Wikipedia-diskusjon:Underprosjekter/Kulturminner

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forsiden   Ressurser   Dugnad   Diskusjon   Deltakere   Nynorsk   Riksantikvarens satsning   WLM 2014
Kulturminneprosjektet

På denne siden foregår diskusjoner og koordinering av kulturminneprosjektet. Se også diskusjonssiden Nynorsk.

Nasjonalt - globalt[rediger kilde]

Ut fra beskrivelsen av underprosjektets formål, og det faktum at Riksantikvaren er tungt inne, ser det mer ut som det er dekningen av norske kulturminner/kulturminner i Norge som skal forbedres, enn kulturminneartikler generelt. Noen tanker om dette? Bør det enten klargjøres at prosjektet gjelder norske kulturminner; eller bør det komme inn noen tanker om hvordan man kan få med det globale i prosjektet? mvh Kjersti L. (diskusjon) 26. jun 2013 kl. 13:14 (CEST)

Hei, ja, det er et interesant moment som jeg har tenkt litt på og kommet frem til at egentlig så er prosjektet og Riksantikvaren overlappene, men ikke det samme. Prosjektet favner internasjonalt så vel som nasjonalt. Mens riksantikvarens satsning er kun nasjonal.
Sagt på en litt enklere måte, prosjektet er ikke bare avgrenset til riksantikvarens satsning. Men siden de har valgt å gå inn, så blir det en hvis vekt på det nasjonale kontra det internasjonale.
Det som er viktig å få frem er at alle kan delta, samme om de er involvert i riksantikvarens satsning eller ei. Profoss (diskusjon) 26. jun 2013 kl. 13:21 (CEST)
OK, men da bør nok dette vektlegges tydeligere på prosjektets hovedside, ikke bare i et svar til meg her på diskusjonssiden. Enig? mvh Kjersti L. (diskusjon) 26. jun 2013 kl. 13:32 (CEST)

Hvordan  ? :)[rediger kilde]

Jeg ser at artikkelen jeg starta om Erkebiskopenes myntverksted har kommet med her....er det fordi den har en spesiel kategori (kulturminner i Trondheim) eller.... ? --Pmt (diskusjon) 6. jul 2013 kl. 00:12 (CEST)

Hei, det er en automatisk robotbruker som går igjennom og finner nye artikler innenfor kategoritreet Kategori:Kulturminnevern, så finnes artikkelen et eller annet sted der så blir den oppført. :) Profoss (diskusjon) 6. jul 2013 kl. 19:11 (CEST)

Handelsteder[rediger kilde]

Jeg ser at det er ønske om artikkel om Handelsteder. Frode Inge Helland har arbeidet med forskning rundt Handels- og privilegiesteder og resultatet finnes her . --Nina (diskusjon) 6. jul 2013 kl. 01:32 (CEST)

Handels- og privilegiesteder dekker handelsteder i Hordaland og S&F.
Wikipedia har en [Kategori:Handelssteder] men den dukker ikke opp i underprosjektet Kulturminner så lenge den kategorien ikke ligger som en underkategori til [Kategori:Kulturminnevern], så dersom fyrlykter, tyske krigsfort f.eks skal med så må de legges til som underkategorier til [Kategori:Kulturminnevern] og da blir Kulturminner her pr definisjon....??????

Riksantikvaren definerer Kulturminnevern som vern av faste kulturminner og av natur som er ledd i kulturelle tradisjoner. F.eks lister Riksantikvarens "Verneplan for tekninske og industrielle kulturminner" fra 1994 opp 30 steder....Kategoriser til oss [Bruker:Profoss]] (?), og skriv folkens. Dette blir gøy :) --Pmt (diskusjon) 7. jul 2013 kl. 01:45 (CEST)

Jeg la dem under Kategori:Bygningsvern der hører de mest hjemme. --Nina (diskusjon) 7. jul 2013 kl. 02:32 (CEST)

Jeg tok utgangspunkt i de 14 prioriterte som står listet på RAs hjemmeside, som forøverig inneholder kilder til artikler om disse kulturminnene.

Her skulle det være mer enn nok å skrive om :) Profoss (diskusjon) 7. jul 2013 kl. 22:02 (CEST)

Nina nevnte Frode Inge Hellands artikler på kunsthistorie.com. Disse artiklene er gjennomarbeidet og har mye, viktig og godt dokumentert informasjon, i tillegg til utrolig bra bilder, i de fleste tilfeller. Jeg skulle ønske artiklene lå her på wp. Når de ikke gjør det, bør det ihvertfall lenkes til dem under "Eksterne lenker". mvh Kjersti L. (diskusjon) 17. jul 2013 kl. 20:20 (CEST)

Henvisning til Riksantikvarens kulturminnebase[rediger kilde]

Jeg kom over dette i artikkelen om Løren leir. Burde dette vært lagt inn på de artikkelene som er registrert i Riksantikvarens kulturminnebase ?

