Wikipedia:Ukens artikkel/Uke 18, 2022

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Riksrett-saker behandles i Senatet.
Riksrett-saker behandles i Senatet.

Riksrett (Impeachment) er i USA en særlig prosessform for behandling av tiltale for alvorlige forbrytelser mot landets politiske styringssystem.

Det er Representantenes hus som med alminnelig flertall bestemmer om det skal reises riksrettstiltale mot presidenten, visepresidenten eller andre embetsmenn («Civil Officers»), som oftest dommere. Selve riksretten holdes i Senatet. Det kreves to tredels flertall blant de 100 senatorene for å fradømme noen embetet.

Riksretten tar kun stilling til embetsmannens rett til å inneha offentlige verv, ikke straffereaksjoner. Spørsmålet om embetsmannen skal dømmes til straff for de samme forhold, behandles av de alminnelige domstoler. Grunnlaget for riksrettstiltalen må finnes i det grunnloven beskriver som «Treason, Bribery and other high Crimes and Misdemeanors».

USAs senat har per 2022 behandlet 21 føderale riksrettssaker, den første i 1799. Ingen politiker er hittil funnet skyldig, men derimot åtte dommere. President Donald Trump var den første til å bli stilt for føderal riksrett to ganger (i 2020 og 2021). ► Les mer her.