad Nasjonale Kultursenter og Museet Midt. Deltagerne har svart på questbackevaluering.

Kursprogrammet finnes her: Bruker:Orland/NTFK. Kursleder sitter igjen med disse inntrykkene etter dagen:

  • det er lurt å sørge for brukeroppretting/pålogging på forhånd, slik vi gjorde
  • deltagerne fikk mer respekt for wikipedia etter kurset, men at vi kanskje la lista litt høyt for å gjøre egne bidrag
  • det kan derfor være lurt å lage en "kontrakt" med deltagerne om at de skal ha redigert i en artikkel før kurset (vi skal de skulle, men fulgte ikke opp godt nok), og at de skal ha bestemt seg før kurset om hvilken artikkel de vil ha som kursdagprosjekt
  • vi burde hatt tydeligere øremerket arbeidstid i løpet av dagen, og skjermet den
  • vi burde ha oppfordret deltagerne til å ta med noen trykte kilder på kursdagen til å jobbe med
  • vi burde ha gitt alle en oppfølgerlekse
  • jeg burde ha hatt med noen bilder på egen pc og demonstrert bildeopplasting laiv, med kategorier og bildelisens og det hele

Nord-Trøndelag - Stiklestad Nasjonale kultursenter og Museet Midt[rediger kilde]

En rapport om Wikipedia:Wikievent Nord-Trøndelag 2012 er oversendt til kulturrådet. En kortversjon er at det er vanskelig å planlegge seg fram til det ideale resultatet, en «perfect match» mellom et tilretteleggende museum og en motivert og egnet frivillig Wikipedia-skribent. --M O Haugen (diskusjon) 21. des 2012 kl. 12:48 (CET)

Oppland - Stiftelsen Lillehammer museum[rediger kilde]

18 personer fra Lillehammer Kunstmuseum, Norsk vegmuseum, Fylkesarkivet i Oppland, Lillehammer museum med repr. fra Senter for immateriell kulturarv, Postmuseet, Norges Olympiske Museum, Maihaugen og Opplandsarkivet avd. Maihaugen deltok.

Kurset ble gjennomført den 31.oktober 2012 med Jon Birger Østby og Aleksander Lindbäck som kursledere.

Redigert i følgende artikler:

Opprettet nye artikler

Oppland - Kultur- og naturreise. Kongsvoll / Dovre[rediger kilde]

Andre kurs i høstens rekke av Wikipedia-kurs ble arrangert på Kongsvoll tirsdag 28. og onsdag 29. august. Kurset ble arrangert i regi av Kultur- og naturreise-prosjektet. Kurset hadde ca. 12 deltakere.

Følgende artikler ble opprettet eller vesentlig bearbeidet i løpet av kurset:

I tillegg ble det gjort mindre suppleringer på en rekke eksisternde artikler, bl.a. lagt inn koordinater og bilder. Infobokser er supplert, og Norgeskart er lagt til i «indirekte karttjenester». I tillegg ble det det opprettet en link til Norge i bilderGeoHack både på bokmål og nynorsk.

Oslo - Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design[rediger kilde]

Oslo - Munch-museet[rediger kilde]

Oslo - Norsk folkemuseum[rediger kilde]

Den 17. oktober ble det avholdt et vellykket kurs på Norsk Folkemuseum. Det var 16 deltakere på kurset inkludert to representanter fra Norsk kulturråd. Spesielt gledelig var det at mange av deltakerne kom fra arkivsektoren. Kursholdere var Jon Birger Østby og Alexander Lindbäck.

Redigeringer:

Nye artikler:

Oslo - Oslo Museum[rediger kilde]

Kurs for ansatte på Oslo Museum 19. oktober. Kurset hadde ca. 13 deltakere. De dyktige wikipedianere Jon Birger Østby og Alexander Lindbäk (Norsk Folkemuseum) hadde veiledning og foredrag med foto som spesielt tema. Kristin Bolgård fra Norsk Kulturråd var også med.

Følgende artikler ble opprettet eller bearbeidet (smått og stort) i løpet av kurset:

Følgende artikler fikk nye bilder(med åpnen lisens fra Digitalt museum/Oslobilder.no):

Oslo - Nettkommunikatørene ved museene. Norsk Teknisk Museum[rediger kilde]

Kurs for nettkommunikatører (uavhengig av organisasjon) ble holdt på [Teknisk Museum] 5. september . Kurset hadde ca. 9 deltakere. Den dyktige wikipedianer Ulf Larsen hadde veiledning og foredrag. Anders Olsson fra Norsk Kulturråd hadde innledning.

