Denne siden er beskyttet.

Wikipedia:Pressemeldinger/100 000 artikler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
No.wp.100k.png

PRESSEMELDING FRA WIKIPEDIA

Lørdag 24. februar 2007:

Wikipedia.no med 100 000 artikler

Den norske bokmåls-/riksmålsutgaven av den frie encyklopedien Wikipedia passerte i dag, 24. februar 2007, 100 000 artikler med artikkelen Ordulf av Sachsen. Det totale artikkeltallet for alle de mer enn 200 utgavene av Wikipedia er nå godt over 6 millioner. Wikipedia er med dette verdens største oppslagsverk, og bokmåls-/riksmålsutgaven er det største som er gratis tilgjengelig på norsk. Verket vokser med en hastighet som gjør at det om få år vil være det største som foreligger på norsk språk. Passeringen av 100 000 artikler er derfor en viktig begivenhet i arbeidet med å gjøre kunnskap fritt tilgjengelig på norsk.

Laquote.svgForestill deg en verden der hvert eneste menneske på kloden blir gitt fri tilgang til all menneskelig kunnskap. Det er hva vi holder på med.Raquote.svg

Wikipedias grunnlegger Jimbo Wales

Hva er Wikipedia?

Wikipedia er en encyklopedi, eller et leksikon, som skrives av frivillige idealister og utgis under en fri lisens (GNU Free Documentation License), noe som betyr at innholdet kan kopieres, endres og redistribueres fritt. Wikipedias mål er at all menneskelig kunnskap skal være gratis og fritt tilgjengelig for alle og enhver, uten reklame, på alle språk.

På mange områder skiller Wikipedia seg fra andre leksika. Gjennom at Wikipedia ikke har plassbegrensninger, er det heller ikke begrensninger på hvor mye som kan skrives om et tema, og resultatet blir i mange tilfeller svært grundige artikler.

Flere sammenligninger av Wikipedia (bl.a. den engelske og tyske utgaven) og andre leksika har vist at Wikipedia holder samme kvalitet som papirleksika.

Wikipedia utvikles ved hjelp av wikiteknologien, som gjør det mulig for hvem som helst, når som helst, å opprette eller redigere en hvilken som helst side. Både registrerte og anonyme brukere kan bidra. Wikipedia er ikke likevel ikke noe anarki, og endringer blir fortløpende kontrollert av andre bidragsytere og administratorer. Dette sikrer at useriøse bidrag blir raskt tilbakestilt.

Prosjektet ble grunnlagt av Jimbo Wales i 2001 og driftes av den ideelle stiftelsen Wikimedia Foundation i USA.

Norsk Wikipedia

Den norskspråklige utgaven ble startet i 2001. Etter å ha ligget brakk en stund ble prosjektet gjenopplivet høsten 2003 av en gruppe studenter og antallet artikler og regelmessige bidragsytere har siden eksplodert, fra en sped start med 1000 artikler i begynnelsen av 2004 til 100 000 artikler og over 37 000 bidragsytere i dag. Utgaven baserer seg på skriftnormalene bokmål og riksmål. Nynorsk ble i 2004 skilt ut i en egen utgave, nn.wikipedia.org, og har nylig passert 20 000 artikler.

Henvisninger

Kontakt

Vår pressekontakt kan bidra med ytterligere informasjon:

Chris Nyborg
Postboks 64, 1556 Son
E-post: Cnyborg [krøllalfa] wikipedia.no

Se også Wikipedia:Kontakt


Denne pressemeldingen er lisensiert under public domain (PD) og kan benyttes, omarbeides og gjengis fritt.