What is History?

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
What is History?
Forfatter(e)E. H. Carr
Språkengelsk
SjangerHistoriografisk forelesning
Utgitt1961, 1987 (2. utgave, utgitt av R.W.Davies)
ForlagUniversity of Cambridge & Penguin Books
Sider183
ISBN 0-14-013584-7

What is History? er en fagbok fra 1961, skrevet av historikeren Edward Hallett Carr, om historiografi. Boken diskuterer hva historie er i lys av begrepene fakta, historikerens innvirkning, vitenskap, moral, individ og samfunn og moralske bedømmelser av historien.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Boken ble opprinnelig holdt som en forelesningserie av Carr i januar-mars 1961, de såkalte The George Macauley Trevelyan Lectures ved University of Cambridge. Forelesningsrekken var ment som en bred innføring i historiefagets teori, og ettersom tilretteleggingen var veldig tilgjengelig ble forelesningsrekken utgitt som en bok. Boken er i ettertid blitt en klassiker innenfor historiografifaget.

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Noen av Carrs synspunkter er omstridt, spesielt hans relativisme og hans avvisning av kontingens som en viktig faktor i historisk analyse. Boken har ført til mange responser fra historikere, blant annet Geoffrey Eltons klassiske arbeid, The Practice of History.

Andre utgave[rediger | rediger kilde]

Carr arbeidet med en revisjon av boken da han døde, og den er derfor uferdig. R.W. Davies har i 1987-utgaven tilføyd et kapittel om de planlagte endringene til boken.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jenkins, Keith (1995) "On What is History?: From Carr and Elton to Rorty and White". Routledge.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

litteraturstubbDenne litteraturrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
historiestubbDenne historierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.