West Australian Airways

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

West Australian Airways var et australsk flyselskap med base i Geraldton i Vest-Australia. Det ble etablert 5. desember 1921 som Western Australian Airways av Norman Brearley, som var pilot under første verdenskrig. Det var det første flyselskapet i australsk historie som etablerte regelmessige flyruter. Den første forlot Geraldton den 2. november 1922. Den 12. juni 1936 ble West Australian Airways kjøpt av Adelaide Airways for 25 000 australske pund og i juli samme år ble det en del av Australian National Airways.

Historie[rediger | rediger kilde]

de Havilland DH 66 Hercules brukt på den første postflyvningen mellom delstater

Etter første verdenskrig returnerte Norman Brearley, som hadde tjenestegjort i Royal Flying Corps til Australia i 1919. Han bragte med seg to Avro 504J fly. I mai 1921 averterte Australias føderale regjering etter tilbud på den første subsidierte kontrakt på en ukentlig luftpost- og passasjerrute mellom Geraldton og Derby i Vest-Australia. Brearley var så hissig etter å vinne at han la inn flere tilbud. Den 2. august 1921 fikk Brearley vite at hans anbud var akseptert. Brearley satte igang og hyret 5 piloter: Val Abbott, Arthur Blake, Bob Fawcett, Charles Kingsford Smith og Leonard Taplin.

Den 5. desember 1921, på sin aller første tur i selskapet, havarerte Ted Broad og Bob Fawcett med en Bristol Tourer G-AUDI 130 km nord for Geraldton. Brearley avlyste flyvninger til 21. februar 1922.

Den 3. desember 1926 endret Western Australian Airways Ltd. sitt navn til West Australian Airways Ltd, da majoriteten av dets virksomhet ble referert til bare som Airways. Den 2. juli 1928 ble Australias første interstate airmail kontrakt mellom Perth og Adelaide tildelt West Australian Airways for 5 år. Ruten begynte 26. mai 1929 med fire nye de Havilland DH 66 Hercules-fly med plass til 16 passasjerer med en cruisefart på 176 km/h. En varm lunch ble servert i Ceduna i Sør-Australia, middag i selskapets eget hostel i Forrest i Vest-Australia med catering i Kalgoorlie i Vest-Australia.[1]

Den 19. april 1934 ga den føderale regjeringen 5-års kontrakt for Perth–Daly Waters til MacRobertson Miller Aviation Co. Denne beslutningen etterlot West Australian Airways med kun én usubsidert rute, Perth–Adelaide. I april 1936 tilbød Adelaide Airways Ltd å kjøpe West Australian Airways og den 12. juni ble kjøpet sluttført for 25 000 pund. Adelaide Airways og West Australian Airways ble del av det nye Australian National Airways.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Job 1999, s. 55

Kilder[rediger | rediger kilde]