Kulturminne[rediger]

"Løren leir er et kulturminne og har nummer 87642 i Riksantikvarens kulturminnebase"

--Pmt (diskusjon) 16. jul 2013 kl. 20:51 (CEST)

Hmm, ja jeg har tenkt litt på hva som vil være den beste fremgangsmåten for de, er en del artikler i Osloområdet. Personlig tror jeg informasjonen er best ivaretatt med bruk av {{kulturminne}}, men at man kan legge opp til et avsnitt rundt kulturminnet, foreksempel vernestatus, hva som inngår i kulturminnet, når det ble oppført, etc, etc.
Men det er en betraktelig større jobb. Profoss (diskusjon) 16. jul 2013 kl. 21:58 (CEST)
Malen {{kulturminne}} gjør nok jobben her ja...--Pmt (diskusjon) 16. jul 2013 kl. 23:18 (CEST)

Jeg prøver å gjennomgå kommunelistene systematisk for å få lagt inn {{kulturminne}}. Til orientering er følgende fylker ferdig/ikke ferdig:

Dersom noen tar ett fylke, er det bare å stryke ut for å unngå dobbeltarbeid. Mvh Ooo86 (diskusjon) 27. jul 2013 kl. 22:48 (CEST)

Dessverre er det ingen som har opprettet Wikidata-egenskapen for denne verdien. Synd, for dermed er det i realiteten dobbeltarbeide. Strengen skal inn i Wikidata, og malen kan da hente verdien fra Wikidata. Hvis jeg forstår det riktig, så ettersom det har gått mer enn en uke (det er laaangt mer) og det ikke har kommet protester, skulle det bare være å få den opprettet. Haros (diskusjon) 27. jul 2013 kl. 23:19 (CEST)
Blir ikke dobbeltarbeide, når item hos wikidata blir opprettet så kan vi bruke en bot til å dumpe verdiene fra kulturminnemalen over på Wikidata. Profoss (diskusjon) 27. jul 2013 kl. 23:36 (CEST)
PS, lenke til forslaget på wikidata. Profoss (diskusjon) 27. jul 2013 kl. 23:39 (CEST)
Sant nok. Haros (diskusjon) 27. jul 2013 kl. 23:45 (CEST)
Til Ooo86. Jeg tok Nord-Trøndelag og Sogn-og Fjordane her + på nynorsk i begynnelsen av måneden. Anne-Sophie Ofrim (diskusjon) 27. jul 2013 kl. 23:54 (CEST)
En annen fremgangsmåte er å gå igjennom denne listen, den viser alle artikler i kulturminner i Norgekategorien som mangler kulturminnemalen. Den har på mystisk vis gått ned fra rundt 1700 til 1100 etter at Ooo86 startet opp med masseinnleggelse av IDer :) Profoss (diskusjon) 28. jul 2013 kl. 00:17 (CEST)
Det som tar tid er stort sett at man blir sittende å lese på artiklene. Dersom det ikke er helt unyttig er det jo mulig å feie over de siste fylkene også? Mvh Ooo86 (diskusjon) 28. jul 2013 kl. 01:42 (CEST)
Det er helt klart nyttig å ha informasjonen i artiklene. Det jeg mente var synd, var at det tok så lang tid å få laget den wikidataegenskapen, og at det må gjøres en jobb senere for å flytte disse dataene dit, samt en jobb for å få brukt dem fra det sentraliserte stedet. Jobben med å identifisere koblingen mellom artikkel og ID må uansett gjøres, og hvis du i tillegg får en fin leseopplevelse av å gjøre det må det da bare være bra. Haros (diskusjon) 28. jul 2013 kl. 08:16 (CEST)

Kan være spenende å se hva som ligger igjen på listen Profoss viste til da vi er ferdige, antar at en del av disse ikke er tatt med på kommunelistene, men de bør kanskje legges inn? En ting med listen er likevel at artikler som dette hvor kulturminne-id er lagt inn uten mal, og det er en del slike, også telles med. Det er kanskje derfor ikke så mange løse atomer. Er det ellers en fordel for noe om malen brukes i alle artiklene? Som nevnt helt innledningsvis i tråden, er det kanskje der det skrives noe mer utfyllende om kulturminnestatus at det egentlig er behov for et eget avsnitt. Mvh Ooo86 (diskusjon) 28. jul 2013 kl. 18:55 (CEST)

