Wenche Margrethe Myhre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Wenche Margrethe Myre»)
Wenche Margrethe Myhre
Født10. mai 1940Rediger på Wikidata (83 år)
Bergen
BeskjeftigelseJournalist og programleder
EktefelleGeirr Tveitt og Torbjørn Mork (samboere)
NasjonalitetNorge
UtmerkelserJonasprisen (1986)
Lytterprisen (1975)

Wenche Margrethe Myhre (født 1940) er en norsk programskaper og journalist. Hun er kjent som programleder og kringkastingsmedarbeider i NRK, der hun arbeidet i førti år.

Wenche Margrethe Myhre er utdannet sosionom, men begynte i NRK i 1967 som programleder i Jakob Skarstein sin nyopprettede Middagsstunden, et lett ettermiddagsprogram beregnet på eldre lyttere. Hun var siden innom redaksjoner som Ord for dagen, På direkten, To i P2, Ekko, I søkelyset, Oppriktig talt og TV-programmet På sparket. Dessuten var hun i mange år medarbeider i P2s populære samfunnsprogram Sånn er livet.

Wenche Margrethe Myhre ble særlig kjent for kritiske sosialreportasjer og programmer, blant annet om tabubelagte temaer som psykiatri, kriminalomsorg, abort og incest. Hun foretok også intervjuer med representanter for befolkningsgrupper som funksjonshemmede, psykiatriske pasienter, kriminelle, demente og ensomme. Hun utgav i 1977 boka Kjærlighetens lykke og ulykke – 22 kvinneportretter sammen med journalisten Åshild Ulstrup og i 1980 Fortalt til en fremmed – bevegelseshemmede og seksualitet sammen med Inger Johanne Agerup.

Wenche Margrethe Myhre mottok Jonasprisen fra Norges spesiallærerhøyskole i 1986 for «seriøs og uvanlig kompetent radiojournalistikk». Hun fikk også Prix Radio i 2004 for årets beste intervju for et intervju med en Alzheimerpasient og hans kone. Fra 1987 var hun også redaktør for helse- og sosialmagasinet ''Liv''.

Wenche Margrethe Myhre levde i flere år sammen med komponisten Geirr Tveitt og seinere helsedirektøren Torbjørn Mork. Hun ble pensjonist høsten 2007, men fortsatte som frilansjournalist for NRK.