Wikipedia:Kandidatsider/Bukkeblad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Bukkeblad[rediger kilde]

bruker:Abuluntu har den siste tida gjort et flott arbeid med å utvikle og utdype artiklene om norske nytteplanter og folkemedisinplanter (se Bruker:Abuluntu/Sankewiki). To av artiklene har tidligere vært kandidater: Wikipedia:Kandidatsider/Vanlig løvetann i januar og Wikipedia:Kandidatsider/Bergmynte i februar. Jeg tror at det kommer flere.

Her er enda en artikkel om en av de vanligste nytteplantene, og brukeren er innstilt på å følge opp spørsmål og råd i løpet av kandidatprosessen, dersom du synes at noe må utdypes. M O Haugen (diskusjon) 29. apr. 2021 kl. 14:51 (CEST)

Anbefalt[rediger kilde]

  1. For For M O Haugen (diskusjon) 29. apr. 2021 kl. 14:51 (CEST)
  2. For For Znuddel (diskusjon) 29. apr. 2021 kl. 15:38 (CEST)
  3. For For Ulflarsen (diskusjon) 6. mai 2021 kl. 00:09 (CEST)
  4. For For Frankemann Fint arbeid! Frankemann (diskusjon) 6. mai 2021 kl. 16:56 (CEST)

Kommentarer[rediger kilde]

Kommentarer fra Frankemann

Fin artikkel og jeg tror det er helt greit at den er kort. Kunne tenkt meg litt mer informasjon: Ser at Legeplanter på Nordkalotten nevner hvilke dyr som spiser planten, det er jo alltid interessant å vite. Du kan jo også beskrive smaken i naturell form (bitter) og at de er appetittvekkende (i alle fall om du stoler på den informasjonen). Cappelens lille fjellflora nevner at den ble brukt til å spe ut mel med, omtrent som barkebrød. Urter til mat og medisin gir også forklaring på navnet. Spesielt gøy om du greier å finne betydningen av det latinske navnet. Ser at denne siden LADY BIRD JOHNSON forteller litt om bruken i andre land enn Norge. Vennlig hilsen --Frankemann (diskusjon) 29. apr. 2021 kl. 20:59 (CEST)

Hei Abuluntu, skal du ikke ta en titt på mine kommentarer over? Tenkte at det jeg kom med har en viss relevans. Jeg har jo også lyst til å avgi stemme før det er for sent. Vennlig hilsen --Frankemann (diskusjon) 5. mai 2021 kl. 22:17 (CEST)
Jeg har skrevet en del om navnet etter kommentaren din, og det om mel til barkebrød er allerede nevnt under bruk. Er det mulig å beskrive bitter så mye nærmere? Bruken i andre land i Norge er også tatt med en del om. Er det noe spesielt ut over det som står i artikkelen du kunne tenke deg at jeg skriver mer om? Jeg kan gå over å se litt nærmere på det i morgen. – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 5. mai 2021 kl. 22:32 (CEST)
@Frankemann: Jeg setter pris på innspillene. Jeg gikk inn for å nevne flere av de tingene du foreslo kort etter at du kom med dem. Jeg var litt sløv med tilbakemeldingene her på siden, men se om ikke disse endringene jeg gjorde etter din kommentar kan være det du etterspør: dyr, smaken, navnet, mer om navnet, enda mer om navnet. – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 6. mai 2021 kl. 16:39 (CEST)
Ok @Abuluntu:, ser at du har føyd til en hel del av det jeg etterspurte og vel så det. Vennlig hilsen Frankemann (diskusjon) 6. mai 2021 kl. 16:55 (CEST)
Spørsmål fra Abuluntu

Det europeiske legemiddelbyrået har publisert et utkast til en «Europeean union herbal monograph» hvor jeg forstår at det tas stilling til bruken av plantens blader i urtemedisin slik den allerede markedsføres i flere europeiske land. Det er foreløpig vurdert at den muligens har virkning på tre tradisjonelle bruksområder. Jeg har ikke klart å bli helt enig med meg selv om det er for tidlig å inkludere informasjonen i utkastet. Hva mener dere? – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 2. mai 2021 kl. 15:02 (CEST)

@Abuluntu: jeg tenker at det er helt naturlig å fortelle at det pågår en prosess, så lenge vi er tydelige om hvor mye/lite som er avklart. Mvh --M O Haugen (diskusjon) 2. mai 2021 kl. 19:16 (CEST)
Spørsmål

Denne setningen er uklar, synes jeg: «Det har nok sammenheng med at den har vært omtalt i legebøker, og av embetsmenn slik har allmennheten satt de lærdes navn i forbindelse med planten de har kjent fra sin egen utmark» --Trygve Nodeland (diskusjon) 3. mai 2021 kl. 22:46 (CEST)

Det kan du trygt si. Jeg skjønner knapt hva jeg mener selv😂. Kilden påpeker en rekke planter hvis systematiske navn har blitt assimilert i norsk. Tepperot framheves spesielt fordi det er en vill plante som ikke har vært dyrket i klosterhager. Det virker derfor underlig at en plante som var velkjent for folk flest skulle ende opp med navnet som bare lesekyndige ville bruke. Hvis bukkeblad har vært dyrket i klosterhager er poenget borte. Jeg må sjekke det litt nærmere. – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 3. mai 2021 kl. 23:05 (CEST)

Planten og planta brukes i artikkelen, hovedbidragsyter bør være konsekvent, enten det ene, eller det andre. Mvh. Ulflarsen (diskusjon) 6. mai 2021 kl. 00:08 (CEST)Etter at artikkelen har vært oppe til vurdering den fastsatte tiden (7 eller 14 dager), er vurderingen avsluttet med den konklusjon at den er en anbefalt artikkel. M O Haugen (diskusjon) 8. mai 2021 kl. 13:35 (CEST)