Wicked (musikal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Original plakat til musikalen på Orpheum Theatre i San Francisco

Wicked (norsk: ond/skremmende/eventyrlig) er en Broadway- og West End-musikal, skrevet av Winnie Holzman og komponert av Stephen Schwartz. Musikalen er basert på romanen Wicked: The Life and Times of the Wicked Witch of the West av Gregory Maguire, en fortsettelse til klassikeren Trollmannen fra Oz.

Produksjoner[rediger | rediger kilde]

Idina Menzel spilte Elphaba på urpremieren av Wicked.

Wicked hadde sin første premiere i San Franciscos Curran Theatre i mai 2003. I oktober 2003 ble hele oppsetningen flyttet til Broadways Gershwin Theatre. De originale stjerner var Idina Menzel som Elphaba, Kristin Chenoweth som Glinda og Joel Grey i rollen som Trollmannen. Selv om oppsetningen fikk blandet anmeldelser og ble slaktet av The New York Times, har den hele tiden vært en stor publikumssuksess.[trenger referanse] Broadwayproduksjonen har vært grunnlaget for oppsetninger i Chicago, Los Angeles, London, Tokyo, Melbourne, Sydney, Stuttgart og San Francisco, utover dette har musikalen også vært på turné i Nord-Amerika med forestillinger i mer enn 30 forskjellige amerikanske og canadiske byer. En ny versjon av musikalen ble spilt både i Helsingfors, Finland og i København, Danmark i 2011.

Sanger (engelsk)[rediger | rediger kilde]

Akt I
 1. No One Mourns the Wicked – Glinda, Witch's Father, Witch's Mother, Lover, Midwife and Citizens
 2. Dear Old Shiz – Glinda and Students
 3. The Wizard and I – Madame Morrible and Elphaba
 4. What is this Feeling? – Glinda, Elphaba and Students
 5. Something Bad – Doctor Dillamond and Elphaba
 6. Dancing through Life – Fiyero, Glinda, Boq, Nessarose, Elphaba, and Students
 7. Popular – Glinda
 8. I'm Not that Girl – Elphaba
 9. One Short Day – Elphaba, Glinda and Denizens of the Emerald City
 10. A Sentimental Man – The Wizard
 11. Defying Gravity – Elphaba, Glinda, Guards and Citizens

Akt II
 1. No One Mourns the Wicked (reprise) – Citizens
 2. Thank Goodness – Glinda, Madame Morrible and Citizens
 3. The Wicked Witch of the East – Nessarose, Elphaba, and Boq
 4. Wonderful – The Wizard and Elphaba
 5. I'm Not That Girl (reprise) – Glinda
 6. As Long as You're Mine – Elphaba and Fiyero
 7. No Good Deed – Elphaba
 8. March of the Witch Hunters – Boq (Tin Man) and Citizens
 9. For Good – Elphaba and Glinda
 10. Finale – Company

Handling[rediger | rediger kilde]

Wicked forteller historien om Elphaba "The Wicked Witch of the West", som ble født med grønn hud og er sett på med avsky av alle i landet Oz.

Akt I[rediger | rediger kilde]

Handlingen i første akt er satt før Dorothy fra Kansas ankommer Oz.

Wicked begynner med at hele Oz feirer at Elphaba, «The Wicked Witch of the West», er død ("No One Mourns The Wicked"). Den gode heksen, Glinda, forteller befolkningen i Oz om den gangen hun og Elphaba begynte på samme skole og tar oss med tilbake i tid ("Dear Old Shiz").

Glinda er den mest populære jenta på hele skolen og blir beundret av alle. Elphaba derimot, som sammen med søsteren Nessarose begynner på den samme skolen «Shiz», er sett på med avsky av alle. Ved et uhell får Elphaba et raseriutbrudd og hennes magiske krefter blir vist for alle. En av lærerne på skolen, Madam Morrible, blir veldig begeistret for hennes krefter og forteller Elphaba at hun personlig skal skrive et brev til Trollmannen i Oz. Elphaba drømmer om fremtiden og ser for seg en karrière sammen med Trollmannen ("The Wizard and I").

