Wenche Pruszynska

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wenche Pruszynska
Født4. jan. 1897[1]Rediger på Wikidata
Død5. nov. 1944[1]Rediger på Wikidata (47 år)
EktefelleCzesław Pruszyński
FarNikolai Prebensen
NasjonalitetNorge
UtmerkelserRidder av ordenen Polonia Restituta

Wenche Christiane Pruszyńska (født 4. januar 1897 i Vadsø, død 5. november 1944 i Warszawa) var en norsk skjønnlitterær oversetter og polsk grevinne. Hun var datter av diplomat Nikolai Grove Prebensen og Christine Elisabeth Guldberg Heuch.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Familien flyttet til Arendal samme år som Wenche ble født, da faren ble utnevnt til fylkesmann i Nedenes Amt. Wenche vokste opp i Arendal og på familiens bolig på Utnes på Hisøy. Familien bodde i St.Petersburg mellom 1906 og 1918, da faren var norsk sendemann i Russland.[2]

Polsk grevinne og oversetter[rediger | rediger kilde]

Wenche Christiane Grove Prebensen ble i 1920 gift med grev Czesław Pruszyński, polsk sendemann i Kristiania fra 1919-1921. Hun ble da polsk grevinne og arbeidet som norsk skjønnlitterær oversetter. Hun oversatte fra polsk til norsk.

Hjelpearbeider[rediger | rediger kilde]

Under den polsk-sovjetiske krig i 1919-1921 ledet hun komiteen for nødlidende flyktninger, syke og sårede i Polen. For sin innsats ble hun utnevnt til ridder av ordenen Polonia Restituta. Hun mottok også storkorset av Ridderorderen av den Hellige Grav i Jerusalem.[3]

Død[rediger | rediger kilde]

Da andre verdenskrig brøt ut bodde hun og mannen i Polens hovedstad Warszawa. Hun døde i 1944 som følge av skader hun fikk under Warszawaoppstanden. I 1950 ble hennes båre brakt til Norge. Her ble hun og mannen gravlagt i Risør.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]