Følgende artikler ble opprettet eller bearbeidet (smått og stort) i løpet av kurset:

Rogaland - Rogaland fylkeskommune[rediger kilde]

Kurs i bruk av Wikipedia ble avholdt den 23. november 2012 på Folkets Hus Stavanger. Kursledere var Jarle Vines, styreleder i Wikimedia Norge, og Sidsel Hindal fra Norsk kulturråd.

Det møtte opp 24 deltakere fra følgende institusjoner; Interkommunalt arkiv i Rogaland, Statsarkivet, MUST Museum Stavanger, MUST Stavanger kunstmuseum, Jærmuseet, Garborgsenteret, Misjonsarkivet, Arkeologisk Museum UiS og Rogaland fylkeskommune.

Blant de artiklene som ble opprettet eller redigert er:

Rogaland - Stavanger Fortellerlaug[rediger kilde]

Fredag 16.november 2012 arrangerte Stavanger Fortellerlaug Wikipedia-kurs i Stavanger biblioteks lokaler på Sølvberget kulturhus i Stavanger. Deltakerne var fra Stavanger Fortellerlaug, Universitetet i Stavanger og Arkeologisk Museum. I tillegg deltok også flere uavhengige kulturinteresserte.

Kursledere var Anders Olsson og Bjørn Olav Tveidt fra Kulturrådet. De fortalte om bakgrunnen for Kulturrådets wikipedia-satsing og presenterte Wikipedia som organisasjon og oppslagsverk. Olsson presenterte også Digitalt Fortalt. Resten av kurset var lagt opp som arbeidsøkter der kursdeltakerne fikk prøve seg på å skrive og redigere artikler, med god veiledning og hjelp fra kurslederne. Det ble også gitt innføring i hvordan registrere bilder på wikimedia commons og legge disse inn i wikipedia artikler.

Opprettede artikler:


Redigerte artikler:

Sogn og Fjordane - Sogn og Fjordane fylkeskommune[rediger kilde]

6. og 7. november arrangerte Sogn og Fjordane fylkeskommune Wikipediakurs på Leikanger og i Førde. På de to kursdagene deltok representanter fra Sogn og Fjordane fylkeskommune, Sogn og Fjordane Kunstmuseum, Sogn og Fjordane fylkesbibliotek, Nordfjord Sogelag, Sunnfjord Museum, Reisemål Vik i Sogn, Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane, De Heibergske Samlinger - Sogn Folkemuseum, Norsk Reiselivsmuseum, Musea i Sogn og Fjordane. representanter fra Operahuset Nordfjord, Singerheimen og Lærdal kommune var påmeldt, men måtte melde avbud. Sigrun Espe fra ABM Sogn og Fjordane i Sogn og Fjordane fylkeskommune og Guttorm Flatabø fra Vestlandsforsking var kursledere. Kurset ble gjennomført med 12 deltakere på Leikanger og 9 deltakere i Førde.

Wiki-siden nn:Brukar:Dittaeva/Wikipedia-kurs-2012 ble opprettet i forkant av kurset og har blitt brukt aktivt under begge kursene. Her kan man finne informasjon om elementene som ble gjennomgått på kurset, oversikt over brukerprofilene til de som deltok på kurset og oversikt over hvilke artikler deltakerene jobbet med på kursdagen.

Sør-Trøndelag - Kulturnett Trøndelag og Sør-Trøndelag fylkesbibliotek[rediger kilde]

Sør-Trøndelag - Museene i Sør-Trøndelag[rediger kilde]

Troms - Troms fylkeskommune[rediger kilde]

Kursinformasjonsside fra fylket

Deltakere

Cathrine Steene, Irene Nordhaug Hansen, Trine13, Eselmel, Andy B. Sortland, Karen Marie Christensen, Susanne Baumgärtel, Marit Chruickshank, Kari Lydersen, Christine Ellefsen, Petra-Mari Linaker, Terje Foshaug, Sylvi Olaisen, Harald Lindbach, Vasar, Groagst

Vestfold - Vestfoldsmuseene[rediger kilde]

Østfold - Østfold museene, Østfold interkommmunale Arkivselskap og Østfold fylkeskommune[rediger kilde]