Wikipedia:Artikkelveiviser/Neologisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
2. Emne
3. Relevans
4. Kilder
5. Innhold
6. Slutt

Takk for at du bruker artikkelveiviseren!

Neologismer er ord og betegnelser som nylig er dannet, de står generelt ikke i noen ordbok, men kan brukes i stor grad innen visse samfunn.

Noen neologismer kan være mye brukt, og det kan være mulig å samle mange fakta om en spesiell betegnelse og vise til betegnelsens bruk på Internett, eller til og med et større samfunn. Det kan da være naturlig å føle at Wikipedia burde ha en side om denne nye betegnelsen, men det er ikke alltid tilfelle. Det finnes flere grunner til at artikler om neologismer ikke kan være passende:

  • En grunn er at Wikipedia ikke er en ordbok, og dermed er ikke artikler som definerer en neologisme passende for Wikipedia.
  • En annen grunn er at artikler om neologismer ofte forsøker å spore utbredelsen og bruken av betegnelsen ut fra observasjoner i interesserte samfunn eller på Internett - uten å referere til pålitelige kilder som er verfiserbare og uavhengige av emnet. Hvis artikkelen ikke er verifiserbar, så utgjør den analyse, syntese og original forskning og kan dermed ikke aksepteres av Wikipedia. Dette er sant selv om det finnes mange eksempler på at betegnelsen er i bruk.

I mange tilfeller blir artikler om neologismer slettet. Sider om neologismer aksepteres for tiden ikke av artikkelveiviseren.

Ettersom Wiktionarys kriterier for inklusjon avviker fra Wikipedias, kan kanskje det prosjektet dekke neologismer som Wikipedia ikke kan akseptere. Hvis du er interessert i å skrive en artikkel om en neologisme, ønsker du kanskje å bidra til det prosjektet isteden.

Arrow icon.svg Wiktionary