Wikipedia:Dugnadskontor/Standardisering av infobokser for regionale enheter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Standardisering av infobokser for regionale enheter[rediger kilde]

Lagt inn av: Wikijens 11. jul 2009 kl. 19:19 (CEST)

Det er veldig stor forskjell på hvordan infoboksmalene for undernasjonale geografiske enheter er oppbygd og også hvordan de er navngitt. En opprydning av disse er nok et stort arbeid, men tror på lang sikt at det vil gjøre ting lettere å håndtere hvis disse får en standard form. Det bør avklares hvilke punkter slike infobokser bør inneholde, mest mulig likt for alle, men selvfølgelig med mulighet for noe variasjon, der hvor det er nødvendig. Det ville også være en fordel hvis alle slike hadde et standard navn, og at de også kategoriseres likt. Neste skritt blir da å sørge for at alle relevante artikler (kommuner, fylker, regioner osv.) har riktig infoboks, med alle tilgjengelige punkter utfylt. Jeg ser for meg at dette vil fungere best hvis de spesifikke malene bygger på standard grunnmaler, det er vel allerede til en viss grad slik det fungerer nå. Jeg foreslår at vi først kommer frem til hva disse infoboksene som standard skal inneholde, deretter oppretter/pusser på grunnmalene, og til sist går gjennom land for land. Håper på innspill fra noen som har mere erfaring med denne type maler.

Mange av disse malene ligger i Kategori:Infobokser geografi
  • Infobokser som ikke er basert på grunnmalen (40 av 52):
   
      • Artikkeler merket med Arbeid har egene arbeidsbeskrivelser.
  • Gå igjenom eksisterene geografiinfobokser som allerede er basert på grunnmalen og rydd opp
  • Gå igjenom artikler som viser direkte til grunnmalen og lag separat landsbasert infoboks for disse
  • Gå over og oppdater dokumentasjonen for hver mal
  • Legge til infobokser på land som ikke har


Diskusjon[rediger kilde]

Jeg har litt erfaring med disse malene. Det beste hadde muligens vært å rendyrke alle malene etter {{Infoboks geografi}}. Et annet ønske jeg har, er hvis en teknisk kompetent person hadde ordnet slik at flagg dukket opp automatisk på land-rubrikken av infoboksen. Profoss 12. jul 2009 kl. 00:36 (CEST)
Problemet med å legge på automatisk flagg er at det *vil* bli konflikter noen steder hvor det allerede er lagt inn flagg. Det må i de tilfellene gjøres endringer i disse malene. Dersom dette er akseptabelt, kan jeg legge dette inn uten store problemer. Stigmj 12. jul 2009 kl. 14:13 (CEST)
Flott, er et annet problem, med elver og andre transnasjonale artikkeler. Men det kan vel løses separat i de malene det er snakk om. Profoss 12. jul 2009 kl. 16:05 (CEST)
Dette er nettopp det jeg holder på med som et slags evigvarende prosjekt (da det stort sett kun er jeg som gjør dette akkurat nå), nemlig å konvertere alle forskjellige varianter av infobokser til å benytte et standardisert oppsett og rammeverk. Første steg jeg har satt meg som mål er å få alle infoboksene over på det samme rammeverket, enten ved å bruke noen av «grunnmalene» jeg har opprettet ({{Infoboks biografi}}, {{Infoboks geografi grunnmal}}, {{Infoboks lagspiller}} etc.) eller lage nye (nå basert på {{Infoboks}}), som alle benytter den samme grunnleggende oppbygningen. I mange maler har jeg valgt å fortsette å benytte de gamle parameternavnene og ser for meg det som steg #2 i denne standardiseringsprosessen, nemlig å sette i gang bot'er for å endre på alle artiklene slik at de benytter samme parameternavn. Standarden for hva geografi-relaterte infobokser skal inneholde og strukturen på dette bør (må) defineres i {{Infoboks geografi grunnmal}} da det er denne som bestemmer i stor grad rekkefølger etc. De andre som baserer seg på denne vil kun ha «bestemmelsesrett» over de valgfrie feltene som de eventuelt legger til. Stigmj 12. jul 2009 kl. 14:13 (CEST)
