Wikipedia:Tinget/Arkiv/2013-32

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arkiv
Arkiv
Dette er et arkiv over inaktive diskusjoner fra Wikipedia:Tinget. Vennligst ikke gjør endringer her. Ønsker du å fortsette en gammel diskusjon, ta det opp på den aktive diskusjonssiden.

Bokmål og riksmål[rediger kilde]

Siden vi tillater Radikalt bokmål, som i artikkelen Betty McGlown, kan vi bare endre forsiden og portalen wikipedia.no som skriver «bokmål og riksmål». Dette er godkjent bokmål (dessverre, men det er min personlige mening, jeg tvinger meg til å følge reglene), men riksmål er det ikke. Kronny (diskusjon) 3. aug 2013 kl. 12:32 (CEST)

Jeg ser ikke problemet. At det er wikipedia på bokmål og riksmål, betyr ikke at alle tekster skal være aksepterte skrivemåter for begge rettskrivningsnormene. Det er akkurat samme på engelsk: Dersom en artikkel er skrevet på britisk engelsk, gjøres det et forsøk på å beholde britisk engelsk for artikkelen. Vi har tidligere kommet til en forståelse hvor artikler med sterk assosiasjon til den ene rettskrivningsnormen, fortrinnsvis skal skrives på denne. Grrahnbahr (diskusjon) 3. aug 2013 kl. 15:14 (CEST)
Det kan være greit å lese denne Wikipedia:Språkform som oppsummmerer politikken på dette området. Om jeg forstår problemstillingen riktig. Nsaa (diskusjon) 5. aug 2013 kl. 00:01 (CEST)

VisualEditor og mulighet for å slå den av[rediger kilde]

Det ser ut som om standardoppsettet for VisualEditor vil bli at det ikke er mulig å slå denne av. (w:en:Wikipedia:VisualEditor/RFC, w:en:Wikipedia:VisualEditor/FAQ) Jeg har brukt den noe og synes den stort sett virker bra. Deler av nettsamfunnet er nokså konservativt så kanskje vil ikke alle like den, og da melder spørsmålet seg om å slå den av. Vi kan be om å beholde dagens løsning hvor det er en avhukingsboks i Spesial:Innstillinger#mw-prefsection-editing eller bruke en tilleggsfunksjon. Jeg mener det beste er å bruke avhukingsboksen under redigeringsfanen, men da må vi ha konsensus og be om dette via bugzilla. Hvis vi vil ha det som tilleggsfunksjon så bestemmer vi det selv, og stigmj har allerede satt opp en slik. Spørsmål 1 blir vel om vi ønsker å ha en mulighet til å slå av VisualEditor (jeg mener vi bør ha det) og spørsmål 2 om vi vil gjøre dette via avhukningsboks i redigeringsfanen eller som tilleggsfunksjon (jeg mener en slik bør være i redigeringsfanen). — Jeblad 11. jul 2013 kl. 16:39 (CEST)

Min mening er at vi bør tillate å slå den av, og hvis mulig bør det gjøres via redigeringsfanen i innstillingene. Hvis ikke det er mulig av en eller annen grunn, bør vi tilgjengeliggjøre denne muligheten som en tilleggsfunksjon så lenge dette er mulig. Stigmj (diskusjon) 11. jul 2013 kl. 21:29 (CEST)
Jeg har ikke så sterke meninger om hvor man kan slå den av, men vil veldig gjerne at jeg kan slå den av. Wikidata er greit nok, men jeg snakker sikkert for flere når jeg ikke orker å lære meg å redigere på nytt. Men forhåpentligvis kan en ny standard senke terskelen for nye brukere! Erik F 17. jul 2013 kl. 11:27 (CEST)
Ut i fra det jeg har lest av spørsmål og svar så er det ikke i WMF sin intensjon å la det bli et valg å kunne slå den helt av. Det vil derimot være et valg mellom «Rediger» og «Rediger kilde» i hvert tilfelle. På lang sikt (flere år?) og etterhvert som både VE blir mer og mer utviklet kan jeg tenke meg at «Rediger kilde» vil bli mer bortgjemt. Jeg må si at det er flere ting hvor VE kommer til sitt rette, og det er bruk av infobokser og annet malverk. Jeg tror redigering av referanser etc. også er forbedret. Gadgeten for å fjerne VE-redigeringslenken og erstatte den med legacy-editoren er jo fortsatt til stede inntil videre (kan ikke garantere for noe som helst for fremtiden). Stigmj (diskusjon) 17. jul 2013 kl. 11:59 (CEST)
Diskusjonen har utviklet seg til noe nær en full krig mellom WMF og en fraksjon av utviklerne vs nettsamfunnet på Wikipedia og en annen fraksjon av utviklerne. Se blant annet Bug 48666 - Mediawikiwiki: Make VisualEditor a hidden preference og den noe volumiøse [Wikitech-l Remove 'visualeditor-enable' from $wgHiddenPrefs] (70 innlegg når dette skrives). — Jeblad 24. jul 2013 kl. 10:39 (CEST)

