Hopp til innhold

WiMax

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

WiMax er et akronym for Worldwide Interoperability for Microwave Access, en betegnelse på produkter som følger IEEE 802.16-standarden. WiMax er en standardisert trådløs teknologi som gir høye hastigheter via bredbåndskoblinger over lange distanser, og kan bli brukt av en rekke applikasjoner.

Hva er WiMax?[rediger | rediger kilde]

WiMAX er en standard for trådløs høyhastighets punkt-til- flerpunkt og punkt-til-punkt datakommunikasjon og derfor et alternativ til eksisterende aksessnett. WiMAX har en større båndbredde enn xDSL. WiMAX vil derfor være et godt alternativ for organisasjoner eller privatpersoner som ønsker bredbånd i de området hvor man ikke kan få xDSL linjer. WiMAX kjører på en meget lik standard som Wi-Fi standarden som bruker 802.11a/b/g nettverk. WiMax opererer i 802.16 protokollen og er ikke fritt å bruke før man har fått en lisens på det frekvensbåndet som er mellom 10 og 66 GHz og krever fri sikt mellom sendere og mottakere. 802.16 skal gi en gjennomsnittlig kapasitet på 70 Mbit/s, med maksimal kapasitet på 268 Mbit/s [1]. Med fri sikt skal 802.16 kunne dekke avstander på inntil 50 km [2].

802.16a kom som et tillegg til 802.16 og opererer i annet frekvensbånd, som er mellom 2-11 GHz. Denne standarden er meget kjent som nettopp WiMAX. 802.16a eller WiMAX krever ikke nødvendigvis fri sikt mellom sender og mottaker og kan oppnå hastighet på inntil 70 Mbit/sek for avstander med inntil 8 km [2]. Dette er mulig fordi det benyttes reflekterte signaler for å komme rundt hindringer.

Utstyr som benytter 802.16a vil være tilgjengelig for det lisensierte frekvensbåndet fra årsskiftet 2004/2005, mens utstyr for det ulisensierte båndet (2,4GHz og 5GHz) antas å komme innen 2006. Utstyret for 802.16a vil være underlagt lover og regler fra Post- og teletilsynet (NPT). Det vil i praksis si at kapasiteten for ulisensierte nett vil være svært begrenset for større avstander, på grunn av maksimal tillatt utstrålte effekt. For lisensierte nett er derimot tillatt utstrålt effekt langt høyere og det vil derfor kunne oppnås høye kapasiteter selv over lengre avstander.

Det forventes også at det skal komme et tillegg til WiMAX-standarden, 802.16e, som skal ha støtte for mobilitet, men det vil være av mindre betydning i skolesammenheng. Den største fordelen med WiMAX vil sannsynligvis være at det blir langt rimeligere å sette opp lisensierte nett som følge av konkurranse blant utstyrsleverandørene og lavere produksjonskostnader. En annen fordel er at det ikke vil være nødvendig med utstyr fra samme leverandør i begge ender. Investeringsrisikoen vil dermed reduseres fordi radiooperatøren ikke er låst til en leverandør. En standardisering av utstyr vil dessuten gjøre det enklere å sette opp og drifte lisensierte trådløse nett. Målsetningen er å muliggjøre leverandøruavhengige plug-and-play-nettverk. Selskaper som leverer WiMax i dag er blant andre Telenor og NextGenTel.

Sammenligning med andre trådløse teknologier[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

  • iBurst – konkurrerende teknologi

Other Sources[rediger | rediger kilde]

  • WiMAX Day, The leading source of WiMAX news and information