Wikipedia:Kandidatsider/Ørland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ørland[rediger kilde]

My place. Har jobbet med den til og fra i lang tid, og gjort en sluttspurt de siste 2 ukene. Ettersom jeg sjøl har vært involvert i å formulere stilmanual/kommuner har jeg forsøkt å oppfylle denne 102%, dere får påpeke det (på en vennlig, men bestemt måte) hvis jeg ikke har klart det. MHaugen 5. apr 2009 kl. 21:09 (CEST)

Anbefalt[rediger kilde]

  1. For For MHaugen 5. apr 2009 kl. 21:09 (CEST)
  2. For For Geanixx 5. apr 2009 kl. 23:52 (CEST)
  3. For For Aldebaran 6. apr 2009 kl. 20:45 (CEST)
  4. For For Mvh Røed (d) 6. apr 2009 kl. 22:57 (CEST) Har ingen problemer å stemme for denne, er vel ikke så mye som skal til for UA eller.
  5. For For Med forbehold mht artikkelens faglige innhold. Ulf Larsen 7. apr 2009 kl. 17:01 (CEST)
  6. For For, veldig bra, håper å kunne løfte min egen kommune opp på samme nivå en dag. – Erik, 7. apr 2009 kl. 21:09 (CEST)
  7. For For Fin artikkel! Helge Høifødt 8. apr 2009 kl. 19:00 (CEST)
  8. For For 3s 8. apr 2009 kl. 19:07 (CEST)
  9. For For Harry Wad 10. apr 2009 kl. 01:30 (CEST)
  10. For For Ranværing 10. apr 2009 kl. 16:59 (CEST)
  11. For For Jon Harald Søby 12. apr 2009 kl. 19:19 (CEST)
  12. For For SOA 12. apr 2009 kl. 21:47 (CEST)
  13. For For Bjoertvedt 12. apr 2009 kl. 23:06 (CEST) - en mønsterartikkel for kommuner.
  14. For For Proteus 12. apr 2009 kl. 23:19 (CEST)
  15. For For Ssu 14. apr 2009 kl. 21:39 (CEST)
  16. For For F.bendik 14. apr 2009 kl. 21:44 (CEST)
  17. For For Ctande 15. apr 2009 kl. 20:05 (CEST)

Kommentarer[rediger kilde]

Savner en omtale av kommunens tettsteder. krg 5. apr 2009 kl. 21:32 (CEST)

Avsnittet Samfunn starter med «Kommunen består av kommunesenteret Brekstad, de bebodde øyene Garten, Storfosna og Kråkvåg; og grendene/tettstedene Beian, Grande, Uthaug, Opphaug og Ottersbo.». Ordet «/tettstedene» føyde jeg til nå, og jeg la til en setning om hvilke av dem som har butikk. MHaugen 5. apr 2009 kl. 21:54 (CEST)

Det blir referert til Ørland prestegjeld og sagt at dette svarer til kommunen. Mitt spørsmål er: Eksisterer dette i det hele tatt? Prestegjeldet som organisatorisk område har gått ut av Dnks organisasjon, og man opererer i stedet med prosti og sogn. (Jeg vet at dette i liten grad blir reflektert på Wikipedia, men jeg har ikke orket å gripe det ann...) I menighetsblad nr.5 2008, som jeg skummet nå, ser jeg at den eneste gangen Ørland prestegjeld blir omtalt er når det er snakk om det som ble skilt ut fra det for en stund siden. Ellers er det snakk om Ørland menighet som har to kirker. Det samme finner jeg på hjemmesiden.[1] (og den ser jeg enkelte her kjenner godt ;) ) Jeg vil derfor anta at prestegjeldet ikke eksisterer som enhet lenger, annet i dagligtalen. Om mine antagelser er rette, bør dette endres i artikkelen. MVH 3s 6. apr 2009 kl. 19:36 (CEST)

