Wikipedia:Tinget/Arkiv/2017-05

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arkiv
Arkiv
Dette er et arkiv over inaktive diskusjoner fra Wikipedia:Tinget. Vennligst ikke gjør endringer her. Ønsker du å fortsette en gammel diskusjon, ta det opp på den aktive diskusjonssiden.

Valutareform är INTE = penningreform...[rediger kilde]

Hej.

Jag vet inte riktigt hur begreppen fungerar på norska. Men på SVENSKA så är penningreform INTE = valutareform.

På svenska är penningreform = införande av offentlig penningutgivning (på engelska "monetary reform"). På svenska är valutareform = exempelvis byte från krona till euro. På svenska wikipedia har vi en artikel för penningreform. Och en ANNAN artikel för valutareform. För att inte blanda ihop. På svenska används dock även begreppet "bankreform" parallellt med penningreform.

Vore nog bra om ni kunde se över detta på norska wikipedia.

Mvh M. --Mats33 (diskusjon) 26. jan. 2017 kl. 12:00 (CET)

Om du ser nederst i artikkelen om sv:Valutareform så ser du {{Interwiki extra|qid = Q65224}} som eksplisitt setter interwiki fra denne artikkelen til å peke til penningreform. Hvorvidt det gir mening må vel nesten dere på sv:wp avgjøre. TommyG (d^b) 26. jan. 2017 kl. 13:44 (CET)


Det råder förvirring (confusion). Men den norska artikeln "valutareform" bör nog länkas med följande:


  • Svenska: Valutareform

(Alltså inte länkas med "penningreform")

  • Nederländska: Geldhervorming
  • Tyska: Währungsreform
  • Finska: Rahauudistus

Artikeln bör däremot INTE länkas till den engelska artikeln "monetary reform". Inte heller till den spanska artikeln "Reforma monetaria".

Då det talas om devalveringar, byte till euro mm, då är det valutareform. Om det handlar om public banking, att staten eller centralbanken ska "skapa pengar" istället för bankerna, då är det något annat. Det senare kallas iaf på svenska ofta för penningreform. Åtminstone inte valutareform.

--Mats33 (diskusjon) 27. jan. 2017 kl. 13:24 (CET)

Både w:se:Penningreform og w:se:Valutareform lenker til w:en:Monetary reform på engelsk (og begge de svenske artiklene til samme artikkel på tysk w:de: Währungsreform. På norsk oversettes «valutareform» med «monetary reform» og «pengereform» med «currency reform» i alle fall i én forholdsvis god ordbok. På engelsk WP er w:en:Currency reform en omdirigering til w:en:Monetary reform og det har den vært siden 28 juli 2007‎. Omdirigeringen ble laget av w:en:User:Tobacman som hevder å være professor. Jeg ser at Mats33 tok opp noen tanker om currency reform på engelsk WP 1 desember 2012 på diskusjonssiden w:en:Talk:Monetary_reform#Monetary_reform_vs_currency_reform. Hittil har ingen svart på spørsmålet på engelsk WP og de har via en omdirigering akseptert at currency reform er det samme som monetary reform i nærmere 10 år. På tysk har de en artikkel om w:de:Währungsreform 1948 (Westdeutschland). Denne reformen blir på norsk vekselvis omtalt som valutareform (sidene 337, 338 ) og pengereform (side 480) i det norske PaxLexikon, digital utgave her PaxLeksikon. Oslo: Pax forlag. 1981. ISBN 8253009836. 
-- Jeg kan ikke nok svensk til å avgjøre om penningreform og valutareform er to forskjellige ting på svensk. Per nå har svensk WP to artikler som lenker til én artikkel på alle andre språk. Forslår at Mats33 tar opp saken på svensk Wikipedia eller purrer på spørsmålet som er postet på engelsk Wikipedia.

