Wikipedia:Ukens danske artikkel/Uke 33, 2022

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vincent-Marie de Vaublanc
Vincent-Marie de Vaublanc

Vincent-Marie de Vaublanc (1756–1846) var en fransk politiker og forfatter, tilhænger af den katolske kirke og kongemagten.

Vaublancs virke bragte ham på skift i tjeneste under Ludvig 16., Barras, Napoleon, den fremtidige Karl 10. af Frankrig og endelig Ludvig 18. Han var kongetro deputeret under den franske revolution og under Direktoriet, lovløs under Terrorregimet og præfekt under Napoleon. Derpå blev han indenrigsminister for Ludvig 18., og han sluttede sin politiske karriere som yderligtgående royalistisk parlamentariker. Fire forskellige politiske regimer havde forbudt hans værker og efterlyst ham, uden han dog nogensinde blev anholdt, idet det hver gang lykkedes ham at vinde det pågældende regimes gunst. Han er kendt for sine politiske taler samt for den kontroversielle reorganisering af Académie française i 1816.

Vaublanc bidrog til at præge denne særlige periode i fransk historie. Han var og forblev tilhænger af autoritet og orden, men hældede samtidig moderat til de "fremskridt" revolutionen bragte med sig. Først under Restaurationen udviklede han sig til fuldbyrdet radikal kontrarevolutionæ. ► Læs mere