Wikipedia:Tinget/Arkiv/2009-40

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arkiv
Arkiv
Dette er et arkiv over inaktive diskusjoner fra Wikipedia:Tinget. Vennligst ikke gjør endringer her. Ønsker du å fortsette en gammel diskusjon, ta det opp på den aktive diskusjonssiden.

For snart tre år sida oppretta jeg og andre prosjektet Esperanza, som hadde som mål å gjøre miljøet litt bedre her. De konkrete grunnene til at det blei oppretta skal jeg ikke gå inn på, det er irrelevant i dag, men jeg kan jo si at det ikke fungerte som det var ment, og fort gikk i glemmekassa. Det ene Esperanza-prosjektet som det var litt liv i var Stjernebrigaden. Det Stjernebrigaden gikk ut på var å gi såkalte barnstars, eller låvestjerner på «godt norsk», til de som fortjener det. Låvestjerner er rett og slett små stjerner av denne typen (det finnes hundrevis av varianter), som man gir til brukere man synes fortjener det. Dette tror jeg er mer viktig nå enn noensinne – Wikipedia-miljøet har i det siste fått en del kritikk for å være for inneslutta og for «nybegynnerfiendtlig», og jeg mener stjerneutdeling er en veldig enkel måte å bli mer positiv på. Det er viktig med ris og ros, men det virker ofte som om vi på Wikipedia har glemt rosen, og erstatta den med mer ris – og sånn bør vi ikke ha det. Derfor vil jeg oppfordre alle til å bli med og dele ut stjerner. Det koster en bare noen minutter, men gevinsten er mye, mye større. Bli med i stjernebrigaden nå! Jon Harald Søby 27. sep 2009 kl. 22:23 (CEST)

Enig i argumentene til Jon Harald Søby, og støtter forslaget fullt ut. Har selv lagt merke til at en rekke nye brukere ikke tørr å komme frem i like stor grad etter at de har fått pirk/ros for et tidligere bidrag. Det beste er å oppmuntre dem til å skrive bedre, med litt hjelp og tips. Noen har forøvrig allerede begynt med dette når det gjelder vandalisme fra uregistrerte brukere, så det ser jo bra ut. De få minuttene det er snakk, tas opp igjen når de nye brukerne kommer igang og skriver en del artikler. Men ja, dette tror jeg kan være med på å få flere aktive brukere på Wikipedia. Mvh Sandip90 27. sep 2009 kl. 23:46 (CEST)
Da jeg ennå var en relativt fersk bruker her fikk jeg en stjerne av Jon Harald for arbeidet jeg da holdt på med med toppnivådomener på internett. Jeg husker godt hvilken oppmuntring og ansporing til å fortsette dette var for meg, og ikke minst gjorde det godt å vite at andre la merke til det jeg jobbet med her. Stjerna har jeg ennå på brukersiden min. Vi har nå mange nye bidragsytere som fortjener anerkjennelse for jobben de gjør, så dette er et meget godt forslag, og jeg blir gjerne med i Stjernebrigaden framover. Mvh Geanixx 28. sep 2009 kl. 18:49 (CEST)

Translatewiki.net update[rediger kilde]

  • Currently 100.00% of the MediaWiki messages and 84.28% of the messages of the extensions used by the Wikimedia Foundation projects have been localised. Please help us help your language by localising and proof reading at translatewiki.net. This is the recent localisation activity for your language. Thanks, GerardM 30. sep 2009 kl. 15:18 (CEST)

How can we improve the usability for your language[rediger kilde]

We expect that with the implementation of LocalisationUpdate the usability of MediaWiki for your language will improve. We are now ready to look at other aspects of usability for your language as well. There are two questions we would like you to answer: Are there issues with the new functionality of the Usability Initiative Does MediaWiki support your language properly

The best way to answer the first question is to visit the translatewiki.net. Change the language to your language, select the “vector” skin and add the advanced tool bar in in the preferences and check out the new functionality. And make some changes in your user page. When there is a need to improve on the localisation, please make the necessary changess . It should update your localisation straight away. We would like you to report each issue individually at http://meta.wikimedia.org/wiki/Usability_issues.

