What is History?

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
What is History?
orig. What Is History?
Forfatter(e)E. H. Carr
SpråkBritisk-engelsk
SjangerEssay
Utgitt1961, 1987 (2. utgave, utgitt av R.W.Davies)
ForlagUniversity of Cambridge & Penguin Books
Sider183
ISBN 0-14-013584-7

What is History? er en fagbok fra 1961, skrevet av historikeren Edward Hallett Carr, om historiografi. Boken diskuterer hva historie er i lys av begrepene fakta, historikerens innvirkning, vitenskap, moral, individ og samfunn og moralske bedømmelser av historien.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Boken ble opprinnelig holdt som en forelesningserie av Carr i januar-mars 1961, de såkalte The George Macauley Trevelyan Lectures ved University of Cambridge. Forelesningsrekken var ment som en bred innføring i historiefagets teori, og ettersom tilretteleggingen var veldig tilgjengelig ble forelesningsrekken utgitt som en bok. Boken er i ettertid blitt en klassiker innenfor historiografifaget.

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Noen av Carrs synspunkter er omstridt, spesielt hans relativisme og hans avvisning av kontingens som en viktig faktor i historisk analyse. Boken har ført til mange responser fra historikere, blant annet Geoffrey Eltons klassiske arbeid, The Practice of History.

Andre utgave[rediger | rediger kilde]

Carr arbeidet med en revisjon av boken da han døde, og den er derfor uferdig. R.W. Davies har i 1987-utgaven tilføyd et kapittel om de planlagte endringene til boken.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jenkins, Keith (1995) "On What is History?: From Carr and Elton to Rorty and White". Routledge.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

litteraturstubbDenne litteraturrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
historiestubbDenne historierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.