Wikipedia:LiquidThreads

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Liquid Threads er en utvidelse av MediaWiki-programvaren som implementerer et nytt diskusjonside-system. Den originale koden ble utviklet ved hjelp av sponsormidler fra Google Summer of Code 2006, the Commonwealth of Learning og Wikia. Koden er snart ferdigutviklet, og utvikles av Andrew Garrett som har dette som et oppdrag fra Wikimedia Foundation.

Begrunnelse[rediger kilde]

Wiki-diskusjonssider har noen fordeler over nett- og usenetforum. De tillater bruk av en fullstendig wikisyntaks – fra bilder til wikilenker til andre språkversjoner. Det er mulig å forbedre hele diskusjonssider i en operasjon.

Nettforum har en rekke fordeler over MediaWiki-diskusjonside-modellen:

  • Tråder kan vises i forskjellige listinger, flat, nøstet. sorter på dato, emne etc.
  • Brukeren trenger kun å klikke «Svar»(Reply)-knappen eller lenke for å svare på en kommentar. Manuelt innrykk trengs ikke. Siteringer fra kildekommentarer kan settes inn automatisk.
  • Kommentarer signeres automatisk.
  • Brukeren kan se på individuelle tråder eller få beskjed om responser i tråder.
  • Kommentarer og tråder kan vises individuelt, uten den omliggende siden.
  • Gamle kommentarer arkiveres automatisk og usynlig, med permanente lenker lett tilgjengelig.
  • Søking etter forfatter, emne, dato etc. er mulig.
  • Individuelle tråder kan ha kategorier.
  • Det er relativt enkelt å styre relaterte diskusjoner i et bestemt område, mens MediaWiki-modellen alltid følger modellen «en diskusjonside per innholdside»-modell.

LiquidThreads forsøker å samle fordelene fra begge forumtypene, samt å legge til noen unike diskusjonsegenskaper til begge.

Gjennomgang av noe funksjonalitet – krasjkurs[rediger kilde]

Dette er en modifisert utgave av et innlegg fra Jeblad (diskusjon · bidrag)Tinget 4. juni 2010

I toppen av diskusjonssidene kommer det en nokså ordinær søkemulighet. Til forskjell fra tidligere så havner alt på en side og på steder slik som Tinget kan antall innlegg bli stort. Dermed er det greit å kunne søke.

Alle vanlige aksessmåter er tilgjengelig. Diskusjonssidene er egentlig som før, men de har noen få tillegg som gjør at de kan struktureres bedre.

Her ser vi hvordan tråder blir seende ut. Indentering blir langt tydeligere og det blir mye klarere hvem som svarer på hva. Alle som svarer på ett innlegg ved å klikke på «svar» får samme indentering. Nå lager vi alltid nye innrykk for å klare å skille svar fra hverandre, her blir det bare nye innrykk når noen svarer på et spesifikt innlegg.

Hvis vi går til det spesifikke innlegget som bruker:nsaa satte opp som eksempel, det ligger nå i en egen sandkasse, så ser vi hvordan Philippe har svart på hans innlegg og fått et ekstra innrykk. Fordi det er få tråder (egentlig viser vi bare en enkelt tråd) så mangler navigasjonshjelpemidlene i toppen av siden.

Redigering foregår på ordinært vis, med unntak av at vi kun redigerer vårt eget innlegg. Det er mulig å redigere andres innlegg, men da må de eksplisitt åpnes for redigering. Typisk vil vi gjøre noe slikt når vi bruker ett innlegg for avstemming, når et innlegg har upassende innhold, eller når et innlegg brukes som en felles scratchpad.

Det er selvfølgelig mulig å bruke alle formatkoder som vi er vant med. Legg merke til at vi ikke avslutter med fire tilder.

Når vi poster dette innlegget som er et svar til nsaa så vil dette komme med et innrykk på en posisjon. Vi legger ikke til fire tilder, dette blir håndtert av LiquidThreads. Det vil dermed være slutt på å jakte på hvem som skrev innlegget om det blir stående usignert.

Det har vært diskutert å legge til litt fjaseri i form av avatarer, små bilder som viser hvem som skriver. Det vil muligens gjøre at vi raskere lærer oss hvem som er hvem.

Det er litt kjedelig å sitte å vente på at noen skal svare, derfor la jeg til en testkonto. Når jeg skriver et innlegg med denne kontoen så svarer jeg meg selv og får derved et innrykk. Hadde jeg svart på en annen tråd så ville jeg fått et annet innrykk og innlegget ville blitt plassert høyere (eventuelt lavere) i tråden.

Hvis jeg nå logger på med min ordinære konto så vil jeg se at jeg har fått en ny melding. I toppen av siden, det som blir kalt p-cactions for de som liker slikt, så står det (1) etter «Nye meldinger». Det betyr at det er kommet en melding som venter på å bli lest.

Klikker jeg på denne lenka så vil jeg komme til en spesialside hvor alle aktuelle tråder blir listet. Tråden er i dette tilfellet «Testing LiquidThreads» og den ligger på en ekstern side, det vil si det er ikke min egen diskusjonsside. Mer konkret så ligger tråden på Talk:Sandbox. I tråden finner jeg innlegget som jeg skrev med min egen demobruker.

Etter at jeg har lest innlegget kan jeg merke innlegget som lest. Hele tiden vil jeg vite hvor mange uleste innlegg som finnes og hvor jeg finner dem.

Anbefaling[rediger kilde]

Dette er mye enklere å forstå ved å klikke seg inn på Talk:Strategic Plan/Movement Priorities og bruke et par minutter på å navigere seg rundt der inne. De grunnleggende konseptene er veldig tett på et «forum med wikisyntaks» og bør være lett å finne ut av for de aller fleste.

Det finnes noen rough edges; det burde være en mulighet for å gjøre andre oppmerksom på en aktuell tråd direkte fra tråden selv, det burde være enklere å finne frem i gamle tråder direkte fra siden med nye meldinger (en slags historikk av leste meldinger) og etter min mening burde det være mulig å gi kredits/karma til innlegg. Det ville gjort at vedvarende trolling av tråder kan modereres i fellesskap, slik at brukere ville bestrebe seg på å opptre vennlig og være produktive i diskusjonstråder.

Demonstrasjon på Wikimania[rediger kilde]

(søk til 26.33)

(søk til 20.30)

Se også[rediger kilde]