Wikipedia:Ukens danske artikkel/Uke 4, 2013

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kate Bush, 1986
Kate Bush, 1986

Catherine "Kate" Mary Bush (født 30. juli 1958) er en britisk musiker, sanger, sangskriver og pladeproducer. Hendes særprægede musikalske stil og specielle vokalarbejde har gjort hende til en af Storbritanniens mest succesrige kvindelige solokunstnere i de seneste mere end 30 år.

I 1978 debuterede hun i en alder af nitten år med "Wuthering Heights", der blev udsendt som single og toppede UK Singles Chart i fire uger. Hun blev dermed den første kvindelige musiker, der nåede den britiske førsteplads med en selvskrevet sang. Hun har efterfølgende udgivet ti album, af hvilke de tre nåede førstepladsen på UK Albums Chart, og hun har haft 25 singler på top 40; af disse er ud over "Wuthering Heights" også "Running Up that Hill", "King of the Mountain", "Babooshka", "The Man with the Child in His Eyes" og "Don't Give Up" nået i top 10.

I 1987 vandt hun en Brit Award for Bedste britiske kvindelige solokunstner, og i 2002 modtog hun en Ivor Novello-pris for sine bidrag til britisk musik. I sin karriere er hun desuden blevet nomineret til tre Grammy Awards. Efter sin første og eneste koncertturné i 1979 fik hun udgivet albummet Never for Ever (1980), og dette album gik direkte ind på førstepladsen på album-hitlisten, hvilket dermed skete for første gang for en kvindelig soloartist, lige som det var første gang, at en britisk kvinde nåede førstepladsen på denne liste. Desuden er hun den første – og til dato eneste – kvindelige kunstner, der har haft album i top 5 på den britiske hitliste i fem på hinanden følgende årtier.

I maj 2012 vandt Bushs seneste album, 50 Words for Snow, South Bank Arts Award. Den var endvidere nomineret til Ivor Novello-prisen og en Brit Award samme år. ► Læs mere