Ved et uhell havner Glinda og Elphaba på samme rom. I begynnelsen viser de stor avsky for hverandre, og Glinda har alle de andre elevene sin støtte ("What Is This Feeling?"). Det er kun Elphabas lærer Doctor Dillamond, som forstår henne. Han er nemlig også annerledes, i den forstand at han er en geit. Han forteller Elphaba om noe mystisk som er i ferd med å skje med alle dyrene i Oz. Det går nemlig rykter om at alle dyrene mister evnen til å snakke ("Something Bad").

Når den sjarmerende prinsen, Fiyero, ankommer skolen, blir Glinda raskt betatt. Fiyero arrangerer en fest senere på kvelden ("Dancing Through Life"). Når Glinda finner en boks med en svart, lang hatt i, bestemmer hun seg for å gi denne som en "gave" til Elphaba, som bestemmer seg for å bruke den på festen. Men når Elphaba står og danser helt alene og blir sett på med avsky på grunn av hatten, får Glinda dårlig samvitighet og bestemmer seg for å danse sammen med henne. Dette blir starten på deres vennskap.

Senere på kvelden sitter de på rommet sitt og snakker om Glindas planer om å gifte seg med Fiyero og om Elphabas tragiske fortid. Glinda vil gjerne gjøre sin nye venn populær og prøver å lære henne hvordan ("Popular").

Elphaba blir ved en tilfeldighet kjent med Glindas utkårede, Fiyero, og hun merker snart at hun er betatt av ham. Men hun vet godt at hun aldri vil få ham ("I'm Not That Girl").

Madam Morrible, som nå har fått svar fra Trollmannen, kan gledelig fortelle Elphaba at hun får lov til å dra til The Emerald City (Smaragdbyen), hvor Trollmannen bor. Sammen med Glinda reiser hun til Trollmannens grønne by, hvor hun virkelig føler seg hjemme ("One Short Day").

Når Elphaba og Glinda omsider ankommer Trollmannen, gir han Elphaba et jobb-tilbud ("A Sentimental Man"). Men for å være sikker på Elphaba sine krefter, vil Trollmanne gjerne se henne gjøre noen magiske kunstner. Han gir henne en svartebok og ber henne lese den uforståelige trylleformen som vil gi trollmannens ape vinger. Elphaba gjennomfører trylleformelen og apen får evnen til å fly. Plutselig åpner Trollmannen et bur fullt av aper, som nå har fått vinger. Elphaba innser at hun er blitt brukt av Trollmannen og at han selv ikke har noen magiske krefter. Derfor tar hun med seg svarteboka og rømmer sammen med Glinda.

Elphaba og Glinda rømmer opp til det høyeste tårnet i Trollmannens slott, hvor de hører Madam Morrible rope ut til hele Oz at Elphaba er en ond heks, som ikke er til å stole på. Ved hjelp av svarteboka klarer Elphaba å skaffe seg et sopelimet og prøver å overtale Glinda til å bli med henne og flykte. Glinda nøler og vil ikke forlate det hun har. Når Trollmannens vakter kommer, tar Elphaba sopelimet fatt og flyr avsted, mens hun lover hevn over Trollmannen ("Defying Gravity").

Akt II[rediger | rediger kilde]

Noen år har gått, og Elphabas gjerninger har gitt henne tittelen «The Wicked Witch of the West» ("No One Mourns the Wicked (Reprise)"). Glinda og Madam Morrible holder en pressekonfreanse for å annonsere Glinda' sin forlovelse med Fiyero ("Thank Goodness"). Samtidig drar Elphaba til sin søster, Nessarose, som nå er blitt guvernør av Munchkinland, for å søke tilflukt. Nessarose, som har sittet i rullestol hele livet, kritiserer Elphaba fordi hun ikke bruker sine magiske krefter til å hjelpe henne med å få evnen til å gå. Elphaba får dårlig smvittighet og fortryller Nessarose sine sko, som blir røde og gir henne evnen til å gå selv. Boq, en "Munchkin" og Nessarose sin hjelper og høyre hånd, forteller henne at nå som hun ikke lenger trenger rullestolen, trenger hun heller ikke han. Samtidig avslører Boq at hans hjerte alltid har tilhørt Glinda. Nessarose blir dypt skuffet og ved hjelp av svarteboka Elphaba har med, kaster hun en forbannelse over Boq, som får hjerte hans til å forsvinne. I mens Elphaba prøver å redde ham, reflekterer Nessarose over hvordan hennes besettelse av Boq, har ført henne til å undertrykke alle "Munchkins" ("The Wicked Witch of the East"). Elphaba lykkes i å redde Boq, ved å gjøre han om til en tinnmann. Han blir fra seg av forskrekkelse og legger skylden på Elphaba.