Ja, jeg har liggene en fullstendig oppdatering av kommunelistene som jeg kommer til å legge ut i løpet av morgendagen, der antallet kulturminner går opp fra rundt 11000 til 17000 totalt. Så kanskje vi burde ta en dugnad på å finne artikler til noen av nykommerene på listen. Jeg har ikke noe klart svar på hvordan vi skal gjøre det med artikkelene med eget kulturminneavsnitt (som ikke telles med i den automatiske listen med mindre de har kulturminnemalen i tillegg). Det beste hadde vel vært å legge opp til et eget avsnitt rundt kulturminnestatusen, hva slags status det har, vernet, fredet, lokalt listeført, etc og når dette kom, snarere enn en lenke til kulturminnesøk som kan ligge i eksterne lenker. Profoss (diskusjon) 28. jul 2013 kl. 19:34 (CEST)
Så du kjører en slags automatisk oppdatering av kommunelistene? Jeg har lagt merke til at det er en del bomlenker i listene idag også, typisk lokaliteter med alminnelige navn som er lenket. Har rettet enkelte der jeg har sett det finnes riktige artikler, men det er mye av det på listene. Mvh Ooo86 (diskusjon) 28. jul 2013 kl. 19:42 (CEST)
Til eksempelet med Frogner kirke og andre lignende, en del av dette ble jo lagt inn i 2011 og vi hadde vel ikke laget noen mal (?). Tror også det ble gjort slik etter noe drodling mellom Hans og meg på hans diskusjonsside. Det er bare til å fjerne det. Mvh.Anne-Sophie Ofrim (diskusjon) 28. jul 2013 kl. 19:54 (CEST)
Ja, det er ikke noe problem. Informasjonene er den samme, spørsmålet er egentlig om det har noen tilleggsverdi å legge til en mal, jeg har ikke gjort det på disse. Mvh Ooo86 (diskusjon) 28. jul 2013 kl. 19:58 (CEST)
Ja, det har en verdi. Om malen ikke legges inn kommer ikke artikkelen i den skjulte kategorien som heter kulturminnesok. Mvh.Anne-Sophie Ofrim (diskusjon) 28. jul 2013 kl. 20:03 (CEST)
Ja! Med malen så kan vi senere høste idnummerene og artikkelnavnet og putte disse på wikidata. Og da åpner man opp for at man kan ha lenke til wikipedia artikkel på kulturminnesøk foreksempel. Profoss (diskusjon) 28. jul 2013 kl. 20:08 (CEST)
Ok. Men man finner igjen alle disse her, så da går det an å tømme denne listen til slutt så har man fått med det meste. Mvh Ooo86 (diskusjon) 28. jul 2013 kl. 20:16 (CEST)
Et lite men bare....Vil ikke overskriften Kulturminne i artikkelen om Frogner Kirke være en informasjon i seg selv som alle kulturminner burde ha...det er jo vanskelig å gjette seg til at dette er et kulturminne som er registrert og i mange tilfeller er fredet av Riksantikvaren så lenge det kun er en kategori som er satt . --Pmt (diskusjon) 28. jul 2013 kl. 20:58 (CEST)
(tilbake til marg), ja, jeg er enig, men jeg tror vi kunne hatt mer informasjon der, vernestatus og tidspunkt for fredning eller hva som er fredet innenfor lokalisasjonen, snarere enn en enkeltlinje som kan dekkes av malen. Profoss (diskusjon) 28. jul 2013 kl. 21:06 (CEST)

Enkelte artikler får flere kulturminne-id`er, slik som Helleristningene på Leiknes. Er det problematisk for noe? Mvh Ooo86 (diskusjon) 28. jul 2013 kl. 21:37 (CEST)

Kildesafari 1. august[rediger kilde]

Kildesafari anno 1954.

I forbindelse med Ukens konkurranse i uke 31 og 32 arrangeres det kildesafari ved Riksantikvarens bibliotek torsdag 1. august mellom 14 og 16.

  • Hva er et kildesafari? Jo, det er en mulighet for kulturminneinterreserte til å ta for seg av Riksantikvarens bibliotek og spørre bibliotekarene om kilder til akkurat det de skriver om.
  • Hvor: Riksantikvarens bibliotek i Dronningens gate 13 i Kvadraturen i Oslo.
  • Når: Torsdag 1. august mellom 14-16.

Hvis det er noen spørsmål så er det bare å kontakte meg. Mvh Profoss (diskusjon) 27. jul 2013 kl. 19:11 (CEST)

Vurderingsliste[rediger kilde]

Nå har fagfolk hos Riksantikvaren tatt en titt på hvordan sentrale kulturminnebegreper er dekket på bokmålswiki og resultatet finnes her. Ideen er at man kan bruke lista til å forbedre artikkelene eller som inspirasjon for nye artikler, blant annet mangler vi flere av konvensjonene. Dette kan gjøres individuelt, eller vi kan organisere det som samarbeid her på diskusjonssiden. Profoss (diskusjon) 8. aug 2013 kl. 11:18 (CEST)

Dette er glimrende. Haros (diskusjon) 8. aug 2013 kl. 14:01 (CEST)
Liker! mvh Kjersti L. (diskusjon) 8. aug 2013 kl. 14:05 (CEST)