Flott, burde vi kanskje innføre en felles standard på hvilken form malene skal ligge på for eks. mal:infoboks land enhet? Og burde vi kanskje laget en mal med en gang, som kun har definert minimumsopplysningene. Som man kan bruke på mindre land. Eller er det like greit å bruke infoboks geografi? Foresten lagt til liste med maler som ikke baserer seg på infoboks geografi. Vi kan jo gå igjenom lista og krysse av for maler som har blitt standardisert. Profoss 12. jul 2009 kl. 16:32 (CEST)
Ja, enig i det med felles standard på malnavn, og formen mal:infoboks land enhet (i entall) er også mitt forslag, da man unngår problemstillingen med adjektiver (amerikansk) osv. Altså mal:infoboks Frankrike region og bort med alle "...i Frankrike", "franske..." osv.? Jeg foreslår at vi også for mindre land har egne maler og at grunnmalene ikke brukes direkte, men alltid sekundært, da det er praktisk med egne maler for å dobbeltsjekke at alt stemmer, f. eks. at malen har nøyaktig like mange inklusjoner som tilhørende kategori osv. Til Stigmj: Hvordan ligger det an med standariseringsprosessen? Jeg vil gjerne bidra f. eks. med å fikse alle artikler som angår Hellas (preiferier/prefekturer/kommuner). Jeg kan gjerne gå gjennom enkeltartiklene manuelt, når riktige maler er på plass. En annen ting: flere andre wikipediaversjoner bruker koordinater for å markere by/kommune på et standardkart, i stedet for spesifikke filer med kommunen markert. Hvilket system er det lagt opp til at vi bruker på no.wp?Wikijens 12. jul 2009 kl. 17:32 (CEST)
Flott, hva om vi begynner dugnaden med å ordne på de malene som har feil navnrekkefølge. Her kan vi lage ny mal basert på grunnmalen og erstatte dette i alle artikkelene. Foreslår {{Infoboks sørafrikansk provins}} som først ut. Profoss 12. jul 2009 kl. 17:52 (CEST)
Jeg har laget en ny mal til greske perfekturer på {{Infoboks Hellas prefektur}} og lagt inn denne på Lakonia. Har ikke fått den til å vise periferi som eget felt, selvom det er lagt inn i grunnmalen. Profoss 13. jul 2009 kl. 16:59 (CEST)
Dessuten ligger {{Infoboks Hellas periferi}} også inne, hittil bare lagt inn på Kreta. Profoss 13. jul 2009 kl. 18:18 (CEST)
Hadde det ikke vært en fordel om teksten i Commons-lenker kunne overstyres? Dette er en fordel når man får artikkelnavn som «Lakonia (Sparta)», da «Laktonia på Commons» mye finere enn «Laktonia (Sparta) på Commons» – leserne forstår hvilken Laktonia det er snakk om. —Kjetil_r 13. jul 2009 kl. 17:10 (CEST)
Hei, slik det fungerer nå så henter comcat navnet som vises fra navnparameteren som er definert helt i starten av infoboksen. Så det fungerer slik du har skissert. Profoss 13. jul 2009 kl. 17:18 (CEST)
Det ser da ikke slik ut, ref denne versjonen? —Kjetil_r 13. jul 2009 kl. 17:20 (CEST)
Så sannelig, hmm, da har jeg lest malen feil, og jeg har egentlig ingen videre idé om hvordan man kan løse det. Profoss 13. jul 2009 kl. 17:46 (CEST)
Jeg har funnet synderen, comcatparameteren er definert i {{Infoboks slutt}}, men jeg er litt usikker på hvordan man skal forandre det, og hvordan det vil utspille seg på de utallige malene som lenker til den Profoss 13. jul 2009 kl. 18:01 (CEST)
