Wikipedia:Ukens danske artikkel/Uke 31, 2018

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Epicenter for jordskælv over hele kloden 1963-1998.
Epicenter for jordskælv over hele kloden 1963-1998.

Et jordskælv er en rystelse af jordens overflade. Jordskælv skyldes typisk, at kontinentalpladerne flytter sig, sådan som det er beskrevet i teorien om pladetektonik. Videnskaben om jordskælv kaldes seismologi. En anden årsag til jordskælv kan være landhævning, som hyppigt opleves i Nordskandinavien.

Den tekniske, objektive styrke af jordskælv kan måles på mange forskellige måder, hvor richterskalaen er den mest kendte. Skaderne og menneskers fornemmelse af skælvet måles derimod med mercalliskalaen. Et jordskælvs centrum på jordoverfladen kaldes epicenter. Det ligger lige over hypocenteret, stedet hvor jordskælvet finder sted nede i jorden. Jordskælvenes epicentre samler sig ofte i linjer langs forkastningszoner.

Større jordskælv i Danmark menes at have forekommet, men meget sjældent. Europas mest jordskælvsaktive land er Grækenland. I de seneste 100 år er over en million mennesker omkommet som følge af jordskælv. Mellem 1906 og 2005 har der været 17 jordskælv i størrelsesordenen 8,5 til 9,5 på MMS (moment magnitude scale). Jordskælv er årsagen til en stor del af de seismiske bølger. ► Læs mere