Bydelslister over kulturminner for Oslo[rediger kilde]

I forbindelse med gjennomgangen av kulturminnelistene har det blitt tilført en god del nye kulturminner, dette har gått bra å føre inn i de kommunevise listene. Men i Oslo har det foregått et dugnadsarbeide for å dele det opp i lister organisert etter bydeler. Det hadde vært fint hvis lokalkjente hadde tittet over listen over bydelsforeldreløse kulturminner og overfører de til riktig bydel (det finnes lenker til bydelene i listen til høyre på listen. Profoss (diskusjon) 8. aug 2013 kl. 14:28 (CEST)

Er det noen sak, her poster man listen og 26 timer senere er listen tom, takk til Anne-Sophie, 4ing og Vidariv :) Profoss (diskusjon) 12. aug 2013 kl. 09:36 (CEST)
Hva er kriteriet for inklusjon på listene? Skal alt som er i Kulturminnesøk, tas med? I så fall blir listen for f.eks. bydel Frogner radikalt mye lengre. Grünerløkka-listen har vel med flere bygårder enn Frogner nå, men i Frogner er fryktelig mye listeført hos RA. -- Vinguru (diskusjon) 3. jul. 2016 kl. 00:02 (CEST)[svar]

Riksarkivarens fagfolks sin vurdering....[rediger kilde]

Nederst i artikkelen står det...copy/paste dvs sitat :) Utvalget bør forklares bedre. Mange kulturminner har ikke egen artikkel eller bilde copy / paste slutt. Mangler bildr gjør vi...gi oss bildene som Riks og Fylkesarkivarene legger ut på sine sider da....jeg gidder ikke sende e-post ringe tilmolde for å be om lov til å kopiere et bilde av en Landgansvorr for å illustrere en artikkel om Landgangsvorrer i M & R. Dette var dagens surmaga oppstøt mens vi veter på ferja (uvær) til Vestmanna....Ha en fin dag --Pmt (diskusjon) 9. aug 2013 kl. 11:28 (CEST)--Pmt (diskusjon) 9. aug 2013 kl. 11:28 (CEST)

Hei hei! Bilder skal nok ordnes, det er et prosjekt med å legge ut de av Riksantikvarens bildearkiv som er falt i det fri. Kanskje fler bilder etter det (men det må forhandles med fotografene). Hvis du er litt mer spesifikk på bildene du har lyst på, stedsnavn etc så skal jeg få tatt en titt hva Riksantikvaren har. KulturminneID, stedsnavn etc. Profoss (diskusjon) 9. aug 2013 kl. 11:39 (CEST)
Oops lest i ettertid virka dette litt surmaga...men husk jeg hadde ikke fått kaffe ennå...:) .Men kjempefint Profoss (diskusjon) og jeg har selvsagt full forståelse for Copyriths osv... Men hva med å lage ei side (Fane eller under dugnad ei ønske liste til spesifikke fotos som vi finner og som Riks og fylkesarkivaren har lagt ut under mottoet (From all of you... to all of us)....Ha en fortreffelig aften --Pmt (diskusjon) 9. aug 2013 kl. 16:54 (CEST)

Oppgaveide - kulturminner i kommuneartikler[rediger kilde]

En ide som har blitt nevnt tidligere er at vi burde gå igjennom kommuneartikkelene og legge til et avsnitt om kulturminner i kommunen med en henvisning til kommunevise kulturminnelistene. Dette har blitt gjort i noen kommuner slik som Kristiansund, men før vi setter igang med en større gjennomgang burde vi kanskje få laget en smørbrødliste over poenger som burde være med. Profoss (diskusjon) 13. aug 2013 kl. 12:24 (CEST)