En idé, hvorfor ikke slå sammen infoboksmalene som omhandler et og samme land? På den måten er man sikret uniformt utseende, hindrer merarbeid og kutter ned på antall maler. Profoss 13. jul 2009 kl. 22:33 (CEST)
Mulig det er greiere, men en liten ulempe er som nevnt ovenfor at man mister muligheten til å sjekke at antall inkluderinger stemmer overens med det faktiske antallet av enheten, altså at en mal:infoboks Norge fylke f.eks. er brukt på nøyaktig 19 sider. En annen ting som burde avklares er forholdet by/kommune. Jeg kunne for Hellas' vedkommende tenke meg en infoboks kommune i stedet for infoboks by og vil tro dette gjelder andre også. Det kunne kanskje heller opprettes en generell infoboks for by, som kan brukes for artikler om byer, der det ikke stemmer overens med kommune (typisk storbyer hvor f. eks. innbyggertallet i kommunen kun er en liten del av byområdet. Hvis artikkelen altså handler om et helt byområde som strekker seg over mange kommuner, er det vel uansett feil hvis vi oppgir de administrative dataene for den ene kommunen i infoboksen. Da kan man evt. opprette en mindre artikkel om selve kommunen, som dreier seg mer om den administrative enheten og denne artikkelen får kommuneinfoboks? Wikijens 13. jul 2009 kl. 23:17 (CEST)
En måte å løse det på er å la de forskjellige malene redirecte til en landsmal. Men prosjektet er kanskje noe vi kan sette istand etter at vi har standardisert. Det finnes endel infobokser for byer, men jeg har ikke satt meg videre inn i hvordan det fungerer, eller hva som er vanlig praksis rundt disse. Og jeg har sett flere forskjellige måter å løse det på. Dette er helt klart et felt vi kunne hatt godt av en helheltlig gjennomgang. Jeg liker tankegangen at hver kommune har en infoboks, og i de tilfeller der byen ikke stemmer overens med bykommunen så etablerer man en egen byartikkel. Hva hvis vi i dette prosjektet standardiserer alle infoboksene, så kan vi heller gå igjenom andre geografiproblemer i senere og relaterte dugnader? Slik at vi ikke gaper over for mye. Profoss 13. jul 2009 kl. 23:52 (CEST)
Ja, du har nok rett i at det er lurt å ikke gape over for mye. Jeg prøver å fikse greske periferier og prefekturer (er dette egentlig gode norske navn?) i morgen, og lar kommuner ligge foreløbig. Wikijens 14. jul 2009 kl. 00:11 (CEST)
Jeg stusset litt på de navnene selv prefektur (med unntak av at jeg staver det perferktur hele tiden) er i og for seg grei, men hva med region istedet for periferi? Jeg skal prøve å ordne med kommunemaler snart også. Profoss 14. jul 2009 kl. 00:35 (CEST)
Da prøvde jeg ny infoboks for Sentral-Hellas. Ser ut til å gå greit å skifte og ganske få endringer som skal til. Et par spørsmål: Er det meningen at navn2 skal svare til tidligere lokalt_navn? Og er det best at det greske navnet har formen Περιφέρεια Κρήτης eller bare Κρήτη? Litt blandet praksis, men jeg kan standardisere hvis vi avklarer hva som er best. I tillegg, er det mulig å fjerne lenke til commons hvis det ikke er definert? Jeg tror knapt et eneste av våre artikkelnavn vil treffe eventuelt kategorinavn på commons, da vi bruker norsk transkripsjon i tillegg til at mange har parentes i artikkelnavnet av flertydighetsgrunner. Wikijens 14. jul 2009 kl. 11:09 (CEST)
«Κρήτη» slår meg som mer naturlig enn «Περιφέρεια Κρήτης», på samme måte som man typisk skriver «Sør-Trøndelag» og ikke «Sør-Trøndelag fylke». Problemet med Commons-lenken skjønner jeg ikke, kan du gi et eksempel?
