Wikipedia:Dugnadskontor/Wiki Loves Living Heritage

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Wiki Loves Living Heritage[rediger kilde]

Lagt inn av: Elisabeth Carrera (WMNO) (diskusjon) 26. mai 2023 kl. 13:23 (CEST)Svar[svar]

Bli med på dugnad og konkurranse om levende kulturarv! Wiki Loves Living Heritage er en internasjonal kampanje.

Oppgaver:

Hva annet bør gjøres for å bedre totalen av kunnskap om levende kulturarv?

Du kan bidra på den Wikipedia-versjonen du foretrekker: bokmål, nynorsk, nordsamisk eller enaresamisk.


Bakgrunn[rediger kilde]

UNESCO-konvensjonen om immateriell kulturarv, som kort fortalt dreier seg om å videreføre tradisjoner og tradisjonell kunnskap, fyller 20 år. Det markeres med kampanjen Wiki Loves Living Heritage, og i Norge er det Kulturdirektoratet og Wikimedia Norge (WMNO) som er arrangører. Målet vårt er mer og bedre kunnskap om norsk og samisk levende kulturarv.

Norge har fire innførsler på UNESCOs Representativ liste over menneskehetens immaterielle kulturarv:

Oselver-tradisjonen
Setesdalstradisjonen (stev, dans og folkemusikk)
Bygghytter ved katedraler (slik vi har ved Nidarosdomen)
Nordisk klinkbåtbygging

I tillegg er både norsk seterkultur og bunadsbruk nominert og forventes innskrevet. Men levende kulturarv er veldig mye mer! Vi har lagt ut en nyhetssak om temaet, og hva folk generelt kan bidra med. WMNO kommer til å samarbeide med kulturvernorganisasjoner og museer som skal dele stoff fra sine arbeidsområder, og det kan bli små og store aktiviteter ut året.

Konkurranse[rediger kilde]

I september, samtidig som Kulturminnedagene avholdes, kommer vi til å arrangere foto- og skrivekonkurranse med tema kulturarv, både den fysiske og immaterielle. Men vi vil gjerne sette i gang allerede nå med et wiki-løft som varer fra mai og helt ut november. Her teller mer enn bare volumet av redigeringer, for denne gang vil vi også hedre dem som utmerker seg som gode lagspillere. Noen jobber mye med å rydde i prosjektene våre. De holder styr på kategorier og metadata, oppdaterer gamle artikler eller fikser små og store problemer. Noen spiller andre gode med faglige innspill og ved å skape positivt samarbeidsklima. Denne langdistanse-konkurransen avsluttes med en avstemning hvor deltagerne velger de tre som skal motta gavekort på 2000 kr fra en nettbokhandel.

I dashbordet kan du også følge med på fremdriften i dugnaden. Kanskje noen andre jobber med noe som du også har lyst til å bidra til? Velkommen til dugnad!

Nyttige kilder[rediger kilde]

UNESCO
På wiki

Underprosjekter[rediger kilde]

Folkedans og folkemusikk

Diskusjon[rediger kilde]

Hvilke kilder er nyttige for dugnaden? Føy dem gjerne til ovenfor! Elisabeth Carrera (WMNO) (diskusjon) 30. mai 2023 kl. 15:11 (CEST)Svar[svar]