Wikipedia:Ukens danske artikkel/Uke 12, 2015

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Illustration af guldvask
Illustration af guldvask

Guldfeberen i Californien (1848–1855) var en periode, hvor omkring 300.000 mennesker fra både USA og udlandet rejste til Californien efter at det blev rapporteret at James W. Marshall fandt guld ved Sutter's Mill, i Coloma.

I starten udvandt guldgraverne guld fra vandløb og flodbunde med simple midler, såsom pander. Metoderne blev dog udviklet og senere anvendt verden over., og førte til at der blev flere mineselskaber mens antallet af individuelle guldgravere faldt. Der blev udgravet guld til en værdi af milliarder af dollars målt i nutidens priser, hvilket førte til stor velstand for nogle få. Mange vendte imidlertid hjem uden ret meget mere end de var kommet med.

Effekterne af guldfeberen var betydelige. San Francisco voksede fra en lille bosættelse til en storby, og flere byer blev grundlagt over hele Californien. Der blev udformet en forfatning og Californien blev optaget i USA som stat i 1850 som led i Kompromiset i 1850. Infrastrukturen for hele staten blev udviklet og landbruget voksede betydeligt for at imødekomme bosætternes behov. Under Guldfeberen blev indianere angrebet og tvunget væk fra deres traditionelle områder. ► Læs mere