Wikipedia:Ukens danske artikkel/Uke 35, 2007

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Irakkrigen eller Den anden golfkrig (20. marts 2003 - nutid) er en igangværende krig og besættelse af Irak, der begyndte med den amerikansk ledede invasion af Irak i 2003. Den amerikanske regerings begrundelse for krigen var at Irak besad masseødelæggelsesvåben, og udgjorde en "overhængende fare" for USA og verdenssamfundet. Denne påstand er senere blevet tilbagevist af Iraq Survey Group. Andre begrundelser var Iraks formodede forbindelse til terrorisme, befrielsen af det irakiske folk og betydningen af Iraks olieproduktion.

Krigen startede 20. marts 2003, da den amerikansk ledede koalition af villige lande, med dansk deltagelse, angreb Irak og væltede Saddam Husseins regering, i et forsøg på at skabe en ny pro-vestlig regering. Det lykkedes dog ikke at skabe stabilitet i landet, og der har siden invasionens afslutning været et oprør i landet og en begyndende borgerkrig mellem Sunnimuslimer og Shiamuslimer. Danmark har siden invasionens afslutning haft en bataljon soldater udstationeret i det sydlige Irak. Et voksende antal af koalitionens lande har besluttet sig til at trække sine tropper ud af krigen, Den danske regering meddelte i februar 2007 at de danske tropper bliver trukket hjem i august 2007, og erstattes af fire helikoptere og 50 mand. 5. august forlod de sidste danske landtropper Irak. Krigens årsager og konsekvenser er stadig kontroversielle.

2. maj 2003 erklærede George W. Bush krigshandlingerne i Irakkrigen for afsluttet. Selve krigen blev ikke erklæret for afsluttet, og er således officielt stadig i gang under betegnelsen Irakkonflikten (engelsk: Conflict in Iraq). Dette indebærer blandt andet at samtlige krigsfanger ikke skal løslades. Læs mere