Dette var en ny tanke for meg, men dersom det er som du sier, burde det ikke være noe problem å endre dette slik du peker på. Dette vil absolutt bli rettet opp når saken er avklart, og jeg håper at det ikke forstyrrer inntrykket av artikkelen forøvrig!?
Hvorvidt en begrepsendring fra «prestegjeld» til «menighet» bør gjøres i én jafs, eller tas en etter en slik som her, er nok mest en smakssak. Uansett synes jeg vi trenger en referanse for det. Enig? På kirken.no fant jeg dette i "kirkeleksikon": Prestegjeld; geografisk område som omfatter ett eller flere sokn (menigheter). Det finnes en sokneprest i hvert prestegjeld. Ved årsskiftet 1999/2000 besto Den norske kirke av 630 prestegjeld. Men endringen har kanskje skjedd etter 2000? Mvh MHaugen 6. apr 2009 kl. 20:24 (CEST)
Kirken.no sitt leksikon har ikke Wikipediastandard, for å si det sånn ;). Reformen, der prestegjeld utgikk, ble innført i 2004, da de fire prestegjeldene i Nærøy prosti ble slått sammen.(Ref. Årbok for Den norske kirke 2005, s. 29). Prestene var med det ansatt i prostiet, ikke i prestegjeldet. Dette har senere blitt innført over hele landet (Såvidt jeg husker i 2007). Av en eller annen grunn er det nesten klin umulig å finne referanser for dette på nettet, men årsmeldingen til Fredrikstad kirkelige fellesråd sier dette eksplisitt på side 2 (Punktet «Endringer i den lokale kirkelige struktur» og menighetsbladet til Gjøvik-folket Be og hør sier dette på side 5. Hva jeg skal søke på for å finne dette fra departementet er et stort mysterium for meg....
Ellers forandret jeg artikkelen Prestegjeld for en stund siden, og referansene til Presteforeningen og lovdata viser endringen, uten å si tydelig at det som har skjedd er at prestegjeldet har gått ut.
Og det trekker ikke ned helheten. Jeg liker artikkelen, og det kommer snart et grønt kryss der oppe ;)
MVH 3s 6. apr 2009 kl. 20:57 (CEST)

God og velskrevet artikkel. Litt pirk:

  • I første halvdel av artikkelen er det flere steder brukt semikolon der det istedet kunne vært brukt punktum eller komma. Ikke noe stor greie, men jeg synes det flyter lettere uten for mye bruk av semikolon.
  • Om jordbruk står det: Produksjonen ligger vesentlig på melk.... , noe som klinger litt rart i mine ører. Hva med f.eks. Produksjonen består hovedsakelig av melk..... eller noe lignende?
  • Påstanden om at Ørland Medisinske Senter er et...nasjonalt fyrtårn i desentralisert spesialisthelsetjeneste medfører sikkert riktighet, men den kunne kanskje trenge en kildehenvisning?
  • Og så noe virkelig småpirk: Det står at det er tre musikkorps, mens det listets opp to korps og et storband (storband er ikke musikkorps).

Ikke noe av pirket står i veien for anbefalt-status, etter min mening. Godt jobbet. Mvh Aldebaran 6. apr 2009 kl. 20:45 (CEST)

Korps, fyrtårn og melkeproduksjon er fikset. Jeg lurte litt på det med band og korps, ja. MHaugen 6. apr 2009 kl. 21:11 (CEST)

Næringsliv

  1. IRF-styrken, eksisterer denne fortsatt? Jeg finner mest informasjon om NRF. Disse styrkene roteres hver 6. måned, og er i så fall bare periodevis en del av styrken.
  2. Brekstad fikk vel ikke bystatus, men erklærte den selv?
  3. Hovde gård er høyprofilert. Hva gjør dette hotellet så høyprofilert da? Jeg har personlig aldri hørt om den

Historie

  1. Et av husene er av unik karakter, på hvilken måte?
  2. en 1/6 av Norges land. "dagens" land, eller Norge på den tia? (antar førstnevnte, men likevel)
  3. Det interkommunale samarbeidet har stadig blitt utvidet til nye områder. Som hva da?
  4. Våpen, tidligere står det Fru Ingers våpenskjold er i dag, i speilvendt form, Ørlands kommunevåpen. Senere står det Kommunevåpenet er «venstre skrådelt sølv og svart». Det er tegnet av Hallvard Trætteberg og ble innført i 1979. Våpenet er valgt fordi det var Fru Inger til Austråtts slektsvåpen. Å nevne våpnet en plass holder vel, og da må det samtidig stå likt (jf. speilvendt). Og kan man egentlig si at Trætteberg tegnet våpnet når det var basert så tungt på noe som allerede eksisterte? Mvh Røed (d) 6. apr 2009 kl. 21:29 (CEST)

Svar. Dere er en krevende bande korrekturlesere, ja. :-D (Jeg har endret Røeds kulepunkt til tall, og svarer punktvis)