Kommentarer

"På norsk oversettes «valutareform» med «monetary reform»"

- I nuvarande skick är inte dessa artiklar korresponderande:

Engelska: Monetary reform "Monetary reformers may advocate any of the following, among other proposals:

Norska: Valutareform "Valutareform er betegnelsen på en endring av egenskapene til et lands valuta. Valutaen er definert av det offentlige gjennom egne valutabestemmelser, og angår valutaen innenfor det såkalte valutaområdet, som er et avgrenset geografisk område. Gjennom en valutareform vil det bli satt nye valutakurser for kontanter, bankinnskudd og lovlig gjeld. En valutareform vil også vanligvis medføre endring av navnet til den gjeldende valuta."

Undrar...

  • Om Norge går med i euron - då säger ni nog (?) att Norge gör en "valutareform". Detsamma om den norska kronan devalveras. Eller om ni efter hyperinflation stryker tre nollor på varje sedel.
  • Men vad säger ni då om det HELT annorlunda scenariot att bankerna förbjuds att "skapa pengar ur luft" via kreditprocessen? Dvs att alla pengar skapas av centralbanken - det som beskrivs i engelska artikeln "monetary reform", svenska artikeln "penningreform" och spanska artikeln "Reforma monetaria"?

Om ni kallar även det för valutareform på norska så kanske det bör framgå i norska artikeln "Valutareform". Till exempel såhär:

Valutareform har flera betydelser:

  • Förändringar av valutan i samband med devalvering.
  • Förändring av valutan genom att den ersätts av annan valuta (t ex euron)
  • Förändring av det finansiella systemet genom att offentlig penningutgivning (t ex via centralbanken) ersätter bankernas skapande av pengar via kredit systemet.

Eller något dylikt.

Alternativt: OM det stämmer att begreppet "valutareform" på norska endast avser monetary reform/penningreform/public banking/100 procent reserver - a la Bill Still och Richard Werner med flera - då får ni nog radera hela texten i artikeln och ersätta med något som liknar den engelska t ex.

--Mats33 (diskusjon) 28. jan. 2017 kl. 13:16 (CET)