Har ikke pepla på hva en bot er men hvis det er det samme som det jeg kalle r Macro.n Kan den da gå inn på hver Kommmune og stte inn kapittelet ==Kulturskatter== og så ei linje under denne som f.eks Disse kulturminnene er registrert i Riksarkivarens kulturminnedatabase XYZ kommune.... En avansert Bot vil kunne finne kommunenavnet ogsåv i artikkeloverskrifeten og gi meldingg når det er skrevet noe ikapittelet etter XYZ kommune ....--Pmt (diskusjon) 18. aug 2013 kl. 15:17 (CEST)
Jeg tror kanskje vi heller bør gjøre det slik som i artikkelen om Bodø. Ta en kikk på http://no.wikipedia.org/wiki/Bod%C3%B8#Kulturminner f.eks, så ser du hvordan det er gjort der. Mvh.Anne-Sophie Ofrim (diskusjon) 18. aug 2013 kl. 15:24 (CEST)
Ang. Bodø-løsningen, som virker grei; jeg klikket på "utdypende artikkel" - Liste over kulturminner i Bodø. Der var det sørgelig få bilder. Er det ingen wikipedianere i Bodø eller der omkring, som kan tenke seg å fotografere (noen av) disse kulturminnene? F.eks. med en smarttelefon? Jeg kan godt laste dem opp på Commons - og legge dem inn i listen, hvis det er problemet. Venter i spenning! mvh Kjersti L. (diskusjon) 18. aug 2013 kl. 21:53 (CEST)
Verste er at Bodø er ganske greit dekket i forhold til mange andre kommuner med hele 24% bilder til oppføringene. Her har vi (eller de med fotokamera) en jobb å gjøre under wiki loves monuments.
Bodøløsningen ser bra ut, jeg er litt skeptisk til de absolutte tallene der, hvis de baserer seg på kulturminnesøklisten så inkluderer det ikke mye arkeologiske funn i området.
Vet vi om noen fler kommuner som har kulturminneseksjon? Kanskje noe for bydelene i Oslo også, siden vi har lister for dem. Profoss (diskusjon) 19. aug 2013 kl. 14:58 (CEST)

Jeg tok nå en titt på artikkelen Bodø. Etter min mening en bra disponert artikkel, men den er i lengste laget. Avsnittet om kulturminner begynner slik:I Bodø er det registrert 47 kulturminner, som er spredd utover hele kommunen, og enkelte er datert helt tilbake til jernalderen.. Antall synlige og usynlige kulturminner i Bodø er mange, mange tusen. Arkeologiske funnsteder fra steinalder finnes helt sikkert også i Bodø - trolig i stort antall. Rundt omkring på gårdene i kommunen finnes hundrevis av bygninger som er kulturminner, de som er fra før 1900 er forhåpentligvis SEFRAK-registrert. Å presentere antall kulturminner fra Riksantikvarens liste som innledning er totalt skivebom. Riksantikvarens liste er en god begynnelse på kulturminne-objekter som kan være verdt sin egen artikkel og en illustrasjon. Lista presenterer kun toppene i kulturminne-landskapet! krg 14. okt. 2013 kl. 23:09 (CEST)

Riksantikvarens kulturminnesøk Riksantikvarens kulturminnesøk gir 665 kulturminner, derav 621 arkeologiske, for Bodø kommune. Dette er heller ikke et endelig tall for antall kulturminner i Bodø, men viser at noe mer enn 47 kulturminner faktisk er registrert hos Riksantikvaren. 137 av lokalitetene er fra steinalderen, og 28 er fra eldre steinalder. krg 16. okt. 2013 kl. 20:59 (CEST)
Ja, en opplisting av antall kulturminner virker som en dårlig løsning, en annen variant kan være å nevne noen av de større objektene i kommunen (her er kulturminnelistene en god pekepinn). Er det andre ting som peker seg ut til et slikt avsnitt? Profoss (diskusjon) 20. okt. 2013 kl. 22:14 (CEST)[svar]
Antall er uinteressant, det måtte i tilfelle være vedtaksfredede objekter. Den gode varianten, etter min mening, er å nevne et utvalg kulturminner i kommunene, i kronologisk rekkefølge omtrent slik:
  • De viktigste areologiske minner/funnsteder (disse er automatisk fredet eller undersøkt og ødelagt av veiutbygging)
  • Alle (eller de viktigste) vedtaksfredede objektene.
  • Kulturmiljøer som fylkeskommune og/eller kommunen selv omtaler som verneobjekter (kan være vernet i reguleringsplan)
  • Enkeltobjekter som fylkeskommune og/eller kommunen selv omtaler som verneobjekter (kan være vernet i reguleringsplan)
  • Tekniske og industrielle kulturminner som fylkeskommune og/eller kommunen selv omtaler som verneobjekter (kan være vernet i reguleringsplan)
  • Havneområder eller skipsvrak som nevnes av Riksantikvaren eller fylkeskommune eller andre.
  • Eventuelle kulturminner med samisk eller finsk etnisitet.
Nå har jeg redigert seksjonen om kulturminner i Bodø, og oppdatert antallet til 655 registrerte kulturminner i kommunen. Fjernet også påstanden om Bodøs eldste kulturminne. Min mening er dessuten at løsningen på Bodø-artikkelen er en god løsning. --Per Ottar Nilsen (diskusjon) 25. okt. 2013 kl. 15:27 (CEST)[svar]

Kommuneartikler jeg har arbeidet med: Arendal, Tjøme, Tønsberg, Kristiansund. (NB: Ingenting er fullkomment - alt kan forbedres!). MEN: Kommuneartikler bør IKKE ha et for stort volum! Er kommunen stor bør avsnittet om kulturminner begrenses, og det bør skrives en egen artikkel om temaet. krg 21. okt. 2013 kl. 13:07 (CEST)

Det høres ut som en god oppdeling, i tillegg er det på sin plass med en lenke til f.eks Liste over kulturminner i Kristiansund rett under avsnittsoverskriften. Profoss (diskusjon) 21. okt. 2013 kl. 13:25 (CEST)[svar]

Edit-a-thon[rediger kilde]

Wikipedia er mye artigere når man samarbeider, slik som dette edit-a-thonet ved British Library i 2011.

