Wikipedia:Bli med du også!/1

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En morsom og utfordrende hobby hvor resultatet betyr noe for svært mange![rediger kilde]

Wikipedia er et fritt tilgjengelig nettleksikon som lages av frivillige på dugnad. Selv om vi har fått med ganske mange i Norgeshistoriens største kunnskapsdugnad, så trenger vi mange flere bidragsytere!

Hvis du synes det lyder skummelt å skrive en helt ny artikkel, har vi flere artikler som trenger korrekturlesing, utvidelse eller oppdatering. Kan du hjelpe med fotografier eller illustrasjoner, så er det også flott!

Jeg bidrar av mange grunner. Det er for det første dumt med så mange feil og mangler i et nettleksikon som så mange bruker. Dernest liker jeg å lage, formidle, pirke og lære noe nytt.

Fra brukersiden til bidragsyter Wolfmann

I Norge er Wikipedia blant de 15 mest brukte nettstedene (ifølge similarweb.com) og mange elever bruker Wikipedia for skolearbeid (følge professor Marte Blikstad-Balas]]. Hver måned klikker norske PC-brukere over 50 millioner ganger på en av de over 600 000 artiklene våre på bokmål, nynorsk eller nordsamisk!

Lyder det ikke bra å være med på å utvikle denne viktige kunnskapskilden?

Slik blir du med!

Lurer du på hvordan du gjør det? Se på denne siden, den gir en første innføring. Omfattende hjelpesider er selvfølgelig tilgjengelige, og en rekke regler for oppsett av artikler er samlet i stilmanualen. Vi har også en egen vedlikeholdsside for ulike interne dugnadsjobber, og her kan du finne oppgaver å ta fatt på. Du kan redigere sider uten å logge deg inn, men det er flere grunner til at det er lurt å registrere en brukerkonto.

Wikipedia har vokst seg stort, og mange artikler er gode, men vi ønsker å heve både kvalitet og kvantitet. Derfor søker vi deg! Vi vet ikke hvem du er, men vi prøver å vise at å bidra til Wikipedia både er morsomt og nyttig.

Vi er flere...

Nedenfor finner du en kort presentasjon av noen av våre bidragsytere. Noen oppgir eget navn, mens andre skriver anonymt, og begge deler fungerer bra!

Det er et stort spenn i både alder, bakgrunn, livssyn og interesser blant våre bidragsytere. Fellesnevneren for oss er skapergleden og samfunnsnytten av å bidra til Wikipedia - historiens største kunnskapsdugnad.

Veien videre

Vi som bidrar allerede, har stort sett kommet i gang med dette på egen hånd. En plukker opp litt her og der, den viktigste lærdommen er å begynne i det små, gjerne ved å rette enkle skrivefeil. Når du trykker fanen merket Rediger eller Rediger kilde får du frem teksten for redigering. Fanen Rediger lar deg endre teksten i VisualEditor, den fungerer stort sett som en vanlig tekstbehandler, mens Rediger kilde gir tilgang til underliggende wikitekst («kode»). Kodeteksten bruker ulike elementer for lenking til andre artikler, uthevet skrift osv. Finner du noe du vil bruke i en annen artikkel, så bare kopier det over.

Så lenge du bidrar i god tro, har vi stor overbærenhet med nye bidragsytere, og mange erfarne skribenter er klar til å hjelpe. Alt innholdet her lagres i databaser, så om du gjør noe feil er det svært lett for andre å rette det opp. Er du usikker på noe, så spør: Alle artikler har en diskusjonsside som kan brukes til spørsmål og kommentarer. Torget er også et sted hvor ulike spørsmål vanligvis besvares raskt. Vi har også en side for ofte stilte spørsmål.

Hvis du ønsker kurs eller kan tenke deg å møte andre bidragsytere har vi ulike samlinger, både i regi av vår støtteforening Wikimedia Norge (WMNO) og av enkeltpersoner. WMNO holder skrivekurs for kvinnelige studenter utover høsten og vinteren, både erfarne og nybegynnere er velkommen.

Gi oss din tilbakemelding

Dersom du ønsker å gi oss som allerede bidrar til Wikipedia en tilbakemelding om vårt framstøt for å få deg med, eller måten Wikipedia fungerer på - så er du hjertelig velkommen til å gjøre det. Legg gjerne en melding her. Likte du du din opplevelse av Wikipedia, din erfaring med å bidra selv, eller denne rekrutteringsteksten? Ris eller ros, kommentarer og forslag setter vi alltid stor pris på!