Why Nations Fail

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Why Nations Fail: The Origins of Power, Prosperity, and Poverty er ei bok av to amerikanske økonomer, Daron Acemoglu fra Massachusetts Institute of Technology og James A. Robinson fra Harvard University, som ble gitt ut i 2012.

Boka anvender innsikter fra institusjonell økonomi, utviklingsøkonomi og økonomisk historie i et forsøk på å besvare spørsmålet om hvorfor nasjoner utvikler seg ulikt, og hvorfor noen lykkes med å oppnå makt og velstand, mens andre mislykkes.

Forfatternes teori er at politiske og økonomiske institusjoner, og ikke kulturforskjeller, klimavariasjoner eller inkompetente ledere, er avgjørende for nasjoners økonomiske utvikling.

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

Why Nations Fail har mottatt både god og mindre god kritikk.

The Washington Posts anmelder Warren Bass er begeistret, og omtaler boka som et mulig mesterverk.[1]

Jared Diamond er mer kritisk. I en anmeldelse hos The New York Review of Books berømmer han forfatterne for å gi god innføring i hvordan institusjoner påvirker nasjoners utvikling, men kritiserer dem også for å nedvurdere betydningen av andre faktorer, som geografi.[2]

I Norge har boka blitt anmeldt av Bergens Tidende. Anmelder Katrine Vellesen Løken mener boka har «mange interessante eksempler og gir en grundig innføring i politisk, økonomisk og institusjonell historie i mange ulike land» og «anbefaler den på det sterkeste både for økonomer, andre samfunnsvitere og alle andre som interesserer seg for globale forskjeller».[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ * Bass, W. (2012, 20. april) Anmeldelse av Why Nations Fail, The Washington Post
  2. ^ * Diamond, J. (2012, 7. juni). What Makes Countries Rich or Poor?, The New York Review of Books
  3. ^ * Løken, Katrine V. (2013, 17. oktober). Hvorfor er noen land fattige og andre land rike?, Bergens Tidende.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]