På norsk er nok valutareform og pengereform det samme og vi skal ha én artikkel. På engelsk ser currency reform og monetary reform ut til å være det samme og de har én artikkel. Hvorfor svensk WP har to artikler som begge to begge lenker til w:en:Monetary reform kan vi ikke forklare på norsk WP. Vår norske artikkel er lenket riktig i Wikidata. Det ser imidlertid ut til å være noe pussig med w:en:Monetary reform. Artikkelens definisjon stemmer ikke overens med et par oppslagsverk utgitt i serien Oxford Reference av Oxford University Press som regnes for å være svært pålitelige. Det ser ut til at w:en:Monetary reform trenger revisjon og det ganske mye. Det er imidlertid en større jobb med å finne de pålitelige referansene, lese, vurdere og så skrive. Dette er imidlertid ikke et problem for norsk WP og du er fortsatt på feil språkvariant av Wikipedia. Du oppfordres til å spørre på svensk WP og eller engelsk WP.--ツDyveldi ☯ prat ✉ post 31. jan. 2017 kl. 21:22 (CET)
Vad jag kan se, så handlar den norska artikeln "Valutareform" inte om detta: http://internationalmoneyreform.org/ Den handlar istället enbart om valutareform i betydelsen: att ändra valutan från kronor till euro, devalveringar och dylikt. Eller tolkar jag fel? Om artikeln även skall ta upp det som "International Movement for Monetary reform" handlar om, då kan artikeln lämpligen nämna att DENNA form av penning- eller valutareform, den som drivs av DEN internationella rörelsen, har följande problemformulering: "Right now most of the money in our economies is created by banks. Banks create up to 97% of money, in the form of the numbers in your bank account, when they make loans. This means that they effectively decide a) how much money there is in the economy, and b) where that money goes. The control of the creation of money, in the hands of banks, has contributed to the problems of: unaffordable housing, high unemployment, high personal debt, growing inequality, high government debt, financial crisis and economic instability." Om detta skall in i samma artikeln som "valutareform"-artikeln, så tänker jag att det behövs ett separat stycke för detta. Eftersom det uppenbarligen är något helt annat än att byta från norska kronor till euro, devalvera, och dylikt. --Mats33 (diskusjon) 1. feb. 2017 kl. 12:50 (CET)
Nettstedet er ikke relevant for en artikkel om Valutareform. Nettstedet eies av en organisasjon som heter «POSITIVE MONEY» i London og her brukes diverse forskjellige betegnelser på engelsk kalles det «Fair Money», «Economic Democracy», «Positive Money» eller «Firstsource Money», på dansk «Gode Penge» og på svensk heter det «Positiva Pengar». Dette har ikke noe å gjøre i den norske artikkelen fordi det dreier seg ikke om det økonomene kaller valutareform. --ツDyveldi ☯ prat ✉ post 1. feb. 2017 kl. 13:51 (CET)
Om den bankreform som "Positive Money" i UK - och dess systerföreningar/bevegelser i andra länder - såsom "Gode Penger" i Danmark, "Fair Money" i Australien, "Monnaiete Honnete" i Frankrike, "FirstSource Money" i Sydafrika, "Ons Geld" i Nederländerna och "Monetative" i Tyskkland, talar om - inte är relevant för artikeln "Valutareform". Då är det ju som jag säger: Att det behövs TVÅ artiklar. En om valutareform med betydelsen att ändra valutan från kronor till euro, devalvera etc. Och en ANNAN artikel som behandlar denna ANDRA bankreform. Som handlar om vem som ska skapa pengar. Om pengar ska skapas av bankerna med så kallad fractional reserve banking (eller liknande), eller om pengar ska skapas av centralbanken (eller dylikt). Det finns olika varianter på penningreform där staten/centralbanken skapar pengar istället för bankerna. En av de mest omtalade under senare år är denna, av IMF-ekonomerna Jaromir Benes och Michael Kumhof: https://sv.wikipedia.org/wiki/The_Chicago_Plan_Revisited (som också finns på youtube och som är en modernisering av den ursprungliga "Chicago Plan" från 1930-talet där Irving Fisher var involverad). Så frågan är om förslag i den riktningen skall nämnas i den norska valutareform-artikeln, om det bör skapas en separat artikel för reformer och ideer såsom dessa, eller om norska wikipedia inte anser att den sortens bankreform är relevant nog för Wikipedia över huvud taget. ---Mats33 (diskusjon) 1. feb. 2017 kl. 14:43 (CET)
Valutareform, endring av enheten som brukes under betaling. Pengereform, endring av hva betalingssystemet referer til. Første er kroner vs riksdaler, andre er gullbeholdningen til Norges bank vs flytende markedskurs. For andre måleenheter vil det første tilsvare for eksempel en endring fra fot til meter for å måle lengde, mens det andre tilsvarer en endring av meterstandarden fra en målestav og til et antall bølgelengder av strålingen til en gitt isotop.
Ser ut for meg som åpningsinlegget er rktig. — Jeblad 2. feb. 2017 kl. 06:43 (CET)
Man kan säkert, eller möjligen, ha samma artikel för förslagen att byta från krona till euro (eller tvärtom), förslaget att återinföra "guldmyntfot" (att pengar kopplas till guld), förslaget att devalvera kraftigt, att låta dollarn bli officiellt betalningsmedel i Zimbabwe etc. Men här är frågan om förslaget att centralbanken (sentralbanken) skall skapa pengar ISTÄLLET för bankerna också skall nämnas i samma artikel. Eller om det bör vara en separat artikel. Eller om detta förslag - som drivs av Positive Money och organisationer i flera andra länder, och som IMF-ekonomer skrivit om, och som regeringen på Island överväger ( http://positivemoney.org/2016/09/kpmg-iceland-launches-campaign-on-sovereign-money/ )- inte är relevant för norska wikipedia över huvud taget. --Mats33 (diskusjon) 2. feb. 2017 kl. 15:49 (CET)