Og forresten, det er veldig fint om nyopprettede maler får fyldig dokumentasjon. Det gjør dem mye lettere å bruke. —Kjetil_r 14. jul 2009 kl. 11:48 (CEST)
Det med commonslenken mente jeg at hvis linjen "commonscat=" mangler, lager malen automatisk et punkt i infoboksen med f. eks. Sentral-Hellas på Commons, tydeligvis med utgangspunkt i artikkelens navn. For de greske artiklene vil dette så og si aldri være riktig, det finnes ingen kategori "Sentral-Hellas" på commons, og tror neppe det er mange andre av artiklene hvor det vil være tilfelle. Jeg foreslo altså som standard for malen, at "hvis commonscat ikke er definert, så ingen lenke til commons", i stedet for slik det ser ut til å være nå "hvis commonscat ikke er definert, så lenke til commons:Kategori:Pagename". Uansett ingen stor sak, kan bare definere tom commonscat i artiklene (jf. siste endring på Sentral-Hellas. Wikijens 14. jul 2009 kl. 12:08 (CEST)
Ah, sånn å forstå, da er jeg enig med deg. Det er generelt en dårlig idé å legge inn slike lenker automatisk, det kan være forvirrende for de som bruker malen. For geografiske enheter avviker norsk og engelsk skrivemåte såpass ofte at vi bør unngå slikt. —Kjetil_r 14. jul 2009 kl. 12:37 (CEST)
Egentlig lurer jeg på om det i det hele tatt er spesielt smart at vi har lenker til Commons i artiklene. Jeg tenker på Commons mer som et multimedialager for bidragsytere enn for lesere (ting er ikke særlig ryddig satt opp, i tillegg til at det er alt mulig av relevant og irrelevant om hverandre). Poenget burde vel tvert imot være at vi i artiklene har hentet ut det relevante fra commons og lagt i artiklene. Jeg synes det ville være bedre med evt. Commonslenker i venstremargen, tilsvarende lenker til andre språk, i stedet for i infobokser eller i eksterne lenker osv. Bare en løs tanke litt på siden av det dugnaden handler om :-) Wikijens 14. jul 2009 kl. 12:57 (CEST)
Jeg har som regel markert ut commonslenkene. Så kan man kanskje heller lage en dugnad på det hvis man har lyst, men ja, jeg stiller meg litt skeptisk til den automatiske lenkingen selv. Har foresten lagt opp et nytt punkt med oppdatering av samtlige dokumentasjonsmaler, ikke bare de nye. Profoss 14. jul 2009 kl. 13:29 (CEST)
Selv innbiller jeg meg at Commons-lenkene har stor verdi for de av leserne som forstår hva det er. Et eksempel: Artikkelen Heftyeterrassen har en lengde som etter min mening gjør det passende med ett eller to bilder. De 58 andre bildene jeg har tatt av bygget har likevel verdi for den interesserte leser, siden de viser alle mulige detaljer, og det på en måte som kan være vanskelig å beskrive med ord. Når det er sagt, så kan man ofte med fordel bruke fem minutter på å opprette et passende Commons-galleri der man systematiserer og beskriver bildene, og heller lenke til dette enn til en kategori (som ganske riktig kan være rotete med relevante og irrelevante bilder om hverandre). Men akkurat denne diskusjonen bør man egentlig ta et litt mer sentralt sted enn på en underside til dugnadskontoret. —Kjetil_r 14. jul 2009 kl. 13:35 (CEST)
