Wikipedia:Grensesnittadministratorer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne siden er et utkast til en offisiell retningslinje på Wikipedia. Det er fritt fram for redigering av siden, men det anbefales at endringer beskrives på diskusjonssiden, og at omfattende endringer diskuteres der før de gjøres slik at andre lettere kan følge prosessen.

Grensesnittadministratorer er Wikipedia-brukere som kan redigere CSS-, JavaScript- og JSON-sider som gjelder hele nettstedet (f.eks. sider som MediaWiki:Common.js eller MediaWiki:Vector.css, og tilleggsfunksjonene som listes opp på Spesial:Tilleggsfunksjoner), samt samme typer sider for andre brukere i brukernavnerommet. Slike sider kjøres i brukernes og lesernes nettlesere som kode, som kan brukes til å endre stilingen til innholdet og endre oppførselen til sider.

Muligheten til å redigere CSS- og JavaScript-sider som kjøres i brukernes nettleser er veldig kraftig, og potensielt farlig i gale hender. Grensesnittadministratorer bør være brukere som har høy tillit, har minst en grunnleggende forståelse av CSS og/eller JavaScript, er klare over personvernsforventningene til Wikimedia-wikier, og har god forståelse av hvordan å ivareta egen kontosikkerhet (bruker sterke og unike passord, unngår skadelig programvare og bruker fortrinnsvis tofaktorautensering).

Fram til august 2018 var disse rettighetene del av administratorrollen, men de ble skilt ut som en egen brukergruppe av ovennevnte sikkerhetsgrunner, og fordi bare en liten undergruppe av administrator benyttet seg av disse rettighetene regelmessig.

Liste over grensesnittadministratorer[rediger kilde]

Det er for tiden 3 grensesnittadministratorer:

Tilgang[rediger kilde]

Det er to sett retningslinjer for hvem som kan bli grensesnittadministrator:

  • Hvis man allerede er administrator kan man be byråkratene om å også bli grensesnittadministrator på Wikipedia:Administratorenes oppslagstavle. Slike forespørsler bør stå i minst ett døgn før de innvilges, slik at andre brukere kan komme med eventuelle innvendinger.
  • Hvis man ikke er administrator må man starte en avstemning på Wikipedia:Administratorer, med samme avstemningsregler som for vanlige administratornominasjoner.

Fjerning av tilgang[rediger kilde]

Man fjernes som grensesnittadministrator dersom:

  • man ikke har noen redigeringer eller loggede handlinger i løpet av 12 måneder
  • brukeren selv ber om det på Wikipedia:Administratorenes oppslagstavle eller på brukerdiskusjonssiden til en byråkrat
  • man misbruker rettighetene (avgjøres i diskusjon på Wikipedia:Administratorenes oppslagstavle)
  • man mister administratorrettighetene (kun for brukere som allerede er administrator; man står da likevel fritt til å be om grensesnittadministratorrettigheter som skissert ovenfor)

Se også[rediger kilde]