Wikipedia:Ukens artikkel/Uke 39, 2010

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rådhuset i Helsingfors er bygget i 1833
Rådhuset i Helsingfors er bygget i 1833

Finlands kommuner (svensk kommun, finsk kunta) er 342 i tallet, fordelt på 20 landskap i Finland. Alle kommunene i Finland er styrt av en folkevalgt forsamling (sv. kommunfullmäktige, fi. kunnanvaltuusto), og har oppgaver innen utdannelse, sosial- og helsetjeneste og tekniske tjenester. Kommunestyret delegerer myndighet i den daglige drift til kommunstyrelsen / kunnanhallitus. En kommundirektör / kunnanjohtaja tilsvarer den norske rådmannen. I byene kalles kommunedirektøren stadsdirektör. Kommunenes arbeidsformer er regulert i Finlands kommunelov. Kommunestyrene velges hvert fjerde år i egne kommunevalg.

Enkelte av kommunens tjenester utføres i samarbeid med andre kommuner i samkommuner, særlig innenfor helse og sykehus. Hver av landets tyve landskap har sitt landskapsforbund (sv. landskapsförbund, fi. maakuntaliitto) som fungerer som en samkommune.

Antall kommuner har sunket fra 518 i 1970. Av dagens 342 kommuner regner 108 seg som bykommuner (sv. stad, fi. kaupunki); dette en rent nominell status og har ingen betydning for kommunens rettigheter og plikter. Artikkelen er en liste over kommunene, med svenske og finske navn, innbyggertall og tilknytning til landskap. Les mer…