Hei, Torsdag 5. september mellom 14 og 17 blir det Edit-a-thon hos Riksantikvaren, tanken er å få inspirert interne og andre interresenter til å skrive på Wikipedia. Wikipedianere er hjertelig velkommen enten for å redigere på egne prosjekter eller for å hjelpe ikke-wikipedianere med å redigere på wikipedia. Det blir enkel bespising (ordet pizza har blitt nevnt... :). Det hadde vært greit å vite hvor mange som har lyst til å stille. I tillegg, for de som ikke deltar fysisk er det alltid mulig å bidra gjennom å rettlede nye brukere via brukerdiskusjon og gjennom småretting i artikkelene. Dette er veldig nyttig da det viser at Wikipedia er et større system og ikke bare innenfor kurset. Profoss (diskusjon) 13. aug 2013 kl. 12:44 (CEST)

Fornminner og fornminnevern - begreper som ikke lenger brukes i Norge[rediger kilde]

Kategoriene fornminner og fornminnevern bør omkategoriseres i Wikipedia, og flyttes til kategoriene arkeologi og/eller kulturminneforvaltning. Fram til 1992 ble arkeologiske kulturminner i Norge fra middelalderen og eldre kalt fornminner, og forvaltningen av dem ble kalt fornminnevern. I kulturminneloven fra 1992 ble disse begrepene byttet ut med automatisk fredete kulturminner og kulturminneforvaltning. Wikipedia bør i størst mulig grad gi et oppdatert bilde av forskning og forvaltning.Dette usignerte innlegget ble skrevet av Ingunn Holm (diskusjon · bidrag) 5. sep 2013 kl. 15:29‎ (Husk å signere dine innlegg!)

Det høres ut som en god ide, det har ikke kommet noen innvendinger, så jeg tror det skulle være uproblematisk å flytte det. Profoss (diskusjon) 10. sep 2013 kl. 12:12 (CEST)
Jeg støtter også den ideen. Hva skal vi kalle Kategori:Fornminner etter område? Dette får meg også til å tenke på noe jeg har lurt på tidligere, og her har jeg jo sjansen til å spørre fagfolk: Hva er den beste oversettelsen av «archaeological site» til norsk? Haakon K (diskusjon) 18. sep 2013 kl. 20:31 (CEST)
Riksantikvarens kulturminnesøk Riksantikvarens kulturminnesøk gir mange eksempler på begrepsbruk om ulike typer arkeologiske kulturminner. krg 17. okt. 2013 kl. 23:04 (CEST)
Arkeologisk minne ser ut til å være betegnelsen Riksantikvaren bruker, og jeg antar minne da er en forkortelse for kulturminne. krg 18. okt. 2013 kl. 00:43 (CEST)
Kanskje Arkeologisk kulturminne ? krg 20. okt. 2013 kl. 21:19 (CEST)
Arkeologiske kulturminner finnes som oppslagsord. krg 20. okt. 2013 kl. 21:23 (CEST)

Statistikk[rediger kilde]

Hvor mange artikler er det opprettet til nå ?. Vil det være noen begrensninger på hva som er kulturminne ? Vil f.eks alle broer i Norge være kulturminner ? mvh --Pmt (diskusjon) 10. okt. 2013 kl. 18:50 (CEST).[svar]

PS Hva er Riksantikvarens begrensning på Norske kulturminner ? --Pmt (diskusjon) 10. okt. 2013 kl. 18:53 (CEST)[svar]
Det er ingen begrensninger på hva som er kulturminner, det definisjonsspørsmålet er opp til wikipedianerene og ikke Riksantikvaren.
Siste tallene jeg så var at det var opprettet 205 nye artikler på bokmål, glemte å sjekke nynorsk. Profoss (diskusjon) 10. okt. 2013 kl. 19:33 (CEST)[svar]

Norske kulturminner[rediger kilde]

..Kategori:Norske kulturminner er en underkategori under Kategori:Kulturminner. I neste nivå heter kategoriene Kulturminner i nn fylke. Det dreier seg altså om geografi. Men en tolkingsmulighet av Norske kulturminner er Etnisk norske kulturminner, versus f.eks. Samiske kulturminner eller Finske kulturminner. Alle disse kulturminner kategorisert etter etnisitet finnes innenfor landet Norge. Jeg foreslår derfor at Kategori:Norske kulturminner endres til Kategori:Kulturminner i Norge, som språklig er mer presist, og i tråd med underliggende kategorier der det heter Kulturminner i...fylke. krg 17. okt. 2013 kl. 22:40 (CEST)

