Wikipedia:Artikkelkonkurranser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Artikkelkonkurranser avholdes for å øke kvaliteten på artikler, kvantiteten av artikler, og for å øke samholdet i nettsamfunnet. Det er viktig med regler for hvordan vinnere skal utropes – slik at de vet hvordan de konkurrerer, og hva de konkurrerer om – hva som er premieringen.

Erfaringer[rediger kilde]

Det er vanskelig å opprettholde interessen over lang tid. Det er derfor lurt å begrense konkurranseperioden til noen få uker, muligens med en øvre grense på en måned, litt avhengig av type konkurranse.

Tidlig og hyppig statistikk er et viktig middel for å opprettholde interessen og vekke konkurranseinstinktet. For kvalitetsorienterte konkurranser er dette antakelig vanskelig å få til.

Det er en fordel om konkurranser kan kjøres parallelt på bokmål og nynorsk, enten at de utformes slik at det kan konkurreres på valgfritt målføre eller at konkurransen har momenter som gjør at det må bidras på begge målfører for å få godkjent resultat.

Det er mulig å stille opp kriterier som er kvalitetsdrivende selv om konkurransen i seg selv er orientert mot kvantitative mål. Dette kan skje ved å bruke entropi for bidratt tekst, eller ved å vekte bestemte kvalitetsmål ekstra slik at skribentene blir oppmuntret til å skrive bedre artikler.

Eksempler[rediger kilde]

Det er avholdt noen få konkurranser som kan være eksempler på hva som fungerer og hva som ikke fungerer.

Eksempel kvalitetskonkurranse
Artikkelkonkurransen 2007 ble arrangert for å initiere kvalitetsartikler på Wikipedia, hvor skribenter meldte inn sine tema, hvoretter de ferdige artiklene ble juryert.
Eksempel kvantitetskonkurranse
Artikkelkonkurransen 2008 Ekspress ble arrangert for å nå 200 000 artikler før utløpet av 2008. Konkurransen ble organisert med et hjelpescript for å telle bidrag og beregning av en del avledede statistikker.

Forslag[rediger kilde]

  • Felles konkurranse mellom nynorsk og bokmål hvor artikler skal nyskrives eller utvides slik at de kommer over et minimum antall tegn, hvor det skal finnes iw-lenker til det andre målføret, hvor det skal finnes foreldre og hvor artikkelen skal være kategorisert. Bidrag på artikkelen som beholdes i den endelige utgaven blir omregnet til entrofi utfra forekomster i hele artikkelbasen, markup fjernes og tas ikke med i beregning av totalsummen for hver skribent.