Wikipedia:Ukens artikkel/Uke 41, 2010

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mary MacKillop blir Australias første helgen; hennes helligkåring er varslet 17. oktober
Mary MacKillop blir Australias første helgen; hennes helligkåring er varslet 17. oktober

Mary MacKillop, også kjent som Mother Mary of the Cross, (18421909) var en australsk nonne, og hun ble den første australier som ble saligkåret. Dette ble hun da pave Johannes Paul II saligkåret henne i Sydney 19. januar 1995. Hun ble helligkåret i en offisiell seremoni 17. oktober 2010. Sammen med presten Julian Tenison Woods grunnla hun i 1866 kongregasjonen «Søstre av St. Josef av Jesu hellige Hjerte» eller Josephites og Brown Joeys som de også blir kalt.

I sitt virke var Mary MacKillop opptatt av å gi utdanning og hjelp til de svakeste i det australske samfunnet. I en periode med svært lavt utdanningsnivå i landet bygde hun opp en nonneorden som etablerte mange katolske skoler for fattige barn.

Innad i kirken var MacKillop en kontroversiell figur, delvis på grunn av sitt samarbeid med fader Woods. Kontroversene nådde et høydepunkt da hun i en periode fra 1871 ble ekskommunisert. Da Mary MacKillop i 2010 ble Australias første helgen, ble hun også en av svært få helgener som har vært ekskommunisert fra kirken. Les mer…