Werner Teske

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Werner Teske
Født24. apr. 1942Rediger på Wikidata
Berlin, Tyskland
Død26. juni 1981Rediger på Wikidata (39 år)
Leipzig, Øst-Tyskland
Henrettelse ved skyting
BeskjeftigelseSpion, etterretningsoffiser Rediger på Wikidata
Utdannet vedHumboldt-Universität zu Berlin
NasjonalitetTyskland
Militær gradKaptein
EnhetStasi
Signatur
Werner Teskes signatur

Werner Teske (født 24. april 1942 i Berlin, død 26. juni 1981 i Leipzig) var en tysk kaptein i Stasi. Han ble funnet skyldig i «planlagt forræderi» og henrettet i 1981. Teske var den siste personen som ble henrettet i DDR og den siste i Tyskland i det hele tatt. Seks år senere avskaffet østtyske myndigheter dødsstraffen.

Teske ble født i Berlin og ble rekruttert av Stasi som student. Han tok doktorgrad i økonomi og ble siden avsvarlig for økonomisk spionasje for Hauptverwaltung Aufklärung i andre land. Teske vurderte etterhvert å hoppe av og flykte til Vest-Tyskland; han samlet og gjemte tjenstlige dokumenter som han ville ta med. Da Stasi-offiseren Werner Stiller hoppet av til Vest-Tyskland i 1979, ble sikkerhetstiltakene skjerpet. Også Teske ble kontrollert. I denne sammenheng ble det oppdaget at Teske hadde underslått 20000 DM og 21000 DDR-mark. Han ble arrestert og avhørt. I avhørene tilsto han flyktplanen og gjemmestedet til dokumentene. Siden ble han dømt av en østtysk domstol, og til tross for at ikke noe informasjon var blitt gitt vekk, ble han dømt til døden.

I 1993, etter murens fall, ble to av de tre juristene som hadde vært involvert i å dømme Teske til døden, dømt for fortregning av rettferdighet.