Wen Suqin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Wen Qimei»)
Wen Suqin
Født12. feb. 1867[1]Rediger på Wikidata
Jincheng Township
Død5. okt. 1919Rediger på Wikidata (52 år)
Shaoshan
BeskjeftigelseSkribent Rediger på Wikidata
EktefelleMao Yichang
BarnMao Zedong
Mao Zemin
Mao Zetan
NasjonalitetQing-dynastiet
Republikken Kina

Wen Suqin (kinesisk: 文素勤), også kalt Wen Qimei (kinesisk: 文七妹 eller kinesisk: 文其美, født 12. februar 1867 i Jincheng på øya Kinmen i Kina, død senhøstes 5. oktober 1919 i Shaoshan i Hunan) var mor til Mao Zedong, grunnleggeren av Folkerepublikken Kina. Hun var en dypt from buddhist.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Hennes far, Wen Qifu, var en fattig skomaker som var svært drikkfeldig. Hennes mor var en 14 år gammel konkubine til Qifu da Suqin ble født. Suqin hadde to brødre og to søstre. Hun fikk sin skolegang i et buddhistisk nonnekloster til hun var 14 år gammel. Faren hennes banket opp moren og til slutt flyktet de til Shaoshan. Der giftet Suqins mor seg på mytt med en 60 år gammel landeier, noe som var svært uvanlig i Kina den gang. Suqin gikk på en baptistskole der og avla en god eksamen. Da hun var 17, arrangere hennes stefar ekteskap for henne med den 14-årige Mao Yichang, som var av bondeslekt. Tre år etter fødte hun Mao Zedong.

Etter Mao Zedongs fødsel ble han gitt en hane i gave, slik den lokate skikk tilsa.[2] Wen bekymret seg over babyens helse, ettersom hun hadde tidligere mistet to barn i spebarnsalder. Hun tok med seg barnet til en buddhistnonne i fjellene, og bad henne å ta seg av gutten. Nonnen nektet, for hun trodde at babyen var sunn og frisk.[2] Derfra reiste hun til fedrenehuset i et naboområde, og underveis oppsøkte hun et tempel dedisert til bodhisattvaen Guan Yin, og bad der om guddommen ville bli Maio Zedongs fostermor.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ oppført som Wen Chi-Mei, www.fembio.org[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c Pantsov & Levine 2012, s. 14

Litteratur[rediger | rediger kilde]