Jeg er helt enig, "Kulturminner i Norge" er et godt navn på kategorien, jeg setter flytting av kategorien på blokka :) Profoss (diskusjon) 20. okt. 2013 kl. 22:11 (CEST)[svar]
Vi bør nok også se mot neste ledd oppover, bl.a. med tanke på at vi kanskje skal ha med artikler om kulturminner i andre land ? Er det da et naturlig sted å legge inn "Kulturminner i Sverige", eller "Kulturminner i Kina" ? Vi burde kanskje også ta høyde for å klassifisere kulturminner etter sin funksjon, etnisitet eller alder? Kan et studium av strukturen i Commons - som jo er mer internasjonal - gi en bedre løsning ? Kanskje er Kategori:Kulturminner et øverste nivå ? Kultur er et vanskelig begrep. krg 20. okt. 2013 kl. 23:58 (CEST)
Definitivt, en fullstendig gjennomgang hadde vært på sin plass. Det er kanskje greiere å titte på andre tilsvarene kategoristrukturer på bokmålswiki, slik som Kultur i land, Samferdsel i land osv. Alder er også et alternativ, men der butter man i mot at enkelte kulturminner strekker seg over flere tidsperioder, foreksempel Akershus festning. Etnisitet kan også løses, en egen kategori "Samiske kulturminner" med underkategorien "Samiske kulturminner i Norge" for eksempel. Profoss (diskusjon) 21. okt. 2013 kl. 00:10 (CEST)[svar]
En god begynnelse: Er noen i stand til å endre Kategori:Norske kulturminner til Kategori:Kulturminner i Norge ? (Er det en teknisk mulighet til å gjøre dette uten å opprette en ny kategori osv. krg 9. des. 2013 kl. 23:14 (CET)

Dugnad fotografering[rediger kilde]

Vi mangler viktige kulturminnefotografier. Jeg har opprettet en artikkel om Neptun sildeoljefabrikk, et viktig industrielt kulturminne, men det mangler fotografi på Commons. Vi mangler også et godt foto av en åre (ildsted). Et gammelt SH- bilde er ok, men det må være en ordentlig åre. Jeg savner et sted her til å etterlyse fotografier.krg 20. okt. 2013 kl. 12:02 (CEST)

Hmm, jeg vet ikke om dette er beste løsningen, men jeg har lagt inn {{Trenger bilde}} på diskusjonsiden til artikkelen. Da er i hvertfall artikkelen merket. Jeg er litt usikker på om det er hensiktsmessig med en egen liste, da det er en del oppdateringsjobb, men det går ann å finne ut hvilke artikler i kategorien kulturminnevern som har artikkelmerket {{trenger bilde}}. Gjennom å bruke den malen så får man kanskje inspirert fotowikipedianere til å ta seg en tur. Hvis jeg ikke husker feil så befinner Bruker:TorbjørnS seg i Vesterålenområdet, kanskje han kan ta på seg jobben. Profoss (diskusjon) 20. okt. 2013 kl. 22:09 (CEST)[svar]
Jeg er i Narvik, nesten tre timers kjøring fra Sortland i Vesterålen, men jeg liker å ta bilder, og har egentlig ikke noe i mot å dra mot Vesterålen (eller ellers i området) for å gjøre det, hvis anledningen skulle by seg. Mitt største problem nå med hensyn til dette er rusk på linsa, så jeg synes ikke lengre bildene mine blir gode nok til å legge ut her, men jeg vurderer å anskaffe et nytt og bedre apparat, og om det skjer, så kommer det garantert en del bilder fra meg på commons (kan jo se gjennom hva jeg allerede har også, selv om jeg tviler på at det er så mye av kulturminner). mvh TorbjørnS (ʦ) 20. okt. 2013 kl. 23:37 (CEST)[svar]
BlueElf er vel fra Vesterålen (hvis jeg ikke tar helt feil), men det er jo ikke sikkert h*n bor der selv om h*n er derfra. TorbjørnS (ʦ) 20. okt. 2013 kl. 23:40 (CEST)[svar]
Da begynner jeg med å sette inn {{Trenger bilde}}! krg 21. okt. 2013 kl. 00:02 (CEST)
TorbjørnS: høres mer ut som egen perfeksjonisme enn at bildene er for dårlige :). Jeg var faktisk ikke klar over at blåalven befant seg enda nærmere. Profoss (diskusjon) 21. okt. 2013 kl. 00:05 (CEST)[svar]
Jo, jeg er litt perfeksjonist.. :) hvis jeg først skal gjøre noe, synes jeg det er greit at det blir så bra jeg kan... :) Blåalven er nok nærmere. Skal gjerne se hva jeg kan gjøre med kulturminner i «mitt» område. TorbjørnS (ʦ) 21. okt. 2013 kl. 02:49 (CEST)[svar]
Kameraet mitt er også utstyrt med et par-tre fryktelig irriterende støvkorn, men det er ikke verre enn at det bør gå an å få til et brukbart bilde. Jeg skal se på det, muligens en gang i neste uke? Det er helt klart enklere for meg med en knapp times vei til Melbu enn for Torbjørn med over tre timer. Håper forresten du finner igjen foto-inspirasjonen, Torbjørn, for jeg har lagt merke til mange bra bilder fra deg. :-) Blue Elf (diskusjon) 21. okt. 2013 kl. 09:38 (CEST)[svar]

