Wencke Slomann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wencke Slomann
Født7. des. 1918[1]Rediger på Wikidata
København[2]
Død23. mars 1990[1][3]Rediger på Wikidata (71 år)
BeskjeftigelseArkeolog Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Wencke Anna Thora Slomann (født 7. desember 1918, død 23. mars 1990) var en norsk arkeolog.

Slomann var født i København, men hadde det meste av sin oppvekst i Oslo, med faste sommerbesøk hos familie i Tønsberg. Som student måtte hun flykte til Sverige under krigen, og skrev sin magistergradsavhandling om svensk materiale; avhandlingen heter Medelpad og Jämtland i eldre jernalder. Magistergraden tok hun ved Universitetet i Oslo i 1945.

I 1946 fikk hun stilling som konservator ved Bergen Museum der hun ble fram til 1951. Da fikk hun ansettelse som konservator og senere førstekonservator ved Universitetets Oldsaksamling i Oslo. Her ble hun fram til pensjonsalder i 1986. Slomann var den første kvinnelige arkeologen som ble ansatt i en fast konservatorstilling.

Slomann arbeidet som distriktsansvarlig for Oppland fylke, og som ansvarlig for samlingene av eldre jernalders oldsaker ved museet. Hennes vitenskapelige produksjon bærer preg av at hun behandler det norske materialet mot en europeisk bakgrunn, og hun var på mange måter en pioner i å fronte en slik vinkling.

Slomann var en aktiv feltarkeolog, med stor reisevirksomhet både på Vestlandet og i Oldsaksamlingens distrikt. På Oldsaksamlingen hadde hun ansvaret for museets eldre jernalderavdeling og i tillegg for biblioteket, frem til det ble tilsatt egen bibliotekar. I sitt forskningsarbeid hadde hun hovedinteressen i eldre jernalder. Hun har levert viktige bidrag til kunnskapen om perioden, både som tidsskriftartikler og monografier. Artikkelen Folkevandringstiden i Norge fra 1956 er en generell oversikt, mens boken om Sætrangfunnet fra Buskerud og artikler om funnene fra Avaldsnes på Karmøy og Åker ved Hamar, tar for seg sentrale enkeltfunn fra eldre jernalder/merovingertid. Hun arbeidet også mye med Einang- eller Gardbergfeltet i Vestre Slidre. Hun gjennomførte også viktige kronologiske arbeider med utgangspunkt i materiale fra eldre jernalder. Også utenfor Norge arbeidet hun med dette tidsrommet. Et lengre opphold i Italia resulterte i et større arbeid om Langobardene. Det er aldri blitt publisert.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Digitalarkivet, www.digitalarkivet.no, besøkt 25. juli 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Aftenposten, «Dødsfall: Wencke Slomann», utgitt 28. mars 1990[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Avisa Valdres, type referanse dødsannonse, utgitt 31. mars 1990[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]