  1. Jeg har fjernet kobling til IRF, og beholdt den til Forsvarets innsatsstyrke/Luft
  2. Du har rett, og jeg har skrevet om
  3. «høyprofilert» er skrevet om til «høy standard». Siden det åpnet i mars, er det lite markedsført ennå.
  1. Er skrevet om til «Et av langhusene har en spesiell bygningsstruktur som tyder på ..»
  2. Godt spørsmål om andel. Hva er forskjellen? Kilden spesifiserer ikke, det må ha vært en slarkete kommuneansatt, eller mer sannsynlig en vandrehistorie som har festet seg i turistbrosjyrer. Verken NBL eller vår egen artikkel sier noe om dette. Det kan hende vi skal ta bort den brøken.
  3. "Nye områder" er nå beskrevet i fotnote
  4. Jeg har redigert sammen de to avsnittene om våpenet. Kilden sier at det er «tegnet av Trætteberg», og jeg har aldri tenkt på å problematisere det, selv om tegnearbeidet i dette tilfellet antagelig mest har bestått av forarbeidet. Spesielt interesserte kan imidlertid notere seg at den håndtegnede originalen, som vi har i safen, har en innsnevring på toppen, slik at våpenet er 51 mm bredt midt på, og 50 mm på toppen, jfr denne veiledningen.

Igjen: takk for merknader. Mvh MHaugen 6. apr 2009 kl. 22:43 (CEST)


panorama i tverrformat uten px; det blir for lite, synes MH

Faste billedstørrelser: Ser det er brukt fast billedstørrelse minst et sted. Ihht stilveiledningen bør det unngås da det lager problemer for brukerne fordi det overstyrer deres valg mht thumbnailvisning. Det er dog opp til hovedbidragsyter å avgjøre, jeg ønsker følgelig å nevne det så han er bevisst forholdet. mvh - Ulf Larsen 7. apr 2009 kl. 07:59 (CEST)

Dette med bildestørrelser har vi jo snakket om før, Ulf, og jeg er enig med deg. (og det var til ære for deg at jeg laget siden Bruker:Orland/bildetest for å drøfte problemet). Landskapsbilder i breddeformat kommer dårlig til sin rett når man ikke korrigerer dem. Da bruker jeg fast billedstørrelse (px) for å øke bredden. Jeg gjør det som et bevisst virkemiddel, og kun på svært få bilder. MHaugen 7. apr 2009 kl. 08:57 (CEST)
Om du mener bildet bør være i fast størrelse så godtar jeg det, tanken bak å nevne dette er dels å høre om hovedbidragsyter er oppmerksom på saken (noe jeg vet du er) og dels å gjøre andre oppmerksom på denne regelen. Nå har jeg oppnådd begge deler og bildet får som sagt stå som det er. mvh - Ulf Larsen 7. apr 2009 kl. 10:55 (CEST)

I infoboksen om kommunen står det nederst: «Ørland på Commons». Vi vet hva det betyr, men vet våre lesere det? Det er vel en standard tekst som er knyttet til malen, men bør endres så den er noe mer forståelig, f.eks «Ørland på Wikimedia Commons medielager» eller «Flere bilder/illustrasjoner om Ørland på Wikimedia Commons». Ulf Larsen 7. apr 2009 kl. 08:08 (CEST)

I malen bør teksten være knapp og konsis, synes jeg. Jeg foreslår "Flere bilder fra x"; det er riktignok upresist, men samtidig informativt nok. Men dette er en annen diskusjon. MHaugen 7. apr 2009 kl. 08:57 (CEST)
Flere bilder fra X hadde vært kort og bra og samtidig utfyllende nok. Håper noen kan gripe fatt i det og endre det. Ulf Larsen 7. apr 2009 kl. 09:28 (CEST)

I avsnittet Samferdsel ser det ikke bra ut i Firefox, mens det ser bra ut i MSIE, vet ikke om det er mulig å gjøre noe med det, virker som et stadig tilbakevendende problem med lenker for redigering avsnitt som ikke er lett å få bra. Ulf Larsen 7. apr 2009 kl. 09:28 (CEST)

Det er trolig en bug mellom programvaren vår og firefox, men nå har jeg i hvertfall eliminert det ved å flytte bildet til høyre. MHaugen 7. apr 2009 kl. 11:57 (CEST)

Dette avsnittet: «Opphaug skole dekker grendene Opphaug, Ottersbo og Uthaug; og Hårberg skole dekker Brekstad, Grande, Beian og Garten, Storfosna og Kråkvåg. Storfosna skole (som dekket øyene Storfosna og Kråkvåg) ble nedlagt sommeren 2008; Uthaug skole ble nedlagt i 2006; og Grande/Garten skole ble nedlagt i 2005.» -er det korrekt bruk av semikolon? Jeg er usikker, men det virker litt tvilsomt på meg. Kanskje en fordel å dele opp i flere setninger? Ulf Larsen 7. apr 2009 kl. 14:03 (CEST)

