Weymouth (Dorset)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Weymouth, Dorset)
Hopp til: navigasjon, søk
Weymouth
Weymouth
Weymouth Harbour Tramway
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Weymouth and Portland
Admin. grevskap: Dorset
Seremon. grevskap: Dorset
Status By (town)
Befolkning 52 950 (2001)

Weymouth er en kystby i Dorset, England. Den ligger omkring 8 km sør for Dorchester, og rett nord for Isle of Portland. Byen har en lang sandstrand, og er en av de mest populære britiske feriebyer. Den er også en av inngangsportene til Jurassic Coast, som er et verdensarvsted.

Navnet kommer av at byen ligger ved munningen av elven Wey. Området ved elveoset er sammen med Radipolesjøen og et naturreservat viktige steder for fugle- og fiskelivet i regionen.

Weymouth regnes som et av de første turistmål i Storbritannia. Kong Georg III bodde der i fjorten sommere mellom 1789 og 1805, noe som gjorde sjøbad og helseturisme svært populært. Arkitekturen langs strandgaten er georgiansk, og i åsen over byen er et stort bilde av kongen til hest skåret inn i den hvite kalken. Hesten er vendt vekk fra byen, og legenden forteller at kongen ble fornærmet fordi han tok dette som et tegn på at borgerne ikke ønsket ham velkommen, og at kunstneren som sto bak den derfor hengte seg. Turisme er Weymouths viktigste næringsvei.

Man mener at Weymouth var den første havnen i England som ble rammet av svartedauden, som kom med et krydderskip i 1348.

Under første verdenskrig var Weymouth hovedtransitleir for de australske og newzealandske styrkene.

Under andre verdenskrig var Weymouth og Portland viktigste steder, da det lå en stor marinebase i Portlands havn, mens Weymouth hadde Nothe Fort. Disse installasjonene spilte en viktig rolle i forberedelsene til D-dagen.

Fra den historiske havnen går det nå ferger til Frankrike og Kanaløyene.

Sjømatfestival i Weymouth


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Weymouth – bilder, video eller lyd