Da gleder jeg meg til det dukker opp et flott bilde av Neptun sildeoljefabrikk, og kanskje både brygger, naust og andre hus fra Vesterålen. krg 22. okt. 2013 kl. 01:15 (CEST)

Freder norsk helsehistorie[rediger kilde]

Vi bør ta oss tid til å gå gjennom denne lista og opprette artikler og oppdatere artikler. Jeg har nettopp oppdatert artikkelen om Sørlandet sykehus Arendal. De fleste objektene som nevnes her har trolig artikler fra før, men de må oppdateres. krg 18. jan. 2014 kl. 23:35 (CET) Kulturminner fredet etter Helsedeptets gjennomgang av sine aktuelle objekter

Danske og svenske kulturminner m.m.[rediger kilde]

Danmark

Jeg holder på med å legge inn referanser på artikler og kategorisere i Kategori:Fredete byggverk i Danmark, i første omgang en grovsortering ettersom kategorien kanskje vil bli veldig stor. Noe av dette ser muligens litt merkelig ut ettersom f.eks. Frederik V (rytterstatue) ikke er en bygning, men en skulptur. Jeg har allikevel gjort det slik som en start. Vi bør bli enige om hva en slik kategori skal hete. På dansk har de kalt den Fredede bygninger, konstruktioner og anlæg. Bør vi evt. kalle den Fredede skulpturer i Danmark? Jeg har lagt inn referanser til Kulturarvsstyrelsen hvor alle fredede elementer/anlegg osv. har sitt eget faste nummer slik som på Kulturminnesøk her. På dansk Wikipedia har de lister over fredede fortidsminder osv., f.eks. denne http://da.wikipedia.org/wiki/Liste_over_fredede_fortidsminder_i_Bornholms_Regionskommune Her er det lenket med nummer til http://www.kulturarv.dk/fundogfortidsminder/Lokalitet/1411/ For meg ser det ut til at det lenkes til to forskjellige databaser.

Sverige

Der har jeg ikke startet med å gjøre noe foreløpig, men skal legge inn flere kategorier på enkelte av artiklene som nå står med kategori Tidligere danske slott. På svensk har de begrepet Byggnadsminne. Hva skal kategorien hete her hos oss? Mvh.A-S. Ofrim (diskusjon) 3. jul. 2014 kl. 17:14 (CEST)[svar]

Det er ikke helt lett å oversette direkte mellom de nordiske landene, da begreper og lovgivning kan være nokså forskjellig. Jeg kjenner ikke de danske og svenske forholdene i detalj, men Byggnadsminne på svensk vil nok tilsvare Fredet bygning eller byggverk, og dermed er det kanskje fornuftig å bruke samme kategorier som for norske forhold (eks. Fredete byggverk i Sverige). Det er ellers riktig at det er litt ulike systemer med ID-nr for ulike kulturminnetyper i de nordiske landene, og dette er nok noe vi bør se nærmere på. Ellers vil jeg foreslå å ikke lage for mange detaljerte kategorier uten at man er rimelig trygg på at de vil bli tatt i bruk og fylt opp. Og så er det vel en fordel å følge samme praksis for kategorisering og navngiving som for andre emneområder på Wikipedia, selv om det sikkert varierer en del.--Hmbjerkan (diskusjon) 18. des. 2014 kl. 13:20 (CET)[svar]

Felles diskusjonsside bokmål og nynorsk[rediger kilde]

God dag! Nå som wikidata har kommet og mye av dataene for et kulturminne blir laget der, kunne det da være greit å ha en felles side for nynorsk og bokmål wikipedia på nn:Underprosjekt/Kulturminne og Underprosjekter/Kulturminner|nb:Underprosjekter/Kulturminner? En felles diskusjonsside for wikipedia på nynorsk og bokmål ligger jo allerede på wikidata. For kulturminne så er det meste av innholdet basert på grunnlag av opplysninger som tid og sted og andre statiske verdier. Og om verdiene etterpå havner i en bokmåls eller nynorsk artikkel kan jo brukeren velge selv etterpå. Mvh Pmt (diskusjon) 29. sep. 2018 kl. 11:57 (CEST)[svar]