Denne setningen: «Senteret omfatter lege, helsesøster, fysioterapi, militær sykestue, sykehjem, base for hjemmesykepleie, fylkeskommunal tannklinikk, psykiatri og deler av Fosen distriktsmedisinske senter, blant annet en Avdeling for observasjon og etterbehandling som samarbeider med St. Olavs hospital og Orkdal Sykehus.» -er i lengste laget og bør omskrives og/eller deles. Ulf Larsen 7. apr 2009 kl. 14:06 (CEST)

Denne billedteksten: «Norsk F-16 i Roma 2004» -er i snaueste laget, antar bildet/flyet har noe med flystasjonen å gjøre, bør presiseres i teksten. Ulf Larsen 7. apr 2009 kl. 15:26 (CEST)

Denne setningen: «Da flyplassen ble NATO-anlegg fra 1953, ble den også en jobbmulighet.» -synes jeg ikke er helt god, forsøkte å omskrive den selv, men dårlig resultat. Om andre klarer å formulere noe bedre hadde vært bra. Ulf Larsen 7. apr 2009 kl. 16:59 (CEST)

Alle disse merknadene er fulgt opp, ved omskriving, eller presisering. MHaugen 14. apr 2009 kl. 00:48 (CEST)

Flott artikkel, dette er en kommuneartikkel å se på for den som vil gjøre andre kommuneartikler bedre. Noen kommentarer, det meste er ønsker:

  • I intro er Ø regionalt handelssenter. Region er så mye i Norge - heller si for Fosenhalvøya, eller hva nå regionen er i dette tilfellet
  • Hva er aldersfordelingen på befolkningen, gjerne sett i forhold til gjennomsnitt for kommunetypen, hvor mange av de i arbeidsdyktig alder arbeider, og hvor mange jobber i offentlig sektor (sikkert høy andel pga. flystasjonen)?
  • Finnes historiske befolkningstall? Noen kystsamfunn hadde forbløffende høy befolkning i sildas gullalder litt etter midten av 1800-tallet bl.a.
  • Finnes data om klima? Er det så vått som vi umiddelbart tenker oss her fra hovedstaden? Kuldegrader som døgnmiddel om vinteren i det hele tatt?
  • Noen ord om at det er Hovedredningssntralen for Sør- (eller nord-)Norge som driver Sea King, ikke Forsvaret (hvis det er slik)
  • Austrått ble ferdig restaurert i 1961 under Historie og i 1963 under Museer og kulturvern. Burde alt om herregården samles under historie og få egen overskrift?
  • Når ble de født og hva er eventuelt dødsår på de kjente ørlendingene? Vet at jeg kan klikke på lenken, men vil gjerne skanne og få oversikt...

Ingenting av dette er nødvendig å følge for at artikkelen er anbefalelsesverdig. Helge Høifødt 8. apr 2009 kl. 18:59 (CEST)

Når det gjelder Sea King så mener jeg helikoptrene ligger under luftforsvaret, men de disponeres av de to hovedredningssentralene ved behov. Så vedlikeholdsmessig, bemanningsmessig, driftsmessig osv er det Luftforsvaret som har ansvaret, men de får oppdragene som utføres fra Hovedredningssentralene. Det bør stå noe om det på skvadronens nettside, om ikke kan en jo ta kontakt for å avklare det og få en referanse på det. Ulf Larsen 8. apr 2009 kl. 20:08 (CEST)
Mange gode observasjoner om språklig tynn is, og innholdsmessige råk. Jeg skal ta fatt på dem når jeg er permanent online igjen om noen dager. Foreløpig har jeg presisert om F16 i Roma, og jeg skal ta noe om regionen. Mvh MHaugen 9. apr 2009 kl. 21:40 (CEST)
Regionens utstrekning er presisiert, og vil bli fulgt opp videre. Demografi skal bli fulgt opp. Historisk demografi er en vanskelig kunstart, og jeg er usikker på om jeg vil følge det videre. 1800-tallets Øreland omfattet et større område enn dagens kommune. Klima vil bli fulgt opp, pinlig forglemmelse. Austråtts årstall er rettet opp. Både Austrått og Luftforsvaret er så viktig for kommunen at det er naturlig at det kommer igjen flere steder i teksten, fra ulike innfallsvinkler. Årstallene er på plass. MHaugen 14. apr 2009 kl. 00:48 (CEST)
Demografi, klima, arealfordeling og demografi er føyd til, og jeg avslutter saken nå. MHaugen 16. apr 2009 kl. 20:55 (CEST)



Etter at artikkelen har vært oppe til vurdering den fastsatte tiden (7 eller 14 dager), er vurderingen avsluttet med den konklusjon at den er en anbefalt artikkel. MHaugen 16. apr 2009 kl. 20:55 (CEST)