Elphaba drar til Trollmannens slott for å prøve å befri resten av apene med vinger. Trollmannen forsøker å gjenvinne hennes tillit ved å sette dem fri ("Wonderful"). Men når en Dr. Dillamond dukker opp uten evnen til å snakke, skjønner Elphaba at det er Trollmannen som står bak alle merkelige hendelsene i Oz og rømmer. På rømmen møter hun Fiyero. Han forteller henne at han hele tiden har holdt sin kjærlighet for henne skjult, og blir med henne. Glinda blir vitne til dette og er knust over at de som stod henne nærmest nå har sviktet henne ("I'm Not That Girl (Reprise)"). I et forsøk på å lokke frem og fange Elphaba, bestemmer Madam Morrible seg for å lage en syklon, som vil sette Nessarose i fare.

I en mørk skog uttrykker Elphaba og Fiyero deres kjærlighet til hverandre, men blir avbrutt når Elphaba føler at hennes søster er i fare ("As Long As You're Mine"). Hun drar fort avsted for å hjelpe henne, men det er for sent når hun ankommer ulykkesstedet, hvor Glinda akkurat har bedt Dorothy og Toto følge den gule veien (the Yellow Brick Road), for å komme til Trollmannen. Elphaba blir fanget av noen vakter, men Fiyero griper inn og lar Elphaba rømme, før han selv overgir seg. Vaktene tar ham med til næmeste kornåker, hvor de skal torturere ham til å si hvor Elphaba sitt skjulested ligger. Elphaba prøver å kaste de formlene hun kan fra svarteboka, så hun kan redde Fiyero, men hun skjønner at hun ikke vil klare å redde ham. Hun legger all skyld på seg selv og begynner å akseptere hennes rykte som ond ("No Good Deed").

Samtidig gjør Boq og innbyggerne i Oz seg klare for å dra på hekse-jakt, for å finne Elphaba ("March of the Witch Hunters"). Når Glinda ser dette, reiser hun til Elphabas slott og prøver å overtale henne til å slippe Dorothy fri, men Elphaba nekter. Hun får Glinda til å love at hun skal ta ansvaret i Oz, og de bekrefter at deres vennskap fortsatt gjelder ("For Good"). I mens hekse-jakterne ankommer slottet, kaster Dorothy en bøtte med vann over Elphaba som får henne til å smelte. Alt Glinda finner igjen av hennes venn er den sorte hatten og et eliksir-glass. Etter å ha bearbeidet sorgen, tar Glinda eliksir-glasset med til Trollmannen, og det blir avslørt at han er Elphaba sin far, etter at han hadde en affære med hennes mor. Glinda ber Trollmannen forlate Oz, samtidig som hun setter Madam Morrible i fengsel. Glinda gjør seg selv klar til å møte innbyggerne i Oz, og vi er tilbake til showets åpningsscene.

Fiyero, som ble gjort om til et fugleskremsel av Elphaba fordi hun ville redde ham fra å bli torturert, åpner en gulv-luke i Elphaba sitt slott. Opp av luken kommer en lys levende Elphaba og de blir kjærlig gjenforent. Glinda annonserer for innbyggerne i Oz at hun vil bli omtalt som "Glinda den Gode" og at hun vil forbedre forholdene i Oz. Elphaba og Fiyero forlater Oz, mens ensemblet fremfører finalesangen ("Finale").

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]