When there are problems with the support of MediaWiki for your language, we really want to know about this. It is best to report each issue separately. In this way there will be no large mass of issues to resolve but we can address each issue on its own. Consider issues with the display of characters, the presentation of your script, the position of the side bar, the combination of text with other languages, scripts. It is best to try this in an environment like the prototype wiki as it provides you with a clean, basic and up to date environment. The prototype wiki is available for five languages but you can select any of them, change the preferences to your language and test out MediaWiki for your language.

We would like you to report each issue individually at http://meta.wikimedia.org/wiki/Language_issues. The issues you raise will all be assessed. It is important to keep each issue separate, because this will make it easier to understand the issues and find solutions.

PS This text has been approved by Naoko, Brion and Siebrand. Thanks, GerardM 30. sep 2009 kl. 15:18 (CEST)

Fødselsdato[rediger kilde]

Mange - inklusive meg - oppfatter offentlig informasjon om fødselsdato som en sensitiv personopplysning. For å gjennomføre er identitetstyveri er fødselsdato en av essensiell brikke. Dette er bl.a. årsaken til at fødselsdato er fjernet fra skattelistene og fra telefonkatalogen på nett.

Jeg mener at Wikipedia av hensyn til personvernet ikke bør oppgi fødselsdato til nålevende personer. Fødselsår er greit, og tilstrekkelig til å angi alder med feilmargin på maksimalt 1/2 år (dersom algoritmen som regner ut alder på biografiske sider tar utgangspunkt i at alle er født 1. juli).

For avdøde personer mener jeg det er uproblematisk å oppgi også datoen. Gisleh 30. sep 2009 kl. 08:16 (CEST)

