Westerkwartiersk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Westerkwartiersk (Westerkwartaars eller Westerkertaaiers) er en nederlandsk dialekt som hører hjemme i dialektgruppen groningsk. Denne dialekten brukes i Groningens Westerkwartier og er blant dialektene i denne gruppen den som ligger nærmest vestfrisisk.

Som vestfrisisk har ikke dialekten verb med refleksive pronomen som for eksempe «zich wassen» (vaske seg, nederlandsk). På westerkwartiers sier man «hom wassen», mens man i resten av provinsen sier «zuch wassen» eller «zok wassen». Videre er ordet som brukes for «in» (norsk: inn/i) i dette området blitt til «ien» som uttales som det vestfrisiske «yn». Området Westerkwartier er overgangssonen mellom groningsk og vestfrisisk, og andre innbyggere i Groningen kaller områdets beboere og for «Overdaips», et navn som relaterer til at Westerkwartier ligger på den andre siden av elven Reitdiep.

På en del kart over språkområder angis området der westerkwartiersk brukes som kollumerlandsk. Årsaken til dette er at dialekten bortsett fra i Westerkwartier/Groningen, også er i bruk i kommunen Kollumerland en Nieuwkruisland i Friesland. Dialekten forveksles også med kollumerpompstersk, som tales i Kollumerpomp men likevel regnes som en egen dialekt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]