Wikipedia:Man må være kompetent

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Wikipedia er et stort sted, med mange bidragsytere, ofte med ulike meninger. Det er i seg selv overraskende at man på prosjektet klarer å samarbeide så godt som man gjør, men likevel er det vanligvis det som skjer.

En av hjørnesteinene blant Wikipedias retningslinjer er at man skal ta ting i beste mening. Det er en god retningslinje og et godt råd, som minner oss på at selv når motparten i en diskusjon er uenig, så er det ikke fordi de er ute etter å gjøre Wikipedia verre. De er som oftest ute etter det de mener er det beste utfallet. Vi har riktig nok også vandaler vi må håndtere, de som faktisk er ute etter å skade prosjektet, men de er vanligvis ganske åpnebare, og like åpenbart er det at de ikke er her for å gjøre prosjektet bedre, så de kan blokkeres uten store diskusjoner etter behov.

Vanskelige diskusjoner kan derimot dukke opp rundt bidragsytere som bidrar i god tro, men som uten viten og vilje er til skade for prosjektet; som er forstyrrende for Wikipedia. Her kan en utilsiktet bieffekt dukke opp. Det er mulig å overfokusere på retningslinjen som sier at man skal ta ting i beste mening, og at man da kan komme til konklusjonen at det eneste som er nødvendig for å bidra på Wikipedia er at man arbeider i god tro. Det er dessverre ikke tilfellet. Man må også være kompetent. Et rot skapt i beste mening er fortsatt et rot som må ryddes opp på lik linje som et rot etterlatt av en vandal. På grunn av dette kan det være nødvendig, etter at man har observert en bidragsyters redigeringsmønster lenge nok, og kommet til konklusjonen at det er usannsynlig at bidragsmønsteret kommer til å endre seg til det bedre, å innføre sanksjoner mot bidragsyteren.

Man kan ikke være flink i alt. Noen er kjempeflinke når det gjelder atomfysikk, men ikke ballet, mens noen er omvendt. Likeledes er ikke alle like flinke til å redigere Wikipedia. Men likevel, fremfor å kalle disse for «inkompetente», som gjerne kan oppfattes som nedsettende, burde slike problematiske bidragsytere oppfordres til å forlate prosjektet med verdigheten sin intakt. Men som siste mulighet er blokkering mulig.

Hva det å være kompetent betyr[rediger kilde]

Når en bidrar til Wikipedia på bokmål og riksmål, er det noen ting man må kunne med rimelighet få til:

  • Man må evne å lese og skrive på norsk, både for å ikke introdusere uforståelig tekst inn i artikler, og for å kunne effektivt kommunisere med andre bidragsytere.
  • Man må kunne lese kildene og evaluere hvor gode de er. Utifra dette burde en kunne vite om en kilde er god nok til å brukes i Wikipedia.
  • Man må kunne kommunisere med andre bidragsytere, i tillegg til å respektere etablert konsensus.
  • Man må også kjenne sine egne grenser, hva man selv er kompetent i, og dermed unngå å redigere utenfor sitt kompetanseområde, for å ikke lage rot som andre må rydde opp i.

Hva det å være kompetent ikke betyr[rediger kilde]

  • Det betyr ikke at man skal falle ned på noen som en bowlingkule det øyeblikket noen gjør en liten feil. Påpek gjerne feilen, men hold en oppmuntrende tone. Særdeles nye bidragsytere er det viktig å være forsiktige med.
  • Det betyr ikke at alt må være perfekt. Wikipedia er en wiki, så vi blir aldri virkelig ferdig. Et skritt i riktig retning er bedre enn at skrittet ikke blir tatt til å begynne med. Artikler kan fint bygges opp litt og litt av gangen.
  • Det betyr ikke at man må ha norsk som morsmål. Så lenge man blir forstått, og ikke redigerer utenfor kompetanseområdet sitt, så er det uproblematisk at man ikke kan helt perfekt norsk. Småfeil kan fint rettes på, så lenge teksten som helhet er forståelig. Og hvis man ikke kan god nok norsk til å bidra direkte i artikkelrommet, kan man heller foreslå endringer på diskusjonssiden.
  • Det betyr ikke at man skal ignorere folk og ikke hjelpe dem til å bygge opp kompetansen sin.
  • Det betyr ikke at det er fritt frem å kalle andre bidragsytere for inkompetente. Dette oppfattes gjerne som nedlatende og som personangrep, og er en ufruktbar diskusjonsmetode. Ta ballen, ikke mannen. Diskuter bidragene selv, ikke bidragsyteren.
  • Det betyr ikke at Wikipedia:Høflighet flyr ut av vinduet så snart man skal håndtere mindre kompetente bidragsytere. En god diskusjonsstil kan hjelpe til med å bygge opp kompetansen til en bidragsyter, mens det motsatte er bare med på å bryte ned tillitt, og kan gjøre en mindre mottakelig til råd og veiledning.

Håndtering[rediger kilde]

Språkproblemer[rediger kilde]

Ikke alle er like flinke i norsk, men gitt at bidragsyteren bidrar i god tro og har ønske om å bidra til prosjektet over lenger tid, vil gjerne de verste problemene på denne fronten løse seg selv med nok lesing og skriving, retting av andre bidragsytere, støttet av påpeking av de konkrete problemene. Slik er det sjeldent et stort nok problem til at større tekstbidrag vil være direkte uforståelige eller tungleste.

Gjentatte feil[rediger kilde]

Hvis en bidragsyter stadig gjentar samme feil, spør dem om de har blitt fortalt om det. Det kan godt hende at de rett og slett ikke har sett at noen fotfølger dem i å rette spesifikke feil, eller at mange av dem ikke ble rettet. Det kan også hende at de rett og slett ikke viste hvordan man gjorde det riktig. Bidragsytere som bidrar i god tro vil som oftest ta til seg råd og rette bidragsmønsteret sitt, gitt du tar det opp med dem. En enkel forklaring og et eksempel om hvordan man gjør det riktig fungerer som oftest meget godt.

Anklager om inkompetanse[rediger kilde]

Det er generelt en dårlig ide å direkte anklage en om å være inkompetent. Dette tolkes som oftest som et personangrep. Det er ofte ikke en dårlig ide å kalle en spade for en spade, men å være fornærmende er uansett en dårlig ide. Å anklage noen i å være inkompetent vil som oftest bare gjøre dem mindre mottakelig for råd eller veiledning, hvilket ikke løser noen problemer.

Siste mulighet[rediger kilde]

Sanskjoner som blokkering eller beskytting kan tas i bruk som siste mulighet hvis alle andre potensielle løsninger har feilet, og bidragsyteren likevel forblir forstyrrende for Wikipedia. Før du appelerer til administrator, ting eller torg, skal du ha prøvd alle andre rimelige muligheter, og de skal alle ha feilet. Du skal ha tatt kontakt på diskusjonssiden deres, du skal ha prøvd å forklare hvordan ting kan gjøres bedre, men hvis bidragsyteren likevel ikke er kompetent, kan videre sanksjoner innføres, da dette kan bli den eneste løsningen for å minimere forstyrrelse av Wikipedia.

Se også[rediger kilde]