Wikipedia:Ukens artikkel/Uke 15, 2015

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En modell av skipet viser hvordan skipet sannsynligvis var malt da det ble sjøsatt.
En modell av skipet viser hvordan skipet sannsynligvis var malt da det ble sjøsatt.

«Vasa», eller «Wasa», er et svensk orlogsskip som kantret og sank på Stockholms havn under jomfruturen 10. august 1628. «Vasa» er et regalskip, som er den svenske betegnelsen på de største krigsskipene i den svenske flåten på 1600-tallet.

Skipet ble hevet 24. april 1961 etter å ha blitt funnet i 1956 av Anders Franzén. «Vasa» var hovedsakelig intakt ved bergingen og er i dag utstilt i VasamuseetDjurgården i Stockholm. Etter flere århundrers glemsel er skipet nå en av de største severdigheter i den svenske hovedstaden, som verdens eneste vel bevarte skip fra 1600-tallet.

Etter at skipet var funnet, ble flere tusen gjenstander og levningene av 16 mennesker avdekket i og rundt vraket. Blant funnene var klær, våpen, kanoner, verktøy, mynt, mat og drikke samt seks av «Vasa»s ti seil. Funnstedet og skipet har gitt stor innsikt i hverdagsliv, sjøstrid og skipsbyggeteknikk tidlig på 1600-tallet. Det nye flaggskipet skulle representere Sveriges militære og politiske makt, og Gustav II Adolfs autoritet som krigerkonge. Derfor ble skipet dekorert for store pengesummer, blant annet med flere hundre skulpturer i sterke farger. Les mer...