Er VisualEditor kun den greia om du vil redigere direkte i teksten, eller redigere kode? Fikk i så fall til å deaktivere den på en:wiki, uten at jeg i forbifarten husker hvordan, men så den var oppe igjen på sv:wiki. Er en pain in.... når man oversetter eller ønsker å se kildekoder på andre språk, og er vant til et enkelt og raskt trykk på «edit». Jeg skjønner argumentasjonen med at det skal være lettere for nybegynnere å redigere, men er jo ikke bra dersom funksjonene som legges til, vanskeliggjør arbeidet til de som står for 99 prosent av de andre redigeringene. Støtter at nye funksjoner må kunne deaktiveres, dersom det ikke er helt oppi dagen at det må gjøres annerledes. Grrahnbahr (diskusjon) 26. jul 2013 kl. 18:23 (CEST)

Nå har jeg antagelig bare prøvd å redigere kildekode og redigere i VE og ikke andre greier. Jeg har prøvd VE fordi valget dukket opp av seg selv og da var det bare å teste hvordan det virket. Noen vet vel hvordan dette fungerer, men kanskje ikke alle så jeg prøver meg på litt forklaring for oss amatører. I stedet for en fane som heter rediger/edit så kan du velge mellom to faner «edit» og «edit source» (øverst i bildet). Ved siden av avsnittsoverskriften står det bare «edit» som vi er vant til, men når du fører pekeren over teksten så deler den seg i to valg: edit og edit source og du kan velge hvilken du vil ha. Edit source er det vi er vant til i dag. Velger du edit så kommer du inn i et bilde som ligner på artikkelen slik den vanligvis ser ut og får en ny meny over teksten hvor du kan velge bold/kursiv, lage lenke osv. For å lenke en tekst til en artikkel merker du det som skal lenkes, klikke på lenkesymbolet og kommer til et bilde som finner forslag til artikler du kan velge å lenke til, her kan du også søke, f eks "Oslo Operahouse" finner ikke systemet noen artikkel til, men straks du putter inn et mellomrom: Oslo Opera house, finner systemet artikkelen Oslo Opera House og resultatet blir sånn. Så er det bare å klikke < for å godta eller søppelboksen for å kaste forslaget. Å få det hele lagra er en annen historie. Denne artikkelen er ganske stor og hvis jeg har en god 3G forbindelse går det bra, men forsøker jeg meg på en borderline 3G så får jeg ikke lagra og må jobbe på gammelmåten. Jeg tror ikke jeg ville skrive nye artikler med VisualEditor, men for å finne trykkfeil, gjøre småredigeringer i eksisterende artikler er det genialt (forutsatt at jeg får lagra da), du kan rette feilen når du ser den i stedet for å lese og lete og så etterpå åpne artikkelen og prøve å finne ut hvor trykkfeilen egentlig befant seg. For å lete opp artikler å lenke til i en tekst er også genialt, bare å merke ordet som skal lenkes og så altså få systemet til å søke etter artikler. Du slipper å bruke forhåndsvisning for å se hvordan noe ser ut, du får se det med en gang. Det du ser er det du får. Du slipper å lagre innlegget ditt på f. eks Torget/Tinget for så etterpå å oppdage at du laga noen trykkfeil og må gå tilbake og rette, nå ser du det direkte. Slik dette er konstruert er det ikke noen vits i å slå det av eller gjemme det bort, det er bare å være bevisst på å at du har to alternativer og så velge det alternativet du helst vil ha (kildekode (edit source) eller VE (edit)) og så jobbe som du selv liker best. Anbefaler å prøve litt redigering i VE før muligheten avvises. Jeg sier: «ja takk begge deler», hver til sitt bruk.   Dyveldi    26. jul 2013 kl. 19:34 (CEST)
Om du ikke ser feilene du gjør før du lagrer ved bruk av forhåndsvisning, vil du da se dem når du bruker den nye editoren? Neppe.
Noe jeg ikke forstår med VE er vitsen med å skjule at det er to ulike valg for å redigere seksjoner inntil du prøver å klikke på knappen, bare for å få en uventet animasjon som lett får deg til å klikke galt. Hvorfor ikke gjøre det så enkelt at det valget er statisk? Hva har WMF å tjene på å skjule dette? 85.165.119.72 27. jul 2013 kl. 10:00 (CEST)

