Wikipedia:Øyeblikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Recentism.svg

Øyeblikksubalanse på en Wikipedia-artikkel vil si at en hendelse som får medieoppmerksomhet får en uforholdsmessig stor plass i en artikkel. Dette kan for eksempel være om en person eller virksomhet blir omtalt i media i forbindelse med en kontroversiell hendelse. Den aktuelle hendelsen vil da fort ta uforholdsmessig stor plass i artikkelen, og i enkelte tilfeller gi artikkelen et ikke-objektivt tyngdepunkt. Et annet problem med øyeblikksubalanse er at ting ofte ikke er tilstrekkelig belyst i kilder til å gi det en leksikalsk behandling om man omtaler det mens ting skjer. Ofte kan det være en fordel å vente en stund før man omtaler noe. Da har man et bredere overblikk og «støvet har lagt seg», noe som gjør det lettere å skive leksikalsk.

Man bør søke å unngå øyeblikksubalanse, selv om de omtalte hendelsene i seg selv kan være relevante for omtale i aktuelle artikler på Wikipedia. At noen fjerner innhold i artikler med begrunnelsen «øyeblikksubalanse» eller «recentism» trenger derfor ikke bety at stoffet ikke hører hjemme på Wikipedia, men kan bety at det kan være aktuelt å føre inn i artikkelen på et senere tidspunkt og i en omarbeidet form.

Det er ikke slik at alt som blir omtalt i media hører hjemme på Wikipedia. For eksempel kan det at en politiker blir tatt for fyllekjøring høre hjemme i en nettavis, men ikke nødvendigvis i biografien til vedkommende på Wikpedia. Hva en dommer gjør i den siste fotballkampen vedkommende dømte, hører ikke hjemme i en artikkel, selv om det ble diskusjon i forbindelse med avgjørelsen. I et større perspektiv er slike enkeltstående hendelser ikke leksikonrelevante.

Tips for å unngå øyeblikksubalanse[rediger kilde]

  • Ta tiårstesten: Vil dette være noe folk husker i forbindelse med personen/bedriften/osv om ti år?
  • Se på balansen i artikkelen: Er dette balansert i forhold til resten av artikkelen i et historisk perspektiv?
  • Bruk Wikinytt
  • Vent og se. I dag har man ikke et historisk perspektiv på det som skjer i dag, og man skal ikke forsøke å spå hvilke betydning ting vil få i fremtiden.