Ja, den siste løsningen du viser til, med et commonsgalleri virker mye bedre enn commonskategori, og i så tilfelle er jeg bare positiv til at artiklene lenker til commons. Men over til infobokser. Jeg har et par kommentarer til i forbindelse med de greske periferiene. Jeg la til arealrangering og befolkningrangering for noen artikler, men synes ikke det blir helt pent i infoboksen (se Sentral-Makedonia for eksempel. Ville foretrukket at den viste først tallet og så rangeringen i parentes. I tillegg mener jeg det er unødnendig at de lenker til to forskjellige sider: Liste over greske periferi etter areal og Liste over greske periferi etter folketall. Tenkte jeg kunne opprette noe slikt, men da vil jeg samle det i en sorterbar tabell og ikke som to separate artikler. I tillegg tenkte jeg å skifte ut alle innbyggertall med offisielle folketellingstall fra 2001. Nå er det tall fra 2005, som er tatt fra engelsk wp, men alle andre språk bruker 2001-tallene. Offisielle folketellinger er hvert 10 år, altså igjen i 2011. Vet ikke hvor tallene fra 2005 stammer fra, kanskje basert på cia factbook eller kvalifisert gjetning av noe slag? Er det i så fall ikke bedre å bruke offisielle tall fra 2001? Wikijens 14. jul 2009 kl. 13:49 (CEST)
Det er ganske enkelt og fikse på bare si ifra hva du har lyst til å kalle den artikkelen så kan vi forandre det i malen. Jeg har lagt inn to forskjellige måter å gjøre arealrangeringen på i malen nå. Profoss 14. jul 2009 kl. 14:05 (CEST)
Ok. Lyder bra. Jeg har bestemt meg for å bruke 2001-tallene. Har vi en parameter for befolkningsreferanse? For Hellas er det egentlig like greit å legge til referanse automatisk i malen, da jeg planlegger å bruke samme kilde for alle periferier, prefekturer og kommuner: [1]. Er det mulig å legge til denne som en fast referanse for folketall i malen? Wikijens 14. jul 2009 kl. 14:56 (CEST)
Det kan kanskje gjøres slik at denne referansen legges inn automatisk, men kan overstyres med befolkningsref=...? Wikijens 14. jul 2009 kl. 15:01 (CEST)
Alternativt kunne man definere et søk i pdf-dokumentet så den hoppet direkte til relevant punkt. Eks. med Drama prefektur: [2], men skulle gjerne bli kvitt søkeboksen til venstre. Wikijens 14. jul 2009 kl. 16:33 (CEST)
Det beste hadde muligens vært om befolkningsreferansen hadde kommet som referanseliste på bunn. Vi kan jo legge den inn under endcomment som fotnote. Profoss 14. jul 2009 kl. 18:53 (CEST)
Ønske om Mal:Infoboks Spania provins. Nå brukes Mal:Infoboks geografi2 direkte (f.eks Álava). Det ville være fint, hvis vi kunne få en infoboks i samme stil som Mal:Infoboks Spania region og Mal:Infoboks Spania kommune, som inneholder alle punktene som de nåværende infoboksene har. Jeg kan bytte ut i artiklene, hvis noen lager en mal. Wikijens 6. okt 2009 kl. 18:19 (CEST)
Sånn, der var den på plass og lagt inn i artikkelen om Alava. Et problem med overgangen er at den automatiske utregningen av tetthet krever at areal og befolkning står som rene tall, uten mellomrom eller opphold. Dessuten må man bruke . som kommaskille. Annet enn det, så er det bare å si ifra om man trenger noen andre parametere og liknende. Profoss 7. okt 2009 kl. 11:10 (CEST)
Jeg har skiftet mal for de fleste provinsene. Skal prøve å ta de siste også. Jeg kom til å tenke på en annen ting: Kunne det være mulig å legge inn i grunnmalen en tynn ramme rundt flaggene? Hvis flaggene er på hvit bakgrunn blir resultatet dårlig. Jf. f. eks. Las Palmas (provins) sammenlignet med tilsvarende spanske artikkel, hvor de har en tynn grå ramme rundt flagget. I tillegg vises ikke url. Mulig parameteren heter noe annet. Wikijens 9. okt 2009 kl. 22:41 (CEST)
Da er den nye malen i bruk i 43 artikler. 7 spanske provinser er også autonome regioner, og bruker den malen. Til slutt er det Ceuta og Melilla, som jeg ikke vet hvilken mal bør bruke, og heller ikke hvordan de best kategoriseres. Wikijens 9. okt 2009 kl. 23:56 (CEST)