Det pågår nå en diskusjon på engelsk Wikipedia om VisualEditor bør være standardvalg der eller ikke. Det har kanskje ikke direkte betydning for oss, men kommentarene der er nokså entydige. Blue Elf (diskusjon) 1. aug 2013 kl. 18:46 (CEST)

Se også The Register: Wikipedians say no to Jimmy's 'buggy' WYSIWYG editor. Blue Elf (diskusjon) 2. aug 2013 kl. 09:54 (CEST)
Stoda per i dag er at på svensk og engelsk Wikipedia er standardvalget at VE er slått på, dvs du må selv gå aktivt inn i innstillingene dine og slå det av. På norsk, tysk og dansk er nå standardinnstillingen at det er slått av og du må selv slå det på. Testet funksjonaliteten i dag og det virket greit og kjapt i motsetning til første gang jeg prøvde hvor det hele gikk i heng enten fordi artikkelen var stor eller fordi VE var tregt. Det er gjort en endring slik at det som kunne tolkes som "hemmelighold" er fjernet, nå synes begge valg alltid. De to valgene har også endret navn og byttet plass. Nå står Edit wikisource først og Edit heter nå Edit Beta og står sist (dvs. til høyre). Ser klart en del fordeler med VE særlig når jeg skal redigere noe som er langt f. eks. finne eksisterende artikler å lenke til denne listen [[1]]. Korrektur og språkvask vil også være vesentlig enklere i VE enn direkte i kildekoden. Kritikken ser ut til å være fokusert på at det ikke virker som det skal, f.eks. er tregt og at folk ikke liker endringer eller å ikke få velge selv. Min tanke er at er standardvalget slått av kommer svært få til å prøve og dette må som andre ting læres, dvs. folk kommer til gå enkleste vei, la være å lære seg dette hvis de aktivt må slå det på for å prøve. Jeg tror jeg anbefaler folk å prøve VE og så ta det derfra. Fullt mulig å slå det på i den norske, men hver enkelt må altså pt gjøre det selv. Et annet spørsmål som ser viktig ut er: Skal dette også tilbys til uregistrerte/IPadresser? noe av tanken her er at dette kan gjøre vandalisme litt for enkelt. Om dette kommer til å føre til flere nye brukere er jeg mer tvilende til, men at det er en god idé som fører til forenklinger for mer erfarne brukere tviler jeg ikke på, men de må jo bli ferdige med å utvikle systemet. Dette blir jo heller ikke ferdig hvis folk ikke bruker det og det blir testa og tilbakemeldingene kommer, det er alltid noe frustrerende å forsøke noe som er nytt og under utprøving, men det kan jo hende at det i det lange løp er verdt det.   Dyveldi    3. aug 2013 kl. 11:38 (CEST)
Hvor VE er slått på som standard og hvor den er slått av som standard kommer av hvor den er installert på ordinært vis og hvor det er bedt om forsøk med den. På dette prosjektet er den forsatt satt opp som et forsøksprosjekt. Det kan også se ut som om klagesangene ble hørt. — Jeblad 6. aug 2013 kl. 16:08 (CEST)

Notis om kandidatartikkel: Norge under Sommer-OL 2012[rediger kilde]

Artikkelen Norge under Sommer-OL 2012 er nominert til WP:GL. Se Wikipedia:Kandidatsider/Norge under Sommer-OL 2012.

Dette er en notis for å informere om viktige hendelser som påvirker Wikipedia-prosjektet, ikke et diskusjonsinnlegg. Haakon K (diskusjon) 8. aug 2013 kl. 21:15 (CEST)