Det er jeg helt uenig i.Ezzex 30. sep 2009 kl. 15:36 (CEST)
Sålenge det er offentlig tilgjengelig informasjon, og omhandler offentlige personer, så mener jeg at dette ikke er problematisk. Dette er informasjon som alle kan finne via søk på Internett. Malen fødselsdato/år vil heller ikke virke om man ikke har fødselsdato, og alder er en vesentlig opplysning, mener jeg, og da holder det ikke bare med årstall. Kulturnett f.eks opererer med fødselsdato på kunstnerne registrert hos dem (11258 kunstnere). Hadde det vært personnummer vi hadde snakket om hadde det vært noe helt annet. KEN 30. sep 2009 kl. 10:38 (CEST)
Alle har jo personnummeret mitt likevel så hvorfor vegre seg for å legge ut informasjon på nettet. SOA 30. sep 2009 kl. 10:44 (CEST)
Vi har i noen tilfeller bremset innlegging av informasjon som er offentlig tilgjengelig og dette har medført relativt mye merarbeid. Jeg har liten tro på at vi klarer å gjennomføre noe slikt for personer som er omtalt i andre språkversjoner. Det måtte i tilfelle være personer som kun er omtalt på denne utgaven og som mangler annen omtale av fødselsdato. Fødselsdato er forøvrig ikke det de fleste reagerer på, men fødselsår da dette gir personens alder. — Jeblad 30. sep 2009 kl. 10:47 (CEST)
Det høres tvilsomt ut, SOA. Jeg kjenner i alle fall ikke til at jeg har ikke personnummeret ditt. — the Sidhekin (d) 30. sep 2009 kl. 10:49 (CEST) Eller fødselsdatoen, for den saks skyld.
Man kan meget enkelt beregne alder selv om man bare har år. Da bruker man malen {{fødselsår og alder}}. F.eks. {{fødselsår og alder|1954}} gir 1954 (alder 69–70). For en uoffisiell liste over tilsvarende maler, se Bruker:Nsaa#Dato_og_alder. nsaa (disk) 30. sep 2009 kl. 23:20 (CEST)
Jeg beklager Gisle, men her er jeg uenig med deg. Datatilsynet sier at "Fødselsnummeret er ikke regnet som en sensitiv opplysning. Det er likevel underlagt spesiell beskyttelse. For eksempel er det ikke lov å bruke fødselsnummeret dersom det samme kan oppnås på en annen måte." og det er greit, her snakker vi bare om datoen, og om ikke fødselsnummeret er regnet som en sensitiv opplysning så skal ihvertfall ikke datoen bli regnet som det. Det er ikke at informasjonen i seg selv er tilgjengelig som her er problemet, men at informasjonen blir brukt på feil måte av diverse aktører, dette er ikke noe som best løses av at man prøver å skjule informasjonen.
Jeg er sikker på at jeg kunne ringt ett drøss av offentlige kontorer som ville ha oppgitt fødselsdatoer på folk uten å blunke.
«If knowledge can create problems, it is not through ignorance that we can solve them.» - Isaac Asimov
Jeg syntes du prøver å løse feil problem. Men når det er sagt så ser jeg ikke noe praktisk problem i om vi venter med å legge inn fødselsdato på person til dem tar sin siste søvn, det er liksom ikke det som er essensen i artikkelen vår. Så om det er stemning for det, selv om jeg syntes det er prinsippielt feil, så er det greit for meg. -- Hans-Petter 2. okt 2009 kl. 09:15 (CEST)
Fødselsdato er en sensitiv opplysning for den enkelte, en rekke personer gjør det de kan for å hindre at andre vet når de har fødselsdag. ZorroIII 2. okt 2009 kl. 10:41 (CEST)
Det kan så være, men det er ikke stort de kan gjøre. Fødselsdatoen havner i relativt lett tilgjengelige offentlige registre i det du blir født og gjerne også i avisa. Deretter skal det mye til å komme seg gjennom barnehagen og grunnskolen uten å avsløre datoen. Det har i alle fall vært obligatorisk synging av bursdagssang i min oppvekst. Når du så begynner å bli voksen, får du det stemplet på bankkort og førerkort, noe du igjen må vise til vilt fremmede hvis du vil ha litt nikotin eller etanol på lovlig måte. Fødselsdatoen er vel også noe arbeidsgiver skal vite. På dette tidspunkt er det sikkert tusen personer som har fått tak i fødselsdatoen. Da er ethvert forsøk på å holde den hemmelig fånyttes.
Nå er det riktignok en forskjell mellom å ville holde noe hemmelig og å unngå å kringkaste det til hele verden. Det er jo mye av dette som er kontroversen med iam.no. Ingenting av det de tilbyr er hemmelig (selv om det kanskje skulle vært det), men det at de samler det på ett sted gjør det lettere for andre å snoke i livene til folk. Men nå er det ikke dette som var utgangspunktet her, for våre biografier kan være mye mer uthengende enn en fødselsdato. Det er muligheten for identitetstyveri som ble tatt opp. Det er et problem som må løses i andre enden ved at det gjøres vanskeligere å anta noens identitet selv om man har deres fødselsnummer, ikke ved å forsøke å gjøre hemmelig noe som allerede har sluppet ut av sekken.
I tillegg er det meningsløst (utover å være en vennlig gest) å redusere bruk av fødselsdato i våre artikler hvis vi ikke får med oss alle de andre språkene et museklikk unna. Ellers vil folk begynne å lure på hvorfor det er slik, slik vi nå må forklare hvorfor engelsk Wikipedia har flere bilder. Det vil undergrave bokmålsutgaven på bekostning av den «mer komplette» engelske utgaven. Ters 2. okt 2009 kl. 11:58 (CEST)
Biografier på Wikipedia omhandler fortrinnsvis offentlig kjente personer. Fødselsdato og -år er da vesentlig. Jeg har skrevet en del biografier og personalia kan være brysomt å finne men biografien blir svært tynn uten disse opplysningene. SOA 3. okt 2009 kl. 10:36 (CEST)