Wikipedia:Leserportal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Velkommen som leser av Wikipedia!

Det krever ikke mye spesialkunnskap å søke etter artikler eller å trykke på lenker, men det er likevel en del detaljer som kan være verdt å merke seg for å få større utbytte av artikler og andre sider på Wikipedia.

Kategorier[rediger kilde]

Nederst på hver artikkel er det en eller flere lenker til kategorier. Nyopprettede sider har ikke alltid kategorier, men Wikipedias skribenter går systematisk gjennom alle nyopprettede artikler og legger inn en eller flere lenker til passende kategorier. Kategorier er på en måte en hierarkisk katalog over forskjellige emner og underemner. Dette minner om hvordan bibliotekarer katalogiserer bøker etter Dewey-nummer, bortsett fra at en side kan tilhøre flere kategorier samtidig. Det er en stor grad av krysslenking mellom kategoriene, så å kalle dem et tre er ikke helt dekkende.

Klikk på en lenke til en kategori, og du vil som regel finne lenker til en del andre artikler om samme eller et beslektet emne. Kategoriene er også kategorisert med kategorilenker nederst på hver side. Mange kategorier har underkategorier, som lister opp artikler om et snevrere felt enn overkategorien.

Diskusjonssider[rediger kilde]

Øverst på hver artikkel er det ulike faner. Disse heter Artikkel, Diskusjon, Les, Rediger kilde, Vis historikk. Hvis "Diskusjon" er rød, betyr det at diskusjonssiden ikke er opprettet og ikke inneholder tekst. Hvis den derimot er blå, kan du trykke på den, og lese eventuelle diskusjoner om artikkelens innhold, som for eksempel at det er uenighet om hvorvidt det som står i artikkelen er riktig.

Referanser og kilder[rediger kilde]

Du kan ikke stole på Wikipedia. Det aller meste er sant, men feilopplysninger forekommer iblant. Derfor bør du sjekke referansene eller kildene artikkelen oppgir i siste del av artikkelen, disse kan være bøker, aviser eller andre nettsider. En god del av artiklene oppgir ikke kilder eller referanser, og på toppen av de fleste av disse artiklene er det en beskjed som sier "Denne artikkelen mangler kildehenvisninger" osv. Opplysningene i disse artiklene kan imidlertid være helt sanne, så verken tilstedeværelse eller fravær av referanser eller kilder gjør at man kan avgjøre om opplysningene er sanne eller feil.

Hva lenker hit[rediger kilde]

En nyttig funksjon for dem som har sansen for den, er Hva lenker hit. I Wikipedias navigasjonsmeny på venstre side, i seksjonen "Verktøy" er første lenke Hva lenker hit. Trykk på den, og du vil få se en liste over andre artikler på Wikipedia som lenker til siden du har gått inn på.

I utgangspunktet er det mulig at listen også inneholder lenker fra interne sider på Wikipedia, som for eksempel fra et diskusjonsforum, en mal eller en slettediskusjon. Velg (Hoved) i boksen navnerom for å vise en liste uten å ta med lenker fra slike interne Wikipedia-sider. Trykk deretter på Hent liste.