Wikipedia:Skrivekurs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Wikipedia:Skriveverksted»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Velkommen til
Wikipedia-kurs

I dette kurset vil du lære det grunnleggende med å redigere Wikipedia, med litt praktisk øving underveis. Kurset blir holdt av Wikimedia Norge, en norsk støtteforening for Wikipedia og de andre Wikimedia-prosjektene i Norge.

Før kurset[rediger kilde]

Før kurset er det lurt å opprette en brukerkonto på Wikipedia hvis man ikke allerede har en. Man kan redigere Wikipedia uten å være logget inn, men det gir deg selvsagt flere valgmuligheter å ha en brukerkonto med egen brukerside, innstillinger, osv.

Brukernavnet ditt på Wikipedia trenger ikke å være noe identifiserbart – mange bruker fullt navn, men det er også mange som bruker psevdonym. Wikipedia har heller ikke de samme kravene som mange andre nettjenester om at brukernavn kun kan være det engelske alfabetet med tall. På Wikipedia kan man bruke så å si alt av tegn, så det er ikke noe problem med æ, ø, å eller til og med emojier i brukernavn (ikke at sistnevnte anbefales, men det er mulig).

Steg 1. Betafunksjoner[rediger kilde]

Under «betafunksjoner» i innstillingene er det en del funksjoner som forhåpentligvis snart blir standardfunksjonalitet på Wikipedia, men som ikke er 100 % klare, så man selv må velge å skru dem på. Her vil jeg anbefale å skru på alle, utenom den som heter Strukturert diskusjon på brukerdiskusjonsside, da de gir en bedre redigeringsopplevelse på Wikipedia.

Steg 2. Wikipedias prinsipper[rediger kilde]

De viktigste hovedprinsippene bak Wikipedia er de fem søylene.

Steg 3. Opprett en brukerside[rediger kilde]

Brukersida di er din presentasjon av deg selv til de andre bidragsyterne på Wikipedia. Det er ikke obligatorisk å ha en brukerside, og man kan egentlig bruke den til hva man vil – men det er en fordel om det står noen få ord om deg selv på den, men man velger selvsagt selv hvor mye eller lite man vil skrive om seg selv. Det er også mange som bruker brukersida si for å lage seg «huskelister» om artikler de har jobba med eller vil jobbe med, og diverse andre ting. Brukersidene fungerer på akkurat samme måte som andre sider på Wikipedia, så det er ingen forskjell i hvordan de fungerer.

Etter at man har oppretta ei brukerside kan man gå inn og redigere den igjen; legg til eller fjern en setning, legg til formatering eller lignende. Etter at det er gjort og man har lagra kan man trykke på «Vis historikk» og så «forrige»; dette er en såkalt diffvisning, som kun viser det som er forskjellen mellom forrige lagrede versjon og den nåværende versjonen. Differ brukes mye av aktive wikipedianere som sjekker endringer for å se om det er bra eller dårlig.

Steg 4. Skrive en artikkel[rediger kilde]

Wikipedia har mange hjelpesider og en stilmanual som sier noe om hvordan artikler bør utformes. Det viktigste tipset for å skrive en god artikkel er likevel å først se på andre artikler om lignende emner, og se hvordan ting er gjort der. Wikipedia-artikler skal skrives i en nøytral og nøktern stil, hvor man prøver å ha med det vesentligste om et emne, og knytte det sammen med relaterte emner ved hjelp av lenker til andre artikler.

Steg 5. Bilder[rediger kilde]

Alle bilder og andre medier som brukes på Wikipedia ligger på Wikimedia Commons, som er ett av søsterprosjektene til Wikipedia. Å laste opp bilder man ikke har tatt selv kan fort bli komplisert, så jeg vil anbefale at man i begynnelsen kun laster opp bilder man selv har tatt (og dermed eier opphavsretten til) – men husk at man selvsagt kan bruke alle de millionene av bilder som allerede ligger på Wikimedia Commons, så hvis man ikke har et egnet bilde å bruke i artikkelen sin kan det likevel hende man finner noe der (dette kommer selvsagt an på hva slags emne man skriver om).

Steg 6. Diskusjoner på Wikipedia[rediger kilde]

Enhver side på Wikipedia har en tilhørende diskusjonsside. Disse er ment å brukes til å diskutere hvordan artiklene kan forbedres, og be om hjelp fra andre bidragsytere hvis man trenger det. I tillegg har vi tre mer «generelle» diskusjonssider som gjelder hele Wikipedia-utgaven: disse er Tinget, som brukes for å diskutere prinsipielle saker som ofte trenger en avgjørelse; Torget, som brukes for å be om innspill eller hjelp, eller til mer generelle diskusjoner; og Nybegynnerforumet, hvor nye brukere kan få hjelp til det de ikke skjønner.

I tillegg til disse har enhver bruker en egen brukerdiskusjonsside. Disse bruker man for å kontakte enkeltbrukere direkte, men husk at akkurat som alle andre sider og diskusjonssider på Wikipedia, så er alt her